Орешашкият панаир 2020 ще го има, 14-16 август

* Затягат изискванията към участниците – само производители с майсторски свидетелства и дипломи и търговци със сертификат/ декларация за предлаганата стока * Забранена е продажбата на
 стоки с политическа насоченост * Няма да има бирарии и атракциони

Предстоящо

ТРАДИЦИОННИЯТ Орешашки панаир, провеждащ се в дните около храмовия празник на Троянския манастир „Успение Богородично“ (Голяма Богородица, 15 август), ще го има и тази година – въпреки короновирусната ситуация и проблемите около Националното изложение на занаятите - Орешак, което е традиционният организатор. Това става ясно от съобщение в официалния сайт на Община Троян, публикувано миналата седмица. Панаирът тази година ще е в обичайните дни – от 14-ти до 16 август (петък - неделя), но личат няколко съществени промени.

ОСНОВНАТА разлика е, че този път събитието, което събира участници и гости от цяла България, има национална известност и е едно от възловите летни събития в района, ще се организира от Община Троян (общинската администрация). Което със сигурност има връзка със скорошната оставка на дългогодишния управител на Националното изложение Иван Чакъров, образуваното досъдебно производство за финансови нарушения и назначението на общинския служител Радион Букарев за временно изпълняващ длъжността (предложената от кмета Донка Михайлова кандидатура бе гласува с пълно единодушие на сесията на Общинския съвет на 23 юли – бел. ред.).

ВТОРАТА важна разлика – затягат се изискванията за участие. Своя сергия на Орешашкия панаир 2020 ще могат да отворят само две категории кандидати – производители, притежаващи майсторски свидетелства или дипломи, удостоверяващи квалификация в областта на изкуствата и търговци със сертификат/декларация за произход на предлаганата стока. Всичко това явно е в посока на изчистване от ментета и несвойствени стоки или с други думи – посока на завръщане към корените на вековното тържище, създадено като чисто занаятчийско/майсторско изложение, тясно свързано с манастирския празник. Че е така, подсказва и възприетото от организаторите наименование – Традиционен панаир на занаятите; както и обявеното условие за участие: „Теренът може да се ползва единствено от заявителите за продажба на заявените занаятчийски и/или художествени изделия и/или демонстрации на заявените занаяти или художествени изкуства“. Обективността изисква да кажем, че в предишните години се направи немалко в тази посока, но процесът в никакъв случай не е завършен.

ЗАЯВЛЕНИЯ за участие се приемат до 17:00 ч. на 7 август, а разглеждането им и потвърждението/отхвърлянето на участието ще стане в срок до 10 август. Изрично е забранено преотдаването на нает терен на трети лица, предупреждават организаторите. Актуално изискване е да се спазват противоепидемичните мерки, като носенето на лични предпазни средства за лице (маска или шлем) е препоръчително, а подсигуряването на необходимите средства за дезинфекция – задължително. Тази година няма да има бирарии и атракциони.
 
На Голяма Богородица, 15 август, в Орешак, архив Т21
ЛЮБОПИТЕН момент е изричната забрана за „продажбата на стоки с политическа насоченост, свастики и нацистки символи, с еротичен характер или порнографско съдържание“ (вярваме, че в тази категория са включени и комунистическите символи, чието разпространение и пропагандиране е забранено със Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, приет от Народното събрание през 2000 г. и актуализиран през 2016 г. – бел. ред.).

Т21
   
Още по темата

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |