Силни изяви на семейството художници Кирови

* След съвместната изложба в Лондон – изложба в Смолян и подготовка за Ню Йорк и Франция 
По света и у нас
Тримата Кирови в Лондон, галерия "София", м. април 2015 г.
СЕМЕЙСТВОТО художници Кирови – известният живописец Владимир Киров, съпругата му Светла, също живописец, двамата са дългогодишни преподаватели в троянската Художествена гимназия (НГПИ „Проф. Венко Колев”), и техният син Мартин Киров, завършил керамика в Художествената академия, продължават със силните си изяви извън Троян.

НА 15 ЮНИ баща и син Кирови откриха своя съвместна изложба в Смолян, по покана на тамошния Клуб на културните дейци. „Понякога художникът може да е талантлив, но човекът да е бездарен. Да. Има талантливи художници, пък бездарни като човеци. Гарантирам, че Владо Киров не е от тия, както би казал Чудомир... Дори рамката при Владимир Киров е част от картината. Аз лично не познавам друг такъв художник в съвременната българска живопис. Изпипването на детайла не само в картините, а във взаимоотношенията му с хората дори е характерен детайл от характера на Владимир Киров. Всъщност това се наблюдава и в пластиките на Мартин. Защото кой друг би си позволил толкова търпение и любов към материала, освен син на Владимир Киров”, коментира в емоционалната си рецензия за смолянската изложба писателят Христо Стоянов.

Отличената пластика на Мартин Киров
МЕСЕЦ по-рано Мартин Киров получи голямо признание – негова пластика бе избрана за символ и награда на Международния фестивал на етнографските филми, състоял се в София (11-16 май) и провеждащ се под егидата на ЮНЕСКО. Във фестивалната програма бяха показани 26 филма, реализирани на територията на Африка, Европа, Америка и Азия.

Рисунка, автор Владо Киров
А ОЩЕ месец по-рано (25 април) цялата фамилия Кирови – Светла, Владимир и Мартин, откри своя обща изложба в галерия „София” към Българския културен институт в Лондон. Лондонската изложба бе озаглавена „Светлина и хармония” и представи 76 творби на тримата автори: маслени картини на Светла, повечето портрети и фигурални композиции, рисунки и миниатюри на Владо и пластики на Мартин. Това е втората изява на Владо Киров в галерия „София” в английската столица – първата бе през 2013 г. и премина при подчертан интерес.

НА ТРИМАТА троянски художници предстоят нови международни изяви – изложба през м. октомври в Ню Йорк (САЩ) и след това изложба в Майен (Франция). И от нас – успех!

Т21


Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |