Депресивни разстройства (24)

* „Депресивното разстройство не е глезене, каприз или мързел, затова консултацията със специалист и доверителното отношение от страна на близките оказват ключово значение“

Цветелина Цветкова
Колонката на психолога
АВТОРКАТА Цветелина Цветкова е възпитаничка на Езиковата гимназия в родния си Ловеч и магистър по психология от Софийския университет, доскоро софиянка – цели 14 години, но решила да живее в Троян. По думите й – обмислен избор и с добри очаквания. Специализирала е когнитивно-поведенческа психотерапия и има сериозен опит в работата с деца със специални образователни потребности. „Колонката на психолога“ е два пъти в месеца, по различни теми, които имат общо с психологията. „Казвам се Цветелина Цветкова и съм клиничен и консултативен психолог. Моята специалност ме заведе от Ловеч в София, а мъжът ми ме доведе в Троян. Надявам се в тази рубрика да свържа всички места и неща, на които държа“, това ни написа тя в краткото въведение към първата си „троянска“ статия. Но след няколкото троянски месеца последва промяна – не от разочарование, както ни обясни, а заради професионални ангажименти на съпруга лекар. Коментарът й: „Отново в София, но често в Троян“; а „Колонката...“, разбира се, продължава.
Т21

ДЕПРЕСИВНИТЕ РАЗСТРОЙСТВА са основна част от психичните заболявания. Те често водят до влошаване на социалното функциониране и понижаване качеството на живот.

ПРИЕМА СЕ, че от 6% до 15% от населението преживява депресивен епизод през живота си. Жените страдат два пъти по-често от депресивни разстройства. Това се обяснява с хормонални и конституционални особености. Рискът обаче от осъществяване на самоубийство при мъжете е трикратно по-висок отколкото при жените, макар че те опитват двукратно повече от мъжете. Обикновено депресивните разстройства започват да се проявяват в млада и средна възраст. Основен фактор за отключването им е стресът. Базисните нагласи на склонния към депресивни реакции човек са свързани с представата му, че животът на един достоен за уважение човек трябва да бъде успешен и перфектен. Общото за всички склонни към депресии хора са някои особености на приемането на негативните страни на живота: неудачите се приемат като личен провал, резултат от собствена непълноценност; лошите периоди или неуспехите се приемат като непоправими и трайни. 

ОТ БИОЛОГИЧНА гледна точка при депресивните разстройства главно място заема дисфункцията на серотонинергичната система. Дефицитът на серотонин предизвиква понижение на настроението, апетита, либидото и разстройство на съня. Депресивното разстройство може да протича по различни модели и да варира по тежест. Най-често депресивни епизоди се проявяват през пролетните и есенните месеци. Потиснатото настроение, безрадостността и повишената уморяемост са трите главни оплаквания. Съпътстващи могат да бъдат влошена концентрация, разстройство на съня, „безпричинни“ болки и усещания в тялото и други.

ПАЦИЕНТЪТ с депресия, особено ако е лека, трудно би споделил симптомите си с друг. В този смисъл създаването на атмосфера на разбиране е важна опорна и отправна точка, както и информирането му за честотата на това разстройство. Въвеждането на установен дневен режим по часове и дейности подпомага човек в такива моменти. Депресивното разстройство не е глезене, каприз или мързел, затова консултацията със специалист и доверителното отношение от страна на близките оказват ключово значение.

Цветелина Цветкова, 
клиничен и консултативен психолог

Библиография: Психиатрия, психология и психотерапия

 Още в „Колонката на психолога

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |