Благотворителна инициатива в памет на Ивайло

 * Над 200 лв. се събраха от благотворителната продажба на книги в Троян, следват София, Велико Търново и Пловдив * Целта – финансова подкрепа на творчески ученически лагер, носещ името
 на троянския поет
Духовност
Георги Ганев (вдясно) и Георги Георгиев пред книжния щанд
ТРОЯНЦИ купиха книги за повече от 600 лв. на благотворителна продажба, 21-22 юли, организирана в памет на големия троянски поет Ивайло Иванов (1972-2016). Инициативата е на пловдивчанина Георги Ганев - поет, преводач, журналист, живял години в Троян, а наскоро завърнал се в страната след двугодишно пребиваване в Англия, и бе подкрепена от Община Троян и читалище „Наука - 1870 г.“. Книжарският щанд беше подреден на централния троянски площад пред Къщичката за книги, поставена там в памет на Ивайло година след кончината му (нейното функциониране е отделна тема – бел. ред.), а предлаганите заглавия бяха на пловдивските издателства „Летера“, „Жанет 45“, „Хермес“, както и „Джим 04“ на Георги Ганев. Площадното събитие включваше четене на стихове на Ивайло и майсторски джаз изпълнения на гостуващия кларнетист Георги Георгиев.

НА СПЕЦИАЛНА пресконференция, пак на площада, Георги Ганев представи идеята си за творчески ученически лагер, който да носи името на Ивайло Иванов и да се финансира чрез подобни инициативи. С тази цел са планирани благотворителни продажби на книги в още три града – София, Велико Търново и Пловдив. Г-н Ганев обяви, че събраната в Троян печалба е над 200 лева и ще я предаде за съхранение на д-р Йоана Ценова, която не познава добре, но го впечатлила силно със свой текст в „Троян 21“.

Отзад се вижда Къщичката за книги, поставена през 2017 г. в памет на Ивайло, 21 юли 2020 г.
НА ВЪПРОС за очакваната стихосбирка с неиздадени творби на Ивайло Иванов майката на поета Мария Йонкова сподели, че се работи по тази стихосбирка, а Общината се е ангажирала с издаването й.

Т21

Още по темата:

1 Коментара:

Djigata каза...

Щом все още купуваме книги има някаква надежда да излезем от чалгаджийската тиня. Не искам децата ми да растат с "Радка Пиратка" и Азис.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |