Какво му е на Монк? (26)

* „На екрана изглежда забавно и интересно, но в реалността е доста мъчително за човека, засегнат от обсесивно-компулсивно
 разстройство (ОКР)“

Цветелина Цветкова
Колонката на психолога
АВТОРКАТА Цветелина Цветкова е възпитаничка на Езиковата гимназия в родния си Ловеч и магистър по психология от Софийския университет, доскоро софиянка – цели 14 години, но решила да живее в Троян. По думите й – обмислен избор и с добри очаквания. Специализирала е когнитивно-поведенческа психотерапия и има сериозен опит в работата с деца със специални образователни потребности. „Колонката на психолога“ е два пъти в месеца, по различни теми, които имат общо с психологията. „Казвам се Цветелина Цветкова и съм клиничен и консултативен психолог. Моята специалност ме заведе от Ловеч в София, а мъжът ми ме доведе в Троян. Надявам се в тази рубрика да свържа всички места и неща, на които държа“, това ни написа тя в краткото въведение към първата си „троянска“ статия. Но след няколкото троянски месеца последва промяна – не от разочарование, както ни обясни, а заради професионални ангажименти на съпруга лекар. Коментарът й: „Отново в София, но често в Троян“; а „Колонката...“, разбира се, продължава.
Т21

СИГУРНО всички сме гледали поне един епизод на известния детективски сериал, чийто главен герой Монк се запомняше със своите странности – страх да не се изцапа, броене до безконечност, внимание къде стъпва. На екрана изглежда забавно и интересно, но в реалността е доста мъчително за човека, засегнат от ОКР (обсесивно-компулсивно разстройство).

ТОВА е тревожно разстройство, което се характеризира с натрапливи мисли (обсесии) и натрапливи действия (компулсии). Около 2,5% от населението са засегнати от него, като не се установява съществена разлика между двата пола. При мъжете най-често началото е във възрастта между 6-15 години, а при жените – 20-29 години.

ОКР възниква у свръхотговорни, много взискателни към себе си личности. Отключващ момент е появата на недопустимо желание, мисъл, фантазия. Основните симптоми на заболяването са натрапливостите: натрапливи мисли и натрапливи действия. Обсесиите са мисли, неприсъщи на личността, те се приемат критично от пациента, мъчителни са и срещу тях се оказва съпротива. Примери за такива мисли  – че даден елетроуред е забравен и последващо многократно връщане да се провери или пък натрапливи убеждения като „Ако ти мине черна котка път, ще ти се случи нещо лощо“, „Ако говоря за приятеля си, ще му се случи нещо лошо“ и много други. Натрапливите действия най-често са предизвикани от натрапливите мисли. Те могат да се проявяват в сложни ритуали с редуващи се комбинации от поведенечески актове.

ЧЕСТА проява на ОКР е страхът от замърсяване и заразяване. Той провокира избягване на контакт с предмети от околната среда, прекалено често миене, къпене и смяна на дрехи. Обсесии за симетрия предизвикват компулсии за подреждане, обсесии за запасяване предизвикват съответно поведение на претрупване и т. н. Особено важно е обаче да се отбележи, че изброените прояви се наблюдават и при съвсем здрави хора и това не се счита за проблем – критерият е честотата на проявата: например занимават ли подобни мисли и действия даден човек повече от един час дневно и смущават ли те неговото ежедневие.

ТЪЙ КАТО разстройството изисква продължително и упорито лечение, е добре фармакологичното да се съчетае с психотерапевтичното – така резултатите биха била най-дълготрайни и ефективни.
 
Цветелина Цветкова, 
клиничен и консултативен психолог

 Още в „Колонката на психолога

1 Коментара:

Unknown каза...

Взе да ми писва, честно! Толкова ли няма какво да пишете, че ни занимавате с неща, които не интересуват никого, освен засегнатите? Който се интересува, ще си намери и информацията, и специалиста. Пълна скука сте! Само нуждата да се грижа за болния ми баща ме върна в този тъп град.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |