Археологът доц. д-р Иван Христов с ново откритие край Приморско

*  Непознатата досега крепост може да се смята за античен предшественик на днешното селище
Индиана Джоунс
доц. д-р Иван Христов
ЗЕМЛЯКЪТ ни и зам.-директор на Националния исторически музей (НИМ) – археологът доц. д-р Иван Христов, който наскоро приключи първия етап от археологическото лято на римската крепост Состра край Троян и замина на експедиция по Черноморието, се е натъкнал на забележителна находка, съобщиха от НИМ. Край река Ропотамо до Приморско доц. Христов и неговият екип открили непозната за науката крепост, която заема площ от 3 дка и е на хълм над един от завоите на реката.

КРЕПОСТТА, която може да се смята за античния предшественик на днешно Приморско, вече е обект на усилени археологически проучвания, финансирани от Община Приморско и НИМ. Разкрита е част от крепостната стена, жилища, покрити с керемиди, каменен кръг с тракийски керамични урни, намерени са сребърни монети. Куриозното пък е, че името на крепостта (местността) се е запазило до наши дни – Фармакида (в превод от старогръцки - Лечителка), и фигурира в стари карти на местното Горско стопанство.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |