Администрацията в Троян е с 20% по-ефективна от ловешката

* Това твърди ловешкият съветник Данчо Заверджиев, цитирайки данните на МФ за първото тримесечие на 2017 г. – в Троян на един общинар се падат 268 жители (1:268), в Ловеч съотношението е 1:201

Данчо Заверджиев
Когато фактите говорят

ОБЩИНСКАТА администрация в Троян е „с около 20% по-ефективна от (общинската администрация) в Ловеч“. Този извод прави в страницата си във фейсбук независимият ловешки общински съветник Данчо Заверджиев. Оценката се базира на публикуваните от Министерството на финансите финансови показатели на общините в България за първото тримесечие на 2017 г.

ПО-КОНКРЕТНО – на данните в графа „6. Население на един общински служител“, които сочат, че в община Ловеч на един общински служител се падат 201 жители (1:201), а в община Троян съотношението е 1:268, т. е. троянската администрация е доста „по-стегната“ от ловешката. Нещо повече – по-този показател община Троян е челник в цялата област, като съотношението в останалите шест общини е – Априлци (1:119), Летница (1:108), Угърчин (1:146), Ябланица (1:136), най-близо до нас са Тетевен (1:238) и Луковит (1:264).

РАЗБИРА СЕ, тук е редно да кажем, че ако си по-добре от някого, не винаги означава, че си добре, просто може да си по-малко зле. И със сигурност такова усещане имат немалко троянци – че общинската администрация е раздута, че не действа достатъчно ефективно и общинските служители не се усещат (и държат) като слуги на народа, каквито трябва да са. Но и в тази посока не бива да се генерализира.


 Още по темата:

6 коментара:

Анонимен каза...

Нищо вярно няма в публикуваната справка.
Хайде да започнем с най-елементарното:
1. Ако в община Троян има един чиновник на 268 жители, то това означава, че при наличието на около 115 щатни бройки определени от държавата плюс още поне 25 извънщатни бройки на издръжка на месния бюджет или общо 140 чиновника, то това означава, че жителите на община Троян би следвало да наброяват 37 520 души. Само че де да беше така. В началото на първия мандат на кмета Михайлова в община Троян живееха около 32 500 души. В края на мандата /преди две години/, жителите бяха вече около 30 500. Днес са още по-малко.
2. При около 115 щатни бройки и един на 268 жители - то тогава населението в община Троян трябва да е около 30 800 души. Това число е доста по-близо до реалностите, НО, тези щатни бройки изобщо не зависят от общината, а са определени от държавата, така, че за никаква "ефективност" не може да става дума.
3. Тази статистика изобщо не отчита броя на жителите, които се водят че живеят в община Троян, но в същото време няколко хиляди души от тях работят и пребивават в други градове и държави. Това пък означава, че на един чиновник се падат на практика по-малко брой жители.
и т.н.
В крайна сметка г-н Заверджиев малко се е поизхвърлил с тази "ефективност", да не говорим, че тази статистика изобщо не отразява реалното положение.
Нищо де, като за Т21 става... и без това в "мъртвия Троян" няма нищо и се чудят какво да пишат.

Анонимен каза...

Общинската администрация обслужва не само жителите на съответната община, а и всички, които имат имоти на територията на общината. Може да живеете в друг град или дори в чужбина, но ако ви трябва виза за строеж, данъчна оценка или каквото и да е удостоверение за имота, ще идете в Общината. Така че един служител реално обслужва дори повече граждани.

Анонимен каза...

Да ви дам малко материал да помислите и попишете. В градинката пред бившето кино, където се събират много хора има едни кални пътеки отъпкани от хората ползващи парка. Толкова ли е скъпо те да се асфалтират, циментират, застеля с плочки или нещо друго различно от калта. Щом са направени от хората значи са необходими.

Анонимен каза...

Така е защото работят без ДДС.

Анонимен каза...

Никак не мога да разбера как точно е изчислил 20-те процента при тези цифри! От 268, 201 е точно с 25% по-малко, а 268 е с повече от 30% по-голямо от 201.... Какво точно ги съветва този в Съвета, като е съветник?

Анонимен каза...

Благодаря на администрацията, че днес 01.06.2017г. сутринта светофарната уредба не работеше и минах безпроблемно на кръстовището между ул. "Хр. Ботев" и улицата за болницата. Всеки работен ден минавам с колата си сутрин към 7 и 30 и вечер към 17 часа и винаги има тапи, задръствания и чакане. Ако се движиш по "Ботев" в посока центъра и пред теб има спрели 6-7 коли, то нямаш шанс да преминеш, времетраенето на зелената светлина е 20 секунди и чакаш на червено още 1 минута.Днес беше спокойно светофара не работеше и нямаше тапи, задръствания, нямаше изчакване по 1 минута.Кръстовището се урегулирваше съгласно съществуващата вертикална сигнализация.Благодаря на администрацията, че светофара не работеше.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |