Как да се понесе по-лесно домашната изолация? (19)

* Дневният режим помага срещу хаоса, дава усещане за сигурност и ни подкрепя в стресови ситуации

Цветелина Цветкова
Колонката на психолога
АВТОРКАТА Цветелина Цветкова е възпитаничка на Езиковата гимназия в родния си Ловеч и магистър по психология от Софийския университет, доскоро софиянка – цели 14 години, но решила да живее в Троян. По думите й – обмислен избор и с добри очаквания. Специализирала е когнитивно-поведенческа психотерапия и има сериозен опит в работата с деца със специални образователни потребности. „Колонката на психолога“ е два пъти в месеца, по различни теми, които имат общо с психологията. „Казвам се Цветелина Цветкова и съм клиничен и консултативен психолог. Моята специалност ме заведе от Ловеч в София, а мъжът ми ме доведе в Троян. Надявам се в тази рубрика да свържа всички места и неща, на които държа“, това ни написа тя в краткото въведение към първата си „троянска“ статия. Но след няколкото троянски месеца последва промяна – не от разочарование, както ни обясни, а заради професионални ангажименти на съпруга лекар. Коментарът й: „Отново в София, но често в Троян“; а „Колонката...“, разбира се, продължава.
Т21

Австрийският професионален съюз на психолозите (BÖЕP) изготви информационен бюлетин на базата на научните знания, за да съдейства да си помогнем сами в преодоляването на сегашната трудна ситуация. Тук принципно важи: Всеки човек е различен, всеки трябва да приеме препоръките, които са най-подходящи за него.

Дневен режим
Режимът помага срещу хаоса, дава усещане за сигурност и ни подкрепя в стресови ситуации. Дневният режим може да се сравни с определен ритуал: това означава да не стоите по пижама, а да станете както обикновено, да се облечете, да спазвате обичайните часове за хранене, сън, работа или учене. Приспособете своя дневен режим към актуалната ситуация.

Планиране в детайли
Планираните действия предотвратяват загубата на контрол и чувството за безсилие. Планираните действия дават усещането, че човек не е безсилен пред дадена ситуация, а може активно да я създава.

Филтриране на медийната информация
Фактите помагат против наплива от чувства. Сериозната и ясна информация дава ориентация и сигурност. Избягвайте обаче непрекъснатото потребление на медии.

Собствените силни страни – кои са те
Ресурсите помагат за издържане на кризисни ситуации. Вътрешните ресурси са всички положителни преживявания, които сте имали през живота си, всички проблеми, които вече сте преодолели и разрешили, вашите силни страни и таланти, всичко, което имате като умения, склонности и т.н. Ресурсите са източници на сила. Активирайте ги и ги използвайте.

Движение
Движението върши чудеса в главата и е научно доказано, че има положителен ефект върху психиката ни. Спортът е възможен и в тясно помещение: Видео клипове в Интернет дават идеи и програми за тренировки. Всякаква мускулна треска сега означава успех.

Поддържане на социалните контакти
Връзката със семейството или приятелите дава опора. За тази цел използвайте телефона и видео чата „Какво те зарадва днес?”

Цветелина Цветкова, клиничен и консултативен психолог
Превод: авторката

 Още в „Колонката на психолога

1 Коментара:

Z@Q каза...

Цеци, защо не поговориш за въздействието върху лабилните човешки психики на масовата психоза, която ни налагат?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |