Прозорецът на Джохари (21)

* Всеки се е питал какво мислят другите за него и какво от себе си
 да покаже пред другите

Цветелина Цветкова
Колонката на психолога
АВТОРКАТА Цветелина Цветкова е възпитаничка на Езиковата гимназия в родния си Ловеч и магистър по психология от Софийския университет, доскоро софиянка – цели 14 години, но решила да живее в Троян. По думите й – обмислен избор и с добри очаквания. Специализирала е когнитивно-поведенческа психотерапия и има сериозен опит в работата с деца със специални образователни потребности. „Колонката на психолога“ е два пъти в месеца, по различни теми, които имат общо с психологията. „Казвам се Цветелина Цветкова и съм клиничен и консултативен психолог. Моята специалност ме заведе от Ловеч в София, а мъжът ми ме доведе в Троян. Надявам се в тази рубрика да свържа всички места и неща, на които държа“, това ни написа тя в краткото въведение към първата си „троянска“ статия. Но след няколкото троянски месеца последва промяна – не от разочарование, както ни обясни, а заради професионални ангажименти на съпруга лекар. Коментарът й: „Отново в София, но често в Троян“; а „Колонката...“, разбира се, продължава.
Т21

ПО-ДОБРОТО себепознание директно се отразява върху по-доброто междуличностно общуване. „Прозорецът на Джохари“ е изготвен през 1955 г. от двама психолози – Джоузеф Луфт и Хари Ингам. „Джохари“ е комбинация от имената на двамата – „Джо“ и „Хари“. Идеята е нагледно да се представи това, което даден човек знае и не знае за себе си и това, което другите знаят и не знаят за него. Авторите представят това визуално - като прозорец, разделен на четири квадранта: Арена, Сляпо петно, Фасада и Непозната област.

• „АРЕНА“ представлява комбинацията от познатото на индивида за самия него и на другите за него. Тук се включват поведение, знания, умения, нагласи и др., чрез които той се представя и другите го описват. Този квадрант може да се каже, че отразява публичната страна от дадена личност.

• „СЛЯПО ПЕТНО“ е това, което не е известно на индивида за самия него, но пък околните знаят за него. Това са нещата, които човек не вижда, че притежава като личностови особености и качества, но пък другите виждат у него.

• „ФАСАДА“ е познанието, което индивидът знае за себе си, но то остава неизвестно за другите хора около него.

• „НЕПОЗНАТА ОБЛАСТ“
обхваща информация, която е неизвестна както за индивида, така и за другите хора около него. Подобни черти на харакера най-вече могат да се проявят в екстремни ситуации. Може би всеки се е изненадал малко от себе си и околоните от него в настоящата епидемична обстановка – това описва идеята на този квадрант.

ГЛАВНАТА цел на „Прозорец на Джохари” е да се разшири познанието за личността, което произлиза от активното взаимодействие на отделния човек с други хора и околната среда, каквито са диалозите между хората и споделянето. Отделните квадранти при различните хора са в различно съотношение. Най-често това се наблюдава в работна среда, където са събрани много различни хора на едно място. Смята се, че разширяването в максимална степен на Квадрант 1 („Арена“) би подобрило работния климат. Колкото по-голям е той, толкова по-изяснени са отношенията на отделния човек към колегите му и обратно. Тези взаимоотношения може да се стимулират, когато се правят съзнателни опити да се говори открито с околните – за себе си и за другите, за своите мисли, емоции, цели и позиции по конкретни въпроси. С цел намаляване размера на „Сляпо(то) петно” индивидът следва да търси обратна връзка от другите, като пита и е отворен за мнението им, засягащо неговото поведение или позиция по даден въпрос; подобна информация е много ценна, тъй като човек би могъл да помисли и преосмисли някои свои маниери.

ВСЕКИ се е питал какво мислят другите за него и какво от себе си да покаже пред другите. Изводът, който може да се направи е, че в такива ситуации не толкова мисленето, колкото действието подпомага положителната личностова промяна.

Цветелина Цветкова, клиничен и консултативен психолог

 Още в „Колонката на психолога

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |