Богатата троянска музейна нощ

В музея – водеща бе „вълнената“ тема, а изложбата от Видинско бе придружена с демонстрации * В галерията – габровски подарък за ценители и джаз * В бистрото „Иван Хаджийски“ – кулинарна закачка
20 май
Водеща в Музея бе "вълнената" тема
Две музейни дами демонстрират оцветяване на прежда
НА 20 МАЙ, събота, Троян отново беше част от мащабна европейска инициатива – „Нощ в музея“. В продължение на 6 часа – от 18:00 чак до полунощ – много посетители влязоха в гостоприемните помещения на Музея на занаятите, галерия „Серякова къща” и бистро „Иван Хаджийски“, сред тях - доста млади хора и гости на града.

В МУЗЕЯ на занаятите водеща беше „вълнената“ тема. Изложбата „Орнаментирани плъсти и килими от Видинско” на Регионален исторически музей (Видин) бе придружена с демонстрация на плъстене – тази най-древна технология за получаване на вълнена материя – и на декориране с традиционни символни изображения. Уредниците от Музея на занаятите пък демонстрираха оцветяването на вълнена прежда с различни естествени багрила, получени от орехови листа, червено цвекло, куркума, люспи от лук. 

ГАЛЕРИЯ „Серяковата къща“ беше подготвила изключителен подарък за ценителите на изкуството. Изложбата „Близо до природата“ с картини от фонда на Дома на хумора и сатирата – Габрово показва платна на Златьо Бояджиев, Стоян Венев, Любен Зидаров, Борис Димовски и още художници от национална величина, сред които и троянецът Цвятко Дочев. С усмивка, често тъжна, с носталгия, с българско вълнение се разглежда тази изложба. „Близо до природата“ ще бъде в Троян в продължение на един месец.

В Галерията - джаз до Златьо Бояджиев
Откриването на "джазовата" изложба
ОТКРИВАНЕТО й, очаквано, беше съчетано с джаз концерт. Той за пореден път показа, че Троян има своята камерна, но вярна джаз публика, която се наслади на изпълненията на Лили Илиева (вокал), Димитър Льолев (саксофон) и Александър Логозаров (китара) - млади музиканти с европейска биография и класа.

ОБРАЗОВАТЕЛНАТА драма „В търсене на истината за светлината“, представена от ученици от Професионалната гимназия по механоелектротехника, събра много зрители във фоайето на музея. А бистро „Иван Хаджийски” се беше погрижило да поднесе кулинарна изненада на посетителите на „Нощ в музея“, отбили се там – прословутото сватбарско жито, типично за нашия край.

МУЗЕЙНАТА директорка Елеонора Авджиева съобщи и нещо любопитно – че скоро в музея ще има поредна сватба, а младоженците са се запознали преди време в Троян на… „Нощ в музея“. Какво по-голямо доказателство, че музеите могат да бъдат живо място, където миналото среща бъдещето.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |