Голяма Богородица в Троянския манастир

* Една дългоочаквана от всички материална промяна, която има и духовни измерения – защото става дума за пътя към храма * Премиерът Главчев обеща държавна субсидия от 1,35 млн. лв. за ремонта на манастирското Западно крило * Епископ Сионий: „Ден, който не се отбелязва като траурен и тъжен ден, напротив“
Отзвуци
Изнасянето от манастирската църква на чудотворната икона „Прсв. Богородица Троеручица“
ОТНОВО хиляди от близо и далеч дойдоха за храмовия празник, Голяма Богородица, 15 август, на Троянския манастир „Успение Богородично“ в слялото се вече с града, Троян, манастирско село Орешак (голямо множество, но по-малко от други години, вероятно заради невижданите тазгодишни августовски жеги и това, че празникът сега бе в средата на делничната седмица, в тази връзка – чу се, че новият български патриарх Даниил имал предложение Успение Богородично/Голяма Богородица да стане официален празник (и) в България, според нас добро предложение – бел. ред.). И както си е открай време, отново в центъра на събитието бе ритуалът с изнасянето от манастирската църква на чудотворната икона „Прсв. Богородица Троеручица“ и литийното шествие до Могилата – недалечното място, точно срещу входа на сегашното Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак, където според преданието иконата извършила първото си чудо и чрез него бил даде знак Свише, че тя трябва да остане тук; да припомним преданието – атонски монаси, пренасящи иконата на прсв. Богородица Троеручица от Атон за Румъния, спрели да пренощуват на Могилата, но след това конят, натоварен със светинята, не могъл да продължи и станало ясно, че това е нейното място и тук трябва да се основе храм.

НО ТОЗИ път имаше една значима „външна“ новина, която трябва да се отбележи – гостите на манастирския празник за пръв път от десетилетия преминаха по новоремонтиран и изглеждащ чудесно път към манастира (дългата 3,8 км централната орешашка улица „Стара планина“, която бе основно реконструирана с европейски средства по проект, спечелен от Община Троян и с личната заслуга на троянския кмет Донка Михайлова). Една дългоочаквана от всички материална промяна, която има и духовни измерения – защото става дума за пътя към храма.

Нуждаещото се от спешен ремонт Западно крило на Троянския манастир, м. юли 2024 г.
При първото посещение на премиера Главчев  – с и. д. игумена Стефан обсъждат належащия ремонт на Западното крило, м. юли 2024 г.
ДРУГАТА важна новина дойде от ВИП госта на празника – служебния министър-председател Димитър Главчев, посрещнат от игумена Сионий и кмета г-жа Михайлова. Преди по-малко от месец г-н Главчев пак бе в Троянския манастир, на работно посещение, и изпълняващият длъжността игумен архимандрит Стефан го разведе из обителта и му посочи основния й днешен проблем – нуждата от спешен ремонт на манастирското Западно крило, в което се намира и скривалището на Васил Левски, превърнато в музей и посещавано от хиляди всяка година (всичко останало материално в този изключително важен православен храм, трети по големина и значение в България, е в отлично състояние, особено много се направи от настоящия игумен Велички епископ Сионий, съвместяващ в момента игуменските задължения в Троянския и в Бачковския манастир – бел. ред.). И при сегашното си празнично посещение премиерът направи каквото трябва – обяви, че правителството му ще осигури държавна субсидия от 1,35 млн. лв. за ремонта на Западното крило; припомняме, че с правителствена финансова подкрепа, тогава премиер бе Бойко Борисов, бе основно ремонтирано, или по-точно новоизградено, и рухналото Източно крило на обителта (виж „Рожденикът Неофит преряза лентата на новото манастирско крило“ – бел. ред.).

Игуменът епископ Сионий води празничната служба в Троянския манастир, 15 август 2024 г.
И ЗА ФИНАЛ нека припомним думите на дядо Сионий, водил празничната служба в манастирския двор: „Успение Богородично е представянето на Божията майка, денят, в който свършва нейният земен живот. Но за нас, православните християни, за вярващите хора, това е денят, в който тя се възнася на небесата и е приета в обятията на своя Пребожествен Син. Ден, който не се отбелязва като траурен и тъжен ден, напротив – като един ден, изпълнен с оптимизъм, с надежда. Защото чрез нейното успение ние получихме небесен молитвен Ангел, получихме небесен молитвен стълб, който да се моли за човешкия род и който да утвърждава всички нас в пътя ни към Пребожествения й Син, нашия Господ Ииисус Христос. Така звучи и всяка служба – радостно, оптимистично и с едно едва доловимо, но осезаемо за околните хора упование. Упование, което е свързано и с голямо спокойствие, защото всеки един човек е получил знак от Богородица, получил е благословия и напътствие“. (цитатът е по БНР)

Т21 
  
Още по темата

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |