110-годишнината на първата Белодробна болница на Балканите

* В Троян българската медицинска общност и гости от чужбина отбелязаха тържествено забележителната годишнина на създадената на 5 юли 1905 г. болница
Юбилейно
Д-р Цветомила Дудевска разведе зам.-министър д-р Ваньо Шарков из СБАЛББ - Троян
ПОД НАСЛОВ „110 години вдъхновение и грижи  за белодробно болните  в България“ национален симпозиум събра в залата на читалище „Наука - 1870 г.“ в Троян видни представители на медицинската общност от България и чужбина – за официалното честване на годишнината на първата у нас и на Балканския полуостров белодробна болница (4-5 юли). Създадена през 1905 г. като Държавен санаториум за лечение на белодробна туберкулоза, сега Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести (СБАЛББ) – Троян е един от успешните примери за исторически интегритет и съвременни постижения.

НАУЧНОТО събитие се организира от Сдружението за превенция и лечение на белодробни заболявания и СБАЛББ – Троян. Сред гостите гостите бяха зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, кметът на община Троян Донка Михайлова, народният представител и зам.-председател на парламентарната Комисия по образование Корнелия Маринова, народният представител д-р Вяра Церовска, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, областният управител на Ловешка област д-р Мадлена Бояджиева, директорът на РЗИ - Ловеч д-р Цветолюба Генкова, директорът на РЗОК Димитър Ружев и др. Специални гости на симпозиума бяха дългогодишните спомоществуватели и приятели на болницата от комисията за партньорство в община Остермундиген (Швейцария) Ханс Рюди и Хайнрих Винценрийд.

Малко история

На 5 юли 1905 г. в тържествена обстановка, в присъствието на лекари и граждани в края на съвсем малкия тогава град Троян, е открит първият в България и на Балканския полуостров Държавен санаториум за лечение на белодробна туберкулоза. Първоначално болничното заведение разполага с 50 легла, които до 1944 г. се увеличават до 220. През 1956 г. на болницата е дадено името на големия български фтизиатър проф. д-р Минко Мондешки - основател на първата катедра по фтизиатрия към Медицинската академия.

С промяната на законодателната рамка през 2000 г.  троянската Държавна белодробна болница в Троян е преобразувана в “Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести (СБАЛББ)”. Дейността й днес се осъществява по медицинските специалности: пневмология и фтизиатрия, клинична лаборатория, микробиология и образна диагностика. За пациентите се грижат 13 лекари (12 от които са с една, две и три специалности) и 31 медицински специалисти

КОЛЕКТИВЪТ на болницата, воден от директора д-р Цветомила Дудевска, прие поздравителни адреси от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, от проф. д-р Петко Минчев - председател на Българската асоциация по детска пневмология, от специализираните болници в Бургас и Велинград, от Окръжната болница в Ловеч. „През последните 10 години в  Белодробна болница - Троян са консултирани, диагностицирани и лекувани повече от  от 35 000 пациенти с остри и обострени хронични белодробни заболявания и туберкулоза от територията на цялата страна - отбеляза д-р Дудевска.

д-р Цветомила Дудевска
През последните 10 години в Белодробната болница - Троян са консултирани, диагностицирани и лекувани повече от 35 000 пациенти с остри и обострени хронични белодробни заболявания и туберкулоза от територията на цялата страна. 99% от болните са изписани здрави или с подобрение, няма регистрирани усложнения в резултат на диагностични и лечебни дейности, смъртността е 0,4%. Всички анкетирани пациенти са удовлетворени от качеството на медицинските услуги, като над 82% го определят като „отлично” . Използваемостта на легловия фонд е около 88% (...)

През 2007 г. започна консолидацията  на разпиляната през последните години белодробна мрежа и нашата болница (СБАЛББ - Троян) бе определена за Областен център за борба с туберкулозата - признание за съхранените традиции и доказаните в днешно време възможности и компетентност на специалистите и . В резултат на усилията и професионализма на екипа заболеваемостта от туберкулоза на територията на Ловешка област намаля от 37,7 на 100 хил. през 2009 г. на 22,1 на 100 хил. през 2014 г.

Из презентацията на д-р Цветомила Дудевска
пред гостите на националния симпозиум

ВЪВ ФОРУМА взеха участие 200 пулмолози от цялата страна, както и водещи в областта на пневмологията и фтизиатрията фармацевтични фирми. Утвърдени у нас и в Европа лектори представиха актуални теми, свързани с белодробните заболявания и споделиха опит и добри практики в решаването на респираторните здравни проблеми. Сред лекторите и гостите бяха председателят на Българското дружество по белодробни болести (БДББ) доц. д-р Диана Петкова, зам.-председателят на БДББ доц. д-р Явор Иванов, националният консултант по гръдна хирургия проф. д-р Данаил Петров, проф. д-р Димитър Попов, началник на Клиниката по вътрешни болести, пулмология и фтизиатрия в МИ на МВР, доц. д-р Донка Стефанова, зам.-председател на Експертния съвет по белодробни болести и туберкулоза към МЗ и началник на Клиника по туберкулоза в СБАЛББ „Св. София”, д-р Мария Замфирова, медицински координатор на Програмите за превенция и контрол  на туберкулозата в България, финансирани от Глобалния фонд, проф. дмн Веселин Борисов, бащата  на учебната дисциплина „Здравен мениджмънт “ в България, университетски преподаватели, директори на лечебни заведения от цялата страна, специалисти пулмолози, лекари от Ловешка област, журналисти, общественици.

ВИП гостите взизат на симпозиума, посветен на 110-годишнината на СБАЛББ - Троян
НА 5 ЮЛИ в Белодробната болница беше открита изложбата „Медицина и живопис – две изкуства срещу болката“ с работи на ученици от Националната гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“.

Нина Локмаджиева

Още по темата:

8 коментара:

бай Иван каза...

Миньо.барабар Петко с мъжете.

Анонимен каза...

Генадийй,

разбрахме че адвокатчето Ангелов ще играе комбина с ГЕРБ на балотажа. От тази статия разбрахме и че БАРБИТО ще е водач на листата на ГРОБ.

Какво друго ще ни поднесеш?

Анонимен каза...

към 2 ,

аз пък разбрах за теб че си платен трол от БСП. Мога да те светна че Дудевска няма да е водач на нашата листа защото за разлика от вашата партия листата ни ще бъде изцяло от МЛАДИ ХОРА, А НЕ ОТ БАБИЧКИ И МУМИИ КАТО ВАШИТЕ ИЗКАРАЛИ ПО 10 МАНДАТА.

Анонимен каза...

3-ти, тя пък вашата листа с млади некадърници с оная си работа да ги сочиш...

Анонимен каза...

3-ти, нима казваш, че Минко Акимов гонещ 70-те, Марин Радевски 60-те и д-р Дудевска, няма да са в листата ви?! АЙДЕ БЕ!

Анонимен каза...

5-ти аз много се надявам Минак да е в листата на ГРОБ и това ще е техния край.

Анонимен каза...

До коментирaщите;

Еййй, пaляци ще си остaнете и товa е!

Анонимен каза...

Хехеее, не им издържат нервичките на полуидиотите членуващи в гроб Троян,че вече официално си признават, че тролят и гнусят наред в този сайт !Браво втори, голям си !

Аз пък искам да честитя на бати Ангел Ваевода за скъсването с ергенския живот. Точно преди 50-така се реши ! Надявам се да е обмислил хубаво и да не е направил прибързано действие !

Също така искам да отправя остра забележка към Генадий Маринов, че е скрил този светъл момент от нас читателите !

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |