Празникът на Манастира и Орешашкият панаир

* Стотици и хиляди от близо и далеч се стекоха и тази година за празника на Троянския манастир – Успение Богородично, 15 август * Панаирът бе открит с историческа възстановка
На Голяма Богородица в Орешак
Литийното шествие в Троянския манастир, 15 август 2022 г.
СТОТИЦИ и хиляди от близо и далеч се стекоха и тази година за празника на Троянския манастир – Успение Богородично, 15 август, наричано още Голяма Богородица, денят в който Божията майка се откъсва от тленното и отива в небесните селения при своя Божи Син. Вечерното богослужение предния ден, 14 август, и Светата литургия и традиционното литийно шествие в празничния ден се водеха от игумена Негово преосвещенство Велички епископ Сионий, съвместяващ и игуменските задължения в Бачковския манастир, и заместника му в Троянската обител отец Стефан. Литията на Голяма Богородица в Троянския манастир е с дълбоки корени – чудотворната икона на прсв. Богородица Троеручица се изнася от манастирската църква и тържествено се пренася до мястото на някогашния параклис, където Божията майка преди четири столетия извършила чудо и дала знак за съграждането на обителта.

„ЛИТИЙНОТО
шествие се организира в памет на първото чудо на Божията майка и в прослава на всичките чудеса, които Света Богородица извършва непрекъснато с човешкия род. Това е възможност за многохилядното множество, което се събира на празника, да се докосне до чудотворния образ на Света Богородица и да получи от Божията майка милост и благословение“, сподели отец Стефан. Като пожела на всички православни християни Божията майка да бъде винаги с тях и вярата им бъде пътеводна светлина, да не ги изоставя и да изпълва сърцата им „защото където има вяра, надежда и любов, там живее Господ Бог, светлината и мирът“ (цитатите са по БТА).
***

Моменти от историческата възстановка
МАНАСТИРСКИЯТ празник открай време се свързва с Орешашкия панаир – някогашното занаятчийско тържише, зародило се в началото на 19. век, на което прочутите троянски майстори и занаятчии от страната продавали стоката си, а в последните десетилетия добило малко по-различен и не тъй богоугоден (биташки) вид и което днес постепенно се завръща към корените и занаятчийския си характер. Този път откриването на Орешашкия панаир на 13 август, събота, бе по малко по-специален начин – с историческа възстановка на вида и атмосферата му от началото на миналия век.

ВЪЗСТАНОВКАТА бе по инициатива на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) – Орешак, което се смята за своеобразен наследник и продължител във времето („Панаирът… Днешното Национално изложение - Орешак“, завършваше уводната статия на специално издадената листовка „Панаиръ“, бр. 1, 13 август 2022 г.). И с режисьорската намеса на орешаченина Васил Василев и участието на представители на патриотичното дружество „Традиция“ (Регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк“, Априлци, Троян, Севлиево с председател Христо Калистерски). А литературната първооснова на „театрото“ бе разказът „Три дни“ на именития троянец Димитър Гимиджийски (1893-1966). Възстановката бе представена още веднъж през втория ден на панаира, 14 август, неделя.

КАКВО видяхме и усетихме? Определено „театралите“ от „Традиция“ се бяха постарали много. И откъм декора и костюмите – майстори в отколешни носии бяха разпънали сергиите си, пушеха скарите на кръчмата с гордото име „Нова България“, разпрегната каруца със стока стоеше в единия край, а край нея няколко магарета, стражари с пушки надзираваха реда, циганка вретенарка обикаляше сред хората, имаше и гражданя в костюми „а ла франга“… И като наратив (разказ на някогашните панаирджийски истории) – очите събираше върлинестия и як кръчмар, който разнасяше юзчетата и халбите и вещо дирижираше „купона“ в „Нова България“, майстори другоселци, личеше им по носиите и стоката, хем се „дуеха“, хем се възхищаваха от майсторлъка на троянските си събратя, крадец бе задържан от стражарите след светкавична „полицейска акция“, любовна история стигна до своя „хепи енд“ на панаира, троянска мома пържеше мекици, а на сергията й се трупаха млади майстори и чираци, мина и литийното шествие с чудотворната икона на прсв. Богородица Троеручица…

НАКРАТКО – усети се какво е било, макар публиката да бе твърде малобройна, поне при откриването. Е, тази първа панаирджийска възстановка не бе съвсем „прилепнала“ към същинския панаир и може би, ако я има и занапред, трябва да се мисли в тази посока – към повече интерактивност и отваряне към публиката, към превръщането й от „театро“ в действаща атракция.

Т21 
  
Още по темата

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |