На храмовия празник в Троянския манастир

* Хиляди от цялата страна се стекоха в третата по големина обител в България * Игуменът дядо Сионий: „Всички ние сме чеда на пресвета Богородица, тя ни закриля, благославя, посвещава и ни дава много сили в духовната бран и в радостта ни пред възкръсналия за нашето спасение Христос“
Голяма Богородица, 15 август
Началото на литийното шествие с чудотворната икона на пресвета Богородица Троеручица, Троянския манастир „Успение богородично“, 15 август 2021 г.
ВЕЛИК празник е Успение Богородично (Голяма Богородица, 15 август, денят, в който Божията майка напуска земния живот) в Троянския манастир, чийто храмов празник е и  в манастирското село Орешак, а и изобщо в Троянския край. Многолюден както никой друг тук, извисяващ се над обикновеното и обичайното, зареждащ всички ни с вяра, гордост, даващ самочувствие. Така бе и сега – хиляди от цялата страна се стекоха в горещата августовска неделя в третата по-големина обител в България, Троянската, а не малко от тях се присъстваха на празничната служба и се включиха в последващото изнасяне на чудотворната икона на пресвета Богородица Троеручица от манастирската църква и литийното шествие до мястото, където преди повече от четири века (манастирът е основан около 1600-та година) Божий знак посочва, че тук трябва да се вдигне храм и иконата, носена от Атон за Влашко, да остане в него. По създала се традиция от няколко години иконата се носеше и ескортираше от членове на местния клон (РК „34-ти пехотен Троянски полк“) на патриотичното дружество „Традиция“.

СРЕД поклонниците винаги е имало и такива, дошли по-скоро за Орешашкия панаир, който по традиция се открива около 15 август и е тясно е свързан с манастирския празник. В ранните си години (смята се, че е основан в началото на 19. век) панаирът добива заслужената слава на едно от големите занаятчийски тържища в Северна България, в по-ново време претърпя една не особено приятна биташка трансформация, а в последните години отново се завръща към занаятчийските си корени и богоугодност (чухме, че имало и недоволни от новия небиташки облик, но от нас адмирации за организаторите – бел. ред.).  В това общение на манастирския празник с панаира няма нищо лошо, напротив – доказва се здравата връзка и взаимната необходимост на светското и духовното.

Сред участниците в литийното шествие бе и червената лидерка Корнелия Нинова 
ОТКРАЙ време на Голяма Богородица в Троянския манастир гъмжи от хора от властта и политиката, обичайни бяха станали премиерските визити на Борисов, Орешарски, Царя. Този път (служебно)премиерска визита нямаше, нямаше и от съпътстващите парламентарно-партийни свити, единственото изключение бе лидерката на БСП Корнелия Нинова, включила се и в литийното шествие. „Днес споделих празника със стотици хора от цяла България, които бяха в Троянския манастир. Прекрасни мигове и мъдри съвети. Благодаря и бъдете живи и здрави“, коментира в профила си във фейсбук г-жа Нинова.

КАКТО си му е му е редът, Светата литургия, предшестваща литийното шествие с чудотворната икона на света Богородица Троеручица, се водеше от игумена Негово преосвещенство Велички епископ Сионий (единственият двоен игумен в страната, съвместяващ, без някой да казва докога и дали е съвсем редно, игуменските обязаности както в нашия Троянски манастир, така и в Бачковския манастир, но това е отделна тема – бел. ред.), който се обърна с много силни думи към множеството. 
 
Вдъхновеното слово на игумена Велички епископ Сионий, водещ Светата литургия
„В ДНЕШНИЯ ден имаме великата радост, великата благодат да изнесем с ръцете си чудотворната икона на пресвета Богородица Троеручица, да я изнесем от храма и да я занесем до мястото, където тя е извършила първото си чудо – изцеляването на едно хромо дете; което не само че е спасило себе си и е получило здраве и благословение, и както казва светото предание – доживяло до дълбока старост да проповядва и за да говори за чудесата на Богородица. Но едно чудо, което показало на тогавашните християни и на нас сега, че света Богородица е винаги с нас. Както Христос от кръста каза на пречистата Богородица „Ето, Йоан е твоят син“, така всички ние сме образът на този Йоан, всички ние сме чеда на пресвета Богородица. И тя ни закриля, благославя, посвещава и ни дава много сили в духовната бран и в радостта ни пред възкръсналия за нашето спасение Христос. Честит и благословен празник и нека Божията благодат да бъде с всички нас. Амин!“, се чу в емоционалното и вдъхновено слово на дядо Сионий.

Т21
Снимки: Троянски манастир
   
Още по темата

1 Коментара:

Unknown каза...

Синдромът на Даун нови иконата, Корнелия Нинова дошла да обединява че БСП е най доброто решение за България,и че Михайлова е най добрия кмет,може и да е най добрия кмет,но е офшорен милионери и това са час от добрите качества на всички кметове в България

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |