Спорове за каруците в Общинския съвет

* Съветникът Николай Тодоров обвини кмета и общинската администрация в отказ да изпълнят решение на местния парламент
 * Кметът Донка Михайлова определи мерките срещу каруците в Наредба №2 като незаконосъобразни
Тема с продължение
26 юли 2020 г., Троян, ул. „Христо Ботев“, сн. Георги Радковски
НА ПРЪВ поглед „кротката“ т. 2 от дневния ред на юлската сесия на Общинския съвет в Троян (23 юли) – отчетът за изпълнението на решенията на местния парламент за първото полугодие на 2020 г., доби неочаквана енергия. И предизвика сериозен спор – конкретен, но и принципен.

Николай Тодоров
СЪВЕТНИКЪТ от групата на местната коалиция „Глас народен“ Николай Тодоров гласува против (единствен, имаше и един въздържал се, останалите 27 съветници бяха „за“), след което се възползва от правото си да обясни отрицателен вот. Като ябълката на раздора бе неизпълненото от общинската администрация решение на ОбС за промени в Наредба №2 за организацията и безопасността на движението на територията на община Троян, включително забраната за движение на ППС с животинска тяга (каруци) в града, предложени именно от г-н Тодоров и приети през 2019 г. „Така или иначе тази наредба е гласувана от Общинския съвет и случващото се се явява неизпълнение на решение на Общинския съвет. Призовавам още един път – може да е лош подзаконовия нормативен акт, но той трябва да бъде спазен. Ако кметът на Троян счита, че е незаконосъобразен, има начини, по които да бъде протестиран. Ако ли не, това се явява отказ от изпълнение не само на подзаконовия нормативен акт (Наредба №2), но и на решение, взето от Общинския съвет“, заяви от трибуната г-н Тодоров.

ПОСЛЕДВА отговор на кмета Донка Михайлова, която отхвърли обвиненията в незачитане на решенията на местния парламент. И в добавка определи въпросните мерки срещу каруците като прецедент от национален мащаб, които освен това изискват сериозни общински разходи и най-важното – незаконосъобразни са. Ето точните думи на г-жа Михайлова:

Донка Михайлова
„Мисля, че никой от вас не би оспорвал, че и аз, и общинската администрация се отнасяме с особено уважение към решенията на ОбС – самият отчет за изпълнение на решенията е показателен за това. Тъй като втори път става дума за Наредба №2, аз си признавам, че промените, които приехте (през 2019 г.), много сериозно ни затрудняват, и то поради две причини. Първата – за част от текстовете на наредбата, тези, касаещи забраните, ние сме пред сериозно затруднение, свързано с това, че изпълнението им би създало определени прецеденти. Това решение налага да се въведат 152 знака за ограничаване на движението на каруци в населеното място. И Троян ще бъде единственият град в страната, може би не само в страната, който би се прославил с това, че има 152 знака, забраняващи движението на каруци. На мен все ми се искаше и очаквах да преоцените това свое решение. Но ако ОбС няма намерение да го преоцени, ще помоля, може и днес, в актуализацията на бюджета да гласувате съответната сума и да пристъпим към поръчването, закупуването и качването на 152 знака, ограничаващи движението на каруците – 76 от които ще са кръглите забранителни знаци и още 76, указващи часовете на забраната. Цената на един знак е 76 лв. и общо ще струват 11 552 лв., а като прибавим и цената на стойките за знаците (те ще се налагат в определени случаи, в други случаи знаците ще се прикрепят към съществуващите стойки), общата цена става около 16-17 000 лв. Ако ОбС гласува тази сума, ще пристъпим към изпълнение и поставяне на знаците.

Вторият по-тежък проблем е, че на практика Наредба №2 влиза в противоречие със Закона за административните нарушения и наказания, чийто чл. 23 гласи: „Случаите, в които могат да се налагат принудителни административни мерки, техният вид, органите, които ги прилагат и начините за тяхното приложение, както и редът за тяхното обжалване се уреждат в съответния закон или указ“. Казано по друг начин – ако ОбС очаква от общинската администрация да изземва каруците при определени нарушения, то това може да се случи и да е законосъобразно, само ако е уредено със закон. В противен случай ние ще вкараме Община Троян в едни сложни, вероятно съдебни процедури на оспорване на наказателни постановления. Много не ми се искаше да вкарвам Наредба №2 в административния съд, но може би си струва да го направя, освен ако ОбС реши друго. Отново декларирам своето уважение към актовете на ОбС, просто ми се струва, че текстовете, които прибавихте в тази наредба, си струва да се преосмислят още веднъж.“

22 юли 2020 г., Троян, ул. „Христо Ботев“, сн. Т21
КМЕТСКАТА реплика предизвика дуплика от г-н Тодоров и категоричната му защита на решението за каруците: „Не искам да си припомням дебата по приемането на съответните поправки в Наредба №2. Мисля, че там детайлно разгледахме колко струва човешкият живот или колко струват евентуалните травми, които могат да се получат в резултат на неразумното използване на ППС с животинска тяга в рамките на града. Колко, 16 хил. лв. ли струват, когато стане проблемът?! А ние го виждаме ежедневно, виждаме че и медиите постоянно сигнализират, в социалните мрежи също има сигнали за различни подобни неприятни за обществото случки с ППС-та с животинска тяга. Относно законността на наредбата, аз държа да подчертая, че тя е минала през редакцията на Областната управа и през ситото на прокуратурата, които се занимават със законосъобразността на актовете. Това, че кметът на общината не иска да я изпълни, е друг въпрос, за мен се търсят различни причини и се слагат различни препятствия, само и само наредбата да не се реализира“.

***

28 юли 2020 г., Троян, ул. „Спас Бояджиев“
27 юли 2020 г., ул. „Феликс Каниц“, точно срещу офиса на Т21
ДА ПРИПОМНИМ. Троян пропищя (така е от години, и продължава да пищи) от щъкащите из целия град ППС-та с животинска тяга (каруци), които при големия и непрекъснато увеличаващ се брой на автомобилите и усложняващия се уличен трафик, създават сериозни предпоставки за транспортни произшествия; освен другото – безредие, мръсотия, цигания. През 2016 г. бе предложена, пак от Николай Тодоров, промяна във въпросната Наредба №2, предвиждаща пълна забрана за движението на каруци в Троян. Сред аргументите на вносителя бе, че съществуващата частична забрана за достъп на каруци в централната градска част редовно е нарушавана и талигите миткат навсякъде; подчертано бе също, че подобна крайна мярка вече е въведена в някои български градове, включително в областния ни Ловеч. Пълната забрана не се случи, като ясно се видя, че не принципите, а партийните сметки, макар и под разни миловидни маскировки, са водещи при гласуването (ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО гласуваха против). Тук обаче си заслужава да припомним отказа на един дисциплиниран партиен боец – бившия кмет и дългогодишен шеф на полицията в Троян Минко Акимов, който в дълбочина познаваше проблема, да се съгласи с групата си (ГЕРБ); и да заяви без заобикалки – каруците се използват да се краде, денем и нощем, не за друго. Все пак тогава (2016 г.) съветниците гласуваха частична забрана за движението на каруци в Троян – да нямат право да се движат в тъмната част на денонощието (след 19:00 ч. през зимата и след 21:00 ч. през лятото) и да използват само определени маршрути, съобразени с основните цигански обиталища в града и околностите (виж „Без цигански каруци в Троян? Да, ама не!“ – бел. ред.). Разбира се, и тази олекотена забрана не бе изпълнявана. През 2019 г. Николай Тодоров внесе предложение за допълнително затягане на мерките  – възможност за движение на каруци в града само два часа в денонощието (от 13:00 ч. до 15:00 ч.) по определените вече каруцарски трасета плюс по-строги наказателни санкции за нарушителите (задържане на каруците на специално определено място до плащане на глобата). Този път съветниците гласуваха „за“ и предложените промени в Наредба №2 станаха факт (виж „Приеха (почти) пълна забрана за движението на каруци в Троян“ – бел. ред.). Но както се разбра от казаното на общинската сесия на 23 юли 2020 г., всичко си е останало само на книга.

Т21


Бележка на редактора

Картофът е много горещ и много голям

* Има и друг съучастник – липсва онази критична точка на граждански натиск, която да принуди властите да действат

ЦИГАНСКИТЕ каруци в Троян, и изобщо циганският проблем (гетата – не е само Балабанския завой, безредието, отказът от образование, умишлената сегрегация, демографията, далаверата със социалните помощи), са горещ картоф. Който никой не се наема да извади от години, и тук, и в страната. И няма да е честно за троянското му неизваждане да виним само сегашната общинска администрация и лично кмета.

В КОНКРЕТНИЯ случай – с каруците, трябва обща воля, целенасоченост, убеденост, че и кураж на властите (включително четвъртата) плюс, това е много важно, подкрепа от гражданското общество, за да разсечем възела и турим край веднъж завинаги на тази ненормалност, застрашаваща и реда, и здравето, и живота на гражданите. Че администрацията се „ошумолява“ да арестува каруците и да наказва/глобява водачите на нередовните ППС-та, е факт. Но че общинските съветници вместо пълна забрана приеха половинчато решение от типа „ни риба, ни рак“ (частична забрана с 2-часово разрешение за движение), което от километри си личи, че няма да се изпълнява, също е факт. Има и друг съучастник – липсва онази критична точка на граждански натиск, която да принуди властите да действат, да им тропне с грамадния си юмрук по масата и да заяви, че така не може; с други думи – май не ни пука (достатъчно) нито за каруците, нито за другите неща, траем си ги, т. е. искаме си ги.   

КАРТОФЪТ е толкова горещ и толкова голям, че трябва много повече, за да го извадим. Ако искаме да го извадим?! 

Генадий Маринов

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |