На Голяма Богородица – литията с чудотворната икона ще се състои

* Шествието ще тръгне в 11:00 ч. – с изнасяне на чудотворната икона от манастирската църква и пренасянето й по обичайния път
 до местността Могилата
Предстоящо, 15 август
ВЪПРОСЪТ ще се състои ли прочутото литийното шествие на Голяма Богородица в Троянския манастир „Успение Богородично“ тази година (15 август, събота), вече има ясен отговор. В официалния манастирски сайт обявиха, че литията с чудотворната икона на пресвета Богородица Троеручица ще започне в 11:00 ч. – с изнасяне на чудотворната икона от манастирската църква и пренасянето й по обичайния път до местността Могилата (срещу входа на Националното изложение - Орешак, където в по-ново време бе изграден параклис и където според легендата преди четири столетия иконата е извършила първото си чудо, дало знак, че на това място трябва да се съгради манастир).

МАНАСТИРСКИЯТ празник започва в петък (14 август) с празнично вечерно богослужение в прослава на пресвета Богородица, продължава на Голяма Богородица в събота (15 август) и завършва в неделя (16 август) с вечерна ктиторска панихида (молитвено възпоменание за всички споминали се игумени, монаси и дарители на светата обител).

ХРАМОВИЯТ празник на Троянския манастир – третият по големина манастир в България, по традиция събира хиляди поклонници от близо и далеч, включително от чужбина. Вероятно този път заради заплахата от коронавируса и противоепидемичните мерки множеството ще е по-малко, но според хората от Орешак, манастирското село, празникът ще стане. Ще се проведе, макар и с известни ограничения, и прочутият Орешашки панаир, появил се и свързан и до днес с празника на манастира (виж „Орешашкият панаир 2020 ще го има, 14-16 август“ – бел. ред.).
 
Т21
Снимките са от шествието през 2010 г., архив Т21
   
Още по темата

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |