Владиката Гавриил и игуменът Сионий водиха литийното шествие

* Отново хиляди от цялата страна се стекоха в манастирското село Орешак, патриархът не дойде * Заради противоепидемичните мерки празничната литургия бе отслужена на открито * Отец Стефан: „Неслучайно този ден е наричан Летния Великден – защото хората го възприемат точно така, като велик празник на духа и живота“
На Голяма Богородица Актуализиран
Чудотворната икона е изнесена от манастирската църква, шествието започва, 15 август 2020 г.
ОЩЕ предния ден, петък, 14 септември, манастирското село Орешак бе залято от поклонници от цяла България, дошли за предстоящия храмов празник (15 август, Успение Богородично, наричан още Голяма Богодица) на Троянската света обител „Успение Богородично“, третия по-големина и един от най-тачените български манастири. Въпреки противоепидемичните мерки, които в някаква степен преформатираха църковния ритуал, празникът стана, съпътстващия го Орешашки панаир също. Заради епидемичните ограничения за пръв път от години българският патриарх не бе на този ден в Троянския манастир  – Негово светейшество отслужи божествената света литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в столицата. Нямаше ги и обичайните високи гости от висшия клир и управленския елит.

Моменти от празничната литургия, водена от владиката Гаврил и игуменът Сионий
ПРАЗНИЧНАТА литургия в Троянската света обител бе отслужена от Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с доскорошния игумен Велички епископ Сионий, двамата бяха начело и на традиционното литийно шествие с чудотворната икона „Пресвета Богородица Троеручица“, която се изнася от манастирската църква единствено на този ден. Литургията пък бе на открито, на специално подготвена сцена в манастирския двор и присъстващите миряни бяха по-малко от предишни години, но празничният дух бе на обичайното ниво.

„УСПЕНИЕТО на пресвета Богородица е един от любимите празници на нашия народ, ден, в който ние прославяме успехите й, денят на смъртта й, в който нейният син приема душата й в Царството небесно. Българският народ толкова силно тачи днешния празник, защото честваме връзката между Небето и Земята, свързването на земното с небесното чрез успението на пресвета Богородица. Неслучайно този ден е наричан Летния Великден – защото хората го възприемат точно така, като велик празник на духа и живота“, коментира младият йеромонах Стефан от манастирското братство. „Днес е един от най-големите християнски празници, а за тази Света обител е храмов празник вече векове наред. Света Богородица е била по-високо не само със своята любов към Господа, но и със своето смирение, заради което тя не е желаела да бъде възхвалявана от писанията, затова за нея е много малко писано в Светото Евангелие“, бяха пък думи от словото на владиката Гавриил.

Момент от литийното шествия
ЛИТИЯТА обаче бе многолюдна както винаги и премина по обичайния си маршрут – от манастирските двери до параклиса в местността Могилата (срещу входа на Националното изложение - Орешак, където според легендата преди четири столетия иконата е извършила първото си чудо, дало знак, че на това място трябва да се съгради манастир). Чудотворната икона бе носена от група мъже от местния клон на патриотичното дружество „Традиция“, пременени в национални носии, а от всички страни се протягаха ръце да докоснат божествения лик. Шествието завърши в параклиса, където бе отслужен водосвет и стотици се поклониха и помолиха на Божията майка.
***

Тазгодишният орешашки панаир бе само със занаятчийски стоки
ТРАДИЦИОННИЯТ Орешашки панаир този път бе по-различен – само със занаятчийски стоки на доказани майстори или сертифицирани търговци, без биташки шарении, бирарии, атракциони и децибелова музика и само в три дни (14-16 август). Ограниченията бях заради епидемичната обстановка и сигурно е имало разочаровани панаирджии. Но безспорно редът и естетиката бяха на едно по-високо ниво, а връзката с християнския празник и занаятчийските корени на събитието – по-отчетлива. Официалното откриване на панаира бе в навечерието на Голяма Богородица, а малко по-рано кметът Донка Михайлова направи следния коментар: „Орешашкият панаир ще предложи на гостите ни една много по-автентична и по-стилна търговска част, със спазване на възможните противоепидемични мерки. Ограничението на традиционните бирарии се надяваме да бъде компенсирано от местните ресторанти, в които е възможно да бъдат провеждани надеждни мерки за контрол“.

Т21
Снимки: dir.bg, Община Троян 


Даниела Банкова
 Лично мнение 

Слава Богу за всичко!

Тази вечер бях в манастира за Опело Богородично, както всяка година от поне 30 години. Такъв ред и дух за празника не само в Светата обител, но и на самия Орешашки панаир никога досега не е имало. Това е моето виждане - без чалга, ветреещи се гащи и парцали по сергиите и туристи по джапанки, потници и къси панталони пред лика на пресвета Богородица. Има си място и време за всичко и всеки. Слава Богу за всичко!
15 август 2020 г. 
Даниела Банкова, във фейсбук
Бел. ред. Авторката е богослов, уредник в Музея на занаятите, Троян
   
Още по темата

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |