Безсъние (25)

* „Стресът е главният причинител на безсънието – проблемите в работата, училището и семейството определено влияят… Външни фактори като работата на смени, шумни, много топли или много студени помещения също оказват своето негативно въздействие“

Цветелина Цветкова
Колонката на психолога
АВТОРКАТА Цветелина Цветкова е възпитаничка на Езиковата гимназия в родния си Ловеч и магистър по психология от Софийския университет, доскоро софиянка – цели 14 години, но решила да живее в Троян. По думите й – обмислен избор и с добри очаквания. Специализирала е когнитивно-поведенческа психотерапия и има сериозен опит в работата с деца със специални образователни потребности. „Колонката на психолога“ е два пъти в месеца, по различни теми, които имат общо с психологията. „Казвам се Цветелина Цветкова и съм клиничен и консултативен психолог. Моята специалност ме заведе от Ловеч в София, а мъжът ми ме доведе в Троян. Надявам се в тази рубрика да свържа всички места и неща, на които държа“, това ни написа тя в краткото въведение към първата си „троянска“ статия. Но след няколкото троянски месеца последва промяна – не от разочарование, както ни обясни, а заради професионални ангажименти на съпруга лекар. Коментарът й: „Отново в София, но често в Троян“; а „Колонката...“, разбира се, продължава.
Т21

РЕПЛИКАТА „Не можах да се наспя“ не е проблем единствено за хората, които успяват да се наспят. Разстройствата на съня са чести във всички възрастови групи. Те се разделят на две групи: диссомнии (нарушение на ритъма сън - бодърстване) и парасомнии (соманмублизъм, нощни страхове и кошмари). Така наречените неорганични разстройства на съня са такива, при които не се установява конкретна соматична предпоставка за нарушение на съня.

СТРЕСЪТ е главният причинител на безсънието – проблемите в работата, училището и семейството определено влияят върху него. Всяка инсомния, предизвикана от стрес, която продължава повече от две седмици, следва да се разглежда като медицински проблем. Тревожните разстройства често съпътстват безсънието. Външни фактори като работата на смени, шумни, много топли или много студени помещения също оказват своето негативно въздействие. Всички психостимуланти (напр. амфетамин, кокаин и др.) причиняват безсъние.

ЗА ДА СЕ ГОВОРИ за проблем, е необходимо да се имат предвид следните критерии: оплаквания от трудно заспиване, будене нощем, твърде ранно сутрешно събуждане. Тези промени в съня трябва да се появяват поне три пъти седмично за период от поне един месец. Вниманието е свръхконцентрирано върху последствията от безсънието. Недостигът на сън смущава социалното или професионалното функциониране.

ПРИ ЗАТРУДНЕНО заспиване е уместно да се обсъдят ритуалите преди лягане и да се открият подходящи такива за конкретния човек. При хора, които се оплакват, че при опит да заспят ги връхлитат мисли за текущи проблеми, може да се определи точен час, през който да се обмислят проблемите. Този час трябва да предхожда времето, когато се извършват предшестващите съня дейности и да не се прекарва време в помещението, където се спи. Тези и други поведенчески техники се прилагат от специалисти, занимаващи се с проблематиката.

Цветелина Цветкова, 
клиничен и консултативен психолог

Библиография: Психиатрия, психология и психотерапия

 Още в „Колонката на психолога

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |