„Свети Никола“ върна достойнството си

* Финансирането с европейски средства по Програмата за развитие на селските райони – почти 800 хил. лв. * Владиката Гавриил и игуменът Сионий отслужиха тържествената литургия
Ново начало
Обновеният скит „Свети Никола“
ЕДНО занемарено прелестно кътче в Троянския Балкан върна своето достойнство и привлекателност. На 27 юли беше осветен реставрираният и ремонтиран скит „Свети Никола“, прилежащ към Троянския манастир „Успение Богородично“. Преди години се търсеха пари за възстановяването му чрез благотворителни акции, но в крайна сметка финансирането стана с европейски средства по Програмата за развитие на селските райони. Договорът е сключен през 2017 г., общата стойност 770 хил. лв, от които 23 хил. лв. съфинансиране от бенефициента (Троянския манастир).  

„СВЕТИ НИКОЛА“ е  разположен на около километър югоизточно от светата Троянската обител, на западния склон на връх Иван дял. До мястото се стига за около 30 мин. пеша по камениста пътека, започва от живописната махала Миленча. Има достъп и по асфалтов път. Скитът представлява комплекс от черква, жилищни сгради и аязмо с лековита вода. Основан е през 1785 г. от игумена на Троянския манастир Паисий. През периода 1794-1869 г. там се е помещавало килийното училище на Троянския манастир. Скитът е преживял разрушаване и е възстановен през 1812 г., когато е построена църквата му със своя забележителен, фино резбован иконостас. Жилищните постройки са по-нови – строени са между 1950 г. и 1960 г. от архимандрит Йосиф Минков, последният свещеник, служил тук. В манастирския двор е гробът на хайдут Велко от Шумен, приютен в скита и починал от раните си през 1848 г.

Момчетата от „Традиция“ донесоха костите на хайдут Велко
ТЪРЖЕСТВЕНАТА литургия на 27 юли беше оглавена от Ловчанския владика Гавриил, в съслужение с доскорошния игумен на Троянската обител Велички епископ Сионий. Доброволците от регионалния клон на националното дружество „Традиция“ тържествено донесоха и костите на хайдут Велко, пазени по време на ремонтните дейности в Ризницата на манастира.

СЕГА скитът „Свети Никола“ е с нова ограда, тревата е окосена, има ток, вода и видеонаблюдение. Напълно ремонтирани и обзаведени са манастирската магерница и монашеското крило и те могат да приемат поклонници. Църквата е реставрирана в своя автентичен вид, иконостасът е възстановен от професионални реставратори. Костите на хайдут Велко са достойно положени – миросани, подредени и опети. До аязмото, за което казват, че лекува очни заболявания, има място за пикник. Възстановени са шеговитите и окуражаващи надписи по пътеката към скита, оставени навремето от грижовния му стопанин архимандрит Йосиф.

„Хоп-троп, при дядо поп“, както е казал и записал добрият монах Йосиф
В САЙТА на Троянския манастир е обявено, че „Свети Никола“ ще бъде отворен от сряда до неделя в часовете от 10:00 до 18:00. През другото време дворът ще бъде затворен, за да се избегнат набези и повторно оскверняване и разрушаване. Всеки, който желае да получи повече информация, може да се обади на тел. 0877/326713. Сигурни сме, че след направения с европейски пари ремонт орешачани, троянци и гостите на нашия край ще имат още един любим поклоннически и туристически маршрут. „Хоп-троп, при дядо поп“, както е изписал добрият монах Йосиф на камък край балканската пътека, водеща към скита.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |