Англичанин направи сериозно дарение на двете троянски болници

* Даниел Френч е собственик на „Композит Х“ АД – световен лидер в производството на хватки за спортно катарене, от 15 години е в България * „Видях компетентен мениджмънт, хора, които имат визия за своите болници, което е много важно, затова реших в Троян“
Приятели
Даниел Френч: „Предполагам, че няма да е последното ми дарение“
ЕДИН чужденец, англичанинът Даниел Френч, който има успешен бизнес в България и вече 15 години живее тук (в гр. Летница, където е базирана фирмата му „Композит Х“ АД) направи сериозно дарение на двете троянски болници – държавната Белодробна болница (СБАЛББ - Троян), най-старата белодробна болница у нас и на Балканите, открита през 1905 г., и общинската МБАЛ - Троян, една от най-добрите общински болници в Северна България. Дарението е свързано с трудната ситуация около коронавируса и представлява два комплекта апаратура за вентилация (инвазивна и неинвазивна) при белодробна недостатъчност – по един за всяка от болниците, на обща стойност над 50 хил. лв. „Най-голямото дарение, което е правила моята фирма досега“, поясни г-н Френч.

ВРЪЧВАНЕТО на дарението и подписването на дарителските договори стана на изискана церемония в двора на Белодробната болница в четвъртък (6 август), като сред присъстващите бяха народният представител инж. Иван Миховски, кметът на Летница д-р Красимир Джонев, зам.-кметът на Троян Ангел Ангелов, представители на СБАЛББ - Троян и МБАЛ - Троян начело с управителите д-р Цетомила Дудевска и д-р Пенко Бамбов, хора от екипа на г-н Френч, журналисти.

Д-р Дудевска бе организатор и водещ на събитието
В КРАТКОТО си приветствено слово в началото д-р Дудевска, домакин и водещ на събитието, се обърна към гостите с „Добре дошли!“, отбелязвайки, че тази церемония се случва на свят ден – християнския празник Преображение. А малко по-късно, след изказаната специална благодарност към дарителя, обясни колко важна е получената нова апаратура за Белодробната болница и каква точно е нейната функция. „Когато в един труден момент един англичанин е решил да дари, ние трябваше добре да преценим какви са нашите възможности – на болницата и екипа ни, и до каква степен апаратурата ще помогне на нашите пациенти. Имахме медицински съвет, на който разгледахме спецификацията на апаратурата и с огромна радост установихме, че можем да ползваме голяма част от възможностите й – тези за неинвазивна вентилация, защото имаме обучен екип. В последните 15 години неинвазивната вентилация придоби доминираща роля в лечението на дихателната недостатъчност. И важното в случая е, че не само по време на ковид кризата, а за всички наши пациенти може да се използва тази апаратура – пациенти, които имат дихателна недостатъчност, пациенти с хронична обструктивна белодробна болест, със сънна апнея, с астма. И имаме екип, който ще съумее да се справи“, сподели д-р Дудевска. Завършвайки с думите: „Г-н Френч, от името на целия ни екип благодаря за това изключително ценно за нас дарение. Мисля, че ще го използваме по предназначение, Вие сам ще можете да проверите това“.

Момент от подписването на дарителските договори, вдясно – д-р Бамбов
СВОЯТА оценка прибави и д-р Бамбов: „От името на завеждащия на интензивното отделение в МБАЛ - Троян д-р Мирослав Петков, на старшата сестра на отделението Снежана Паймакова и от свое име искам да изкажа най-дълбоки благодарности за направеното дарение на МБАЛ - Троян – медицинска апаратура, в частност аспиратор за дихателна реанимация. Уважаеми г-н Френч, това дарение за нас има не само финансова стойност, то е израз на Вашата съпричастност, загриженост и човечност. С предоставената апаратура вие ще подпомогнете отделението по анестезиология и интензивно лечение за една своевременна, качествена реанимация на нуждаещите се пациенти, както и ще осигурите спокойствие и увереност у персонала, който работи в условия на пандемия вече повече от четири месеца. Казвайки това, искам да Ви пожелая здраве, успехи във Вашата дейност. Искам да благодаря и на д-р Дудевска за чудесно организираното предаване на дарението в красивия парк на Белодробната болница. Нека всички си пожелаем здраве в тези трудни за нас моменти“.

Кашоните с дарената апаратура
ДУМАТА взе и „виновникът за днешното събитие“, както шеговито го нарече д-р Дудевска – дарителят Даниел Френч. Като най-напред се извини за своя български език, който „може би не се разбира лесно“ и шеговито поясни: „Аз съм в България от около 15-16 години и още не мога да свикна с граматиката – минало и бъдеще време ги бъркам постоянно. Не съм свикнал и да говоря пред хора – за втори път в живота ми е да говоря на български пред българи. Дайте ми малко време и ще се опитам да кажа, каквото искам“. А след това бе речта на англичанина, която прикова вниманието на всички – с откровеността, ясните послания, добронамереността, и заслужено бе аплодирана. Г-н Френч разказа за фирмата си „Композит Х“ – световен лидер в производството на хватки за спортно катерене, с екип от 150 души, развиваща се възходящо. Като специално бе подчертано нещо много важно във фирмената философия и практика – екологичната насоченост, което в някаква степен обяснява и направеното дарение: „Грижа ни е за околната среда. Това за мен означава, на първо място, чист въздух, да няма боклуци, да има зелени гледки. Работим в тази посока, имаме електрически коли, с които работниците идват на работа. Електрическите коли изпускат по-малко вредни газове. Скоро ще имаме соларен покрив. А в момента работим да инсталираме нещо, което ще е да първи път в България – на английски се казва STES (Seasonal thermal energy storage), склад за сезонна топлинна енергия. Идеята е елементарна – имаме няколко колектора, които ще топлят вода през лятото, вземаме тази лятна енергия, складираме я в земята и през зимата я използваме. Много интересна идея, има само около 30 в целия свят и ние ще сме първите в България. Лекарите разбират защо чистият въздух е важен“.

Сред присъстващите, на преден план – народният представител инж. Иван Миховски
Г-Н ФРЕНЧ разказа как се е стигнало до идеята за закупуване на такава апаратура и защо дарението е дошло точно тук, в Троян: „През февруари, когато в новините доста започна да се говори за Ковид 19, ние започнахме да мислим как можем да помогнем тук, в България, и четири месеца отделяхме пари, за да купим апаратите. Когато ги купувахме, още нямахме решение къде ще ги дарим. Започнах да обмислям критерий и той бе да бъдат ползвани. Не казвам българите да имат нужда от тях, но не исках да купим нещо, което пет години ще стои в кашон. Също – болниците трябваше да имат квалифицирани хора, нямаше смисъл да ги дадем на място, където да не знаят как да работят с тях. И още – исках болниците да са перспективни, да имат визия за бъдещето. Има шефове на болници, които само мрънкат и това много ме дразни. Исках да направя това дарение на хора с позитивна гледна точка, които търсят начин нещата да стават, а не само да се оправдават с проблемите. И още едно нещо – преди няколко години имах работник, който се лекуваше в Белодробната болница в Троян, лекуваха го добре и това бе допълнително основание. Преди две седмици идвах тук (СБАЛББ - Троян) и в общинската болница (МБАЛ - Троян) и видях компетентен мениджмънт, хора, които имат визия за своите болници, което е много важно. Затова реших в Троян, в нашата (Ловешка) област, да дарим тези машини, които с доставката си струват около 56 хил. лева. Желая да помогнат на някого. Предполагам, че няма да е последното ми дарение“.

Подаръци и поздравления за дарителя от зам.-кмета Ангел Ангелов
ПОСЛЕДВА подписване на дарителските договори, след което г-н Френч на свой ред получи подаръци. Сред тях – икона на св. Петка Българска, небесната покровителка на Троян и дарителска грамота от Община Троян, връчени от зам.-кмета Ангел Ангелов, който благодари на дарителя от името на кмета Донка Михайлова и му пожела много здраве, много късмет и много успехи. „Благодарение на хора като Вас успяваме в тези трудни времена да се справим с неприятната ситуация, която настигна не само нашия град, но и цялата страна, и света“, заяви г-н Ангелов.

Т21

Още по темата:

1 Коментара:

r3d33ms каза...

Браво,само дано не са "дарения с условия",като на аркадашите от Walltopia!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |