Поредната троянска „Нощ в музея“ – 14 май

Предстоящо, 14 май

НА 14 МАЙ, събота, от 15:00 ч. до 22:00 ч., предстои да поредната „Нощ в музея” в троянския Музей на занаятите. Програмата включва:

15:00  Демонстрация на грънчарско колело на открито под чардака на конака/рисуване на керамични чинийки в централната сграда
17:00 Откриване на изложбата „Съхранихме и предаваме на бъдещето. Дарители и дарения”
18:30  Откриване на фотографска изложба „Магическата светлина“ в галерия „Серякова къща”
20:00  „Споделено пътуване по гръцкото море и музеи” – разказва Павлин Стойнов
21:00  Представяне на обновената платформа „Добавена реалност”
Изложбата „Съхранихме и предаваме на бъдещето. Дарители и дарения” представя движими културни ценности от фондовете на музея, придобити през последните 13 години. Сред най-ценните образци са крондир с пластична украса, гаваз за ракия, медник, свързан с историята на 34-ти пехотен Троянски полк. В изложбата са представени даренията на майсторите Николай Йовков, Веселин Стоянов, Ценка Николова, Мариана Личева, Неда Личева, Яна Данчева, Веска Колева, както и на художниците Енчо Ганковски, Милко Тодоров, Владимир Киров, Елга Дренска и др. Място е отделено и на по-големите дарителски жестове на Христо Йовчевски, д-р Виолета Койновска, Милко Мичев, братята Борис и Димитър Маринови, Елисавета Марковска, семейство Русеви.  

Фотографска изложба „Магическата светлина“ е четиригодишен проект на екипа на „Светлина и култ“, който представя фотографиране на луминисценцията на пещерните минерали. Проектът е представен в „National geographic“ (България) в броя от месец юни 2021 г.

Платформата „Добавена реалност”, съществува в Музея на занаятите от 2013 г., включва видеоматериали, които са запечатали технологичните процеси на създаване на отделни занаятчийски предмети. Така се дообогатява представата на  музейната публика за процеса на производство на всеки предмет. В настоящия момент екипът на Музея на занаятите надгражда платформата с анимирани рисунки на художника Петър Хаджиев от култовата му книга „Грънчарството в Троянско”, издадена през 1956 г.

Изкушеният от пътешествията наш съгражданин Павлин Стойнов ще сподели свои впечатления от една разходка с яхта по гръцкото море и от някои гръцки музеи. Презентацията включва панорамни снимки от островите и бреговете на Гърция в Йонийско море, остров Крит в Средиземно море и част от островите на Егейско море, древния град Пилос, родното място на цар Нестор от „Илиада“, историческия музей на Ханя, древния дворец Кносос на митичния цар Минос, музея на открито в околностите на Ираклион, живия град музей на остров Монемвасия, селищата по островите между Пелопонес и Атика островите  и др.

ЗАПОВЯДАЙТЕ! Вход свободен!

Музей на занаятите - Троян


Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |