Отново книги на Ивайловото място

* На мястото, където бе антикварният щанд на поета, година след смъртта му и в негова памет бе поставена Къщичка за книги * „Без него градският площад не е същият и дано освен книги тук долита и някоя птица, а с нея - и приятелят Ивайло“
В памет
След откриването на Къщичката за книги в паемт на поета, 22 май 2017 г.
НА 22 МАЙ на троянския площад, там, където беше импровизираният книжарски щанд на поета Ивайло Иванов, напуснал ни на 30 май миналата година, беше открита Къщичка за книги. „Прочети и върни“ и „В памет на Ивайло Иванов“ пише на нея, поставянето й е дело на Община Троян, а изпълнението е на фирма „Макраса“. Къщичката е голяма, стабилно и красиво изработена, в нея вече са поставени книги, на които има специални стикери.

Къщичката
МАЛКА церемония ознаменува новата къщичка, която е паметен знак за Ивайло и покана за общуване с книгите. Кметът Донка Михайлова припомни, че това място беше не само антикварен книжарски щанд, а даваше на минувачите усмивки, обич и доброта. Преподавателката по литература Нели Генкова, чиято е идеята за Къщичката, каза, че Ивайло е бил достатъчно смел да излезе сред хората с цялата си уязвимост на интелектуалец в една еснафска среда, така че и инициаторите трябва да са смели и да поемат всички рискове от подобно излагане на книги. Елеонора Авджиева, директор на Музея на занаятите, често давал подслон на пътуващата книжарница, припомни едно от посвещенията на Ивайло - „Ние имаме общ хуманитарен небосвод, чието благо слънце грее и над двама ни“; и завърши с думите: „Без него градският площад не е същият и дано освен книги тук долита и някоя птица, а с нея - и приятелят Ивайло“.

На същото място, май 2015 г. - антикварният щанд на Ивайло
ЗНАМЕНАТЕЛНО съвпадение е, че на същата дата – 22 май, но преди година, седмица преди да ни напусне внезапно, Ивайло Иванов е написал това стихотворение:

Те спят сега на топло пред Музея,
под арката, тъй както след парад.
О, книгите! Чий вятър ги завея
в Историята - малко по-назад,
ако се върнат, по среднощна доба,
о Каменната ера ще опрат.
Или, с Христа погребали се в гроба,
те ще възкръснат, посред хорска злоба,
и с утрото на път ще полетят...

Всяка книга ще има стикер "Къщичка за книги"
В КЪЩИЧКАТА вече има разнообразни заглавия от български и чужди автори, детска литература, списания. Има още много място на двата рафта, така че който желае, може да постави вътре хубави и запазени четива. Идеята е те да бъдат за свободно ползване – да се вземат срещу връщане или замяна или просто някой да седне и да почете на открито. Дано я ползваме и опазим.

Т21

Още по темата:

6 коментара:

Анонимен каза...

Прекрасна инициатива.
Само една бележка, надявам се градивната ми критика бъде разбрана правилно.
Прочетох старателно цялата статия и никъде не прочетох да се казва, че всъщност тази кампания например съществува в градската градина в центъра на Пловдив от години.
Защо просто не написахте, че идеята е взаимствана от еди кой си, а правите хората на маймуни. Е, от Троян сме в края на крайщата, но и ние чат пат излизаме от този град!!!

Успешен старт на кампанията!

Троян 21 каза...

До №1: Подобни къщички има на много места в страната, не само в Пловдив, от доста време насам, известно е на мнозина (със сигурност и на Вас) и не мислим, че е нужно да говорим за това. Троянската Къщичка за книги е в памет на Ивайло, един наистина голям български поет, наш съгражданин. Това е важното, поклон пред паметта му!

Анонимен каза...

Разбира се не вникнахте в критиката, което не ме изненадва.

Оня с коня каза...

Няма как да се мине без дребнавата заядливост,на несигурните в себе си,и вечно неодоценени "велики" балканджии ...

Анонимен каза...

До №1. Нещо ти е крив света. Негативен си, дано природата ти не е такава. Аз пък казвам браво за инициативата. И в нашия град има такива къщички с книги като в Пловдив и други градове. Толкова ли е трудно да потърсим добрата страна в една такава инициатива. А стига с тоя негативизъм и омраза.

Анонимен каза...

4,5 коментиращи :) Смешковци, в мен няма грам негативна нотка, но усещам у вас тонове простотия :)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |