Какво е социална фобия? (22)

* Социалните фобии често започват в юношеството и се центрират около страх от критично отношение от страна на други хора в
 сравнително малки групи

Цветелина Цветкова
Колонката на психолога
АВТОРКАТА Цветелина Цветкова е възпитаничка на Езиковата гимназия в родния си Ловеч и магистър по психология от Софийския университет, доскоро софиянка – цели 14 години, но решила да живее в Троян. По думите й – обмислен избор и с добри очаквания. Специализирала е когнитивно-поведенческа психотерапия и има сериозен опит в работата с деца със специални образователни потребности. „Колонката на психолога“ е два пъти в месеца, по различни теми, които имат общо с психологията. „Казвам се Цветелина Цветкова и съм клиничен и консултативен психолог. Моята специалност ме заведе от Ловеч в София, а мъжът ми ме доведе в Троян. Надявам се в тази рубрика да свържа всички места и неща, на които държа“, това ни написа тя в краткото въведение към първата си „троянска“ статия. Но след няколкото троянски месеца последва промяна – не от разочарование, както ни обясни, а заради професионални ангажименти на съпруга лекар. Коментарът й: „Отново в София, но често в Троян“; а „Колонката...“, разбира се, продължава.
Т21

ВСЕКИ човек е изпадал в ситуация, в която се е притеснявал как ще се представи и какво ще си помислят другите за него. Има обаче състояния, при които тази тревожност е толкова висока, че предизиква физически проявления и толкова силно психическо напрежение, че засегнатите започват да странят от живота навън.

СОЦИАЛНИТЕ ФОБИИ често започват в юношеството и се центрират около страх от критично отношение от страна на други хора в сравнително малки групи (за разлкика от тълпите), който обикновено води до избягване на социални ситуации. За разлика от повечето други фобии, социалните фобии се срещат еднакво често при мъжете и жените. Те са признати като заболяване и се диагностицират по определени критерии. Тяхната тежест варира – от избягване на хранене на публични места и говорене пред публика до изключване на всякакви социални ситуации извън тесния семеен кръг. Обичайно са съпроводени от понижена самооценка.

СОЦИАЛНИТЕ ФОБИИ могат да се проявят като оплаквания от изчервяване, треперене и потене на ръцете или позиви за уриниране. Други физически симптоми са гадене, учестено биене на сърцето или диария. Пациентът понякога е убеден, че именно физическите симптоми са неговият основен проблем. Психически, телесни или поведенчески, симптомите се асоциират с конкретни, предизвикващи тревожност ситуации, които биват целево избягвани. Така постепенно качеството на живот на засегнатия и на близките му се влошава.

НАЙ-ЧЕСТО в подобна ситуация се прилага терапия и ако се налага, се придружава с медикаментозно лечение, назначено от психиатър. Психотерапевтичните подходи се фокусират върху облекчаване на симптомите и намаляване на тревожността, както и върху психичните причини за възникване на социалната фобия при конректния човек. Тук психотерапията наистина намира своето място и в подобни случаи показва добри резултати.

Цветелина Цветкова
, клиничен и консултативен психолог

Източник: Мeждународна класификация на болестите (МКБ),
10. Психичнни и поведенчески разстройства

 Още в „Колонката на психолога

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |