Какво е неврастения? (23)

* „Тази дума плаши само със звученето си. Но всъщност тук става въпрос за синдром на умора“
 
Цветелина Цветкова
Колонката на психолога
АВТОРКАТА Цветелина Цветкова е възпитаничка на Езиковата гимназия в родния си Ловеч и магистър по психология от Софийския университет, доскоро софиянка – цели 14 години, но решила да живее в Троян. По думите й – обмислен избор и с добри очаквания. Специализирала е когнитивно-поведенческа психотерапия и има сериозен опит в работата с деца със специални образователни потребности. „Колонката на психолога“ е два пъти в месеца, по различни теми, които имат общо с психологията. „Казвам се Цветелина Цветкова и съм клиничен и консултативен психолог. Моята специалност ме заведе от Ловеч в София, а мъжът ми ме доведе в Троян. Надявам се в тази рубрика да свържа всички места и неща, на които държа“, това ни написа тя в краткото въведение към първата си „троянска“ статия. Но след няколкото троянски месеца последва промяна – не от разочарование, както ни обясни, а заради професионални ангажименти на съпруга лекар. Коментарът й: „Отново в София, но често в Троян“; а „Колонката...“, разбира се, продължава.
Т21

ТАЗИ дума плаши само със звученето си. Но всъщност тук става въпрос за синдром на умора. Неврастения е термин, който за първи път е използван още през 1829 г. и буквално означало слабост на нервите. Най-общо казано това невротично разстройство може да се обясни като резултат от изчерпването на енергийните резерви на централната нервна система и се наблюдава по-често сред хора с много висока степен на ангажираност, работещи в конкурентна работна среда, живеещи по градовете – описание на по-голямата част от населението.

В ПРОЯВИТЕ на това разстройство се наблюдават значителни културални различия, като се срещат два основни типа, които се припокриват в значителна степен. При първия тип основна черта е оплакването от нарастваща уморяемост след психично напрежение, често свързана с известно снижение на професионалното функциониране или на ефективното справяне с ежедневните задачи. Умствената уморяемост обикновено се описва като неприятно нахлуване на разсейващи асоциации или спомени, затруднения в концентрацията и неефективно мислене. При втория тип акцентът се поставя върху чувството за телесна или физическа слабост  и изтощеност след минимални усилия, придружени от чувство за мускулна болка и невъзможност за релаксация. И при двата типа често се срещат множество други неприятни телесни усещания като замаяност, главоболие от напрежение и чувство за обща нестабилност. Често се наблюдава безпокойство относно понижаващото се психично и телесно благополучие, раздразнителност, в различа степен изразени лека депресия и тревожност. Сънят също често е нарушен – както под формата на нарушен сън, така и на поспаливост.

ОТЛИЧИТЕЛНИЯТ белег на синдрома е акцентът, който поставя пациентът върху уморяемостта и слабостта и неговите опасения относно понижената си физическа и психическа ефективност. Няма конкретно лечение за синдрома на умора. Неговият фокус пада върху подобряване и облекчаване на симптомите. Голяма част от болните са тревожни и депресивни. Лекуването на тези симптоми може да улесни решаването на затрудненията, свързани с това разстройство, когнитивно-поведенческата психотерапия също показва добри резултати.

Цветелина Цветкова,
клиничен и консултативен психолог

 Още в „Колонката на психолога

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |