Голямо браво, Вероника!

* Jam on the River 2022, четвъртото издание на музикалния фестивал на Лъката край Дебнево – на световно ниво * На сцената звезди и взрив от енергия, сред публиката настроение до небето; и във всичко – стил и перфектна организация
Тема с продължение
На финала – поклон след великолепния звезден (All Star) концерт
Jam on the River 2022, Дебнево, 12-13 август 2022 г.
С ДУМИ трудно ще стане, става само с виждане. Но ще се опитам да кажа какво бе Jam on the River 2022, четвъртото издание на музикалния фестивал на голямата поляна, Лъката, край с. Дебнево, Троянско (12-13 август). Накратко – световно ниво. Полет, космос, вдъхновение, самочувствие, дух, вълшебство (сред магическия декор на Троянския Балкан). Не само защото на сцената се качиха изпълнители на световно ниво. И това. Но главното бе друго, тук, на Лъката край Дебнево, те свириха като на световна сцена. Превърнаха Лъката в световна сцена.

Вероника – усмивка и акордеон
Ренцо и Вероника
Поздравления от кмета Донка Михайлова
И ОЩЕ – без дистанция, без пиедестали, за и с публиката, ние, публиката, бяхме до звездите и те бяха до нас, и се усети, че удоволствието е взаимно. Хора, събрани от музиката и от Вероника, нашата Вероника Тодорова, сърцето и моторът на феста, която свиреше, продуцираше, вдъхновяваше, организираше, създателката на Jam on the River; водещата, ловчалийката Юлиана Близнакова (тя бе на нивото на феста и добави още качество, поздравления и за нея), нарече Вероника Тайфунът на сцената, критици са я определяли като Чудото на акордеона, „Невероятно момиче“, каза за нея проф. Ренцо Руджиери, учителят й от Италия, който бе тук на сцената, а ние (Т21) преди време я нарекохме Господарката на сцената и държим на своето.  

И ОЩЕ, не е маловажно, точно обратното е – фестивал, направен за публиката, за хората, с внимание към всеки „страничен“ детайл: места за сядане, кетеринг, пространство, паркинг, ред, звук… Всичко бе максимално удобно и уютно, правеше те равностоен съучастник, браво и за това на организаторите (Вероника, нейният екип и помагачите; и тук ще вметна, че голямата звезда на сцената, световноизвестната акордеонистка, се доказа и като чудесен мениджър – да подготвиш такова нещо по такъв начин е нужно много и като можене, и като време, и като труд). Да го кажем по друг начин – на Jam on the River 2022 се дишаше леко и искахме да не свършва, чухме подобни думи от кого ли не, резговаряхме с българин, живеещ в чужбина, дошъл си специално за фестивала, видяхме и хора от различни краища на България, дошли пак специално и „заканващи“ се, че няма да пропускат.

Сред публиката
ВЕРОЯТНО за магията на Jam on the River прибави и музикалната пъстрота – в основата си е джазов фест (формат джем сешън), но има и още: етно музика, класика, автентичен фолк; на сцената излезе и самодейната танцова трупа (от читалището в Дебнево), зави се дълго хоро и сред публиката и също бе невероятно, добави допълнителни краски към джем сешъна. Аз лично имах известно притеснение да не би самодейците и фолкът да изместят основното, да се настанят най-отпред без да им е там мястото, нищо подобно, и тук нивото и мярката бяха на ниво.

Енхжаргал Дандарваанчиг (Епи) и Кристофър Херман
Ренцо Руджиери и Минко Ламбов
ДВЕ ДУМИ за тазгодишните изпълнители. Виолончелистът Кристофър Херман помним от миналата година – виртуозен изпълнител, сега се изяви и като композитор с няколко свои джаз парчета, страхотен шоумен и, това си личеше много ясно, обичащ публиката си, излъчващ емпатия, немец с африкански темперамент. Този път до него бе, ще си позволя да го нарека откритието на Jam on the River 2022, монголецът с непроизносимото име Енхжаргал Дандарваанчиг (водещата на няколко пъти го каза без засечка), когото за по-лесно наричат Епи. Освен с причудливата си конеглава цигулка (дървеният й гриф е във формата на конска глава, а двете й дебели струни са от конски косми – едната от на кобила, другата от жребец) с мистичното азиатско звучене, Епи взриви (и омая) публиката с дълбинното си обертоново пеене и енергията на сцената, лика прилика, музикално и всякак, с немеца виолончелист, с когото се представиха и като дуо. Голямото име бе проф. Ренцо Руджиери – световна звезда на джаз акордеона, композитор, педагог. Безпощаден импровизатор и както всеки голям джазмен – голям шоумен. Но звездите не „звездничеха“ на сцената, бяха органична част от отбора на Вероника, доказаха го и във великолепния звезден (All Star) концерт, с който завърши Jam on the River 2022. Към тях трябва да добавим невероятният Минко Ламбов (пиано) и неговата група и китаристът Ангел Димитров – специалистите могат да ги оценят по-точно, но че са големи, е безспорно, безспорно големи, и го доказаха.

Вероника и „Дианополис“
На голямото хоро
„Spectrum Vocal Band“ и най-верният им дебневенски фен
НИ НАЙ-МАЛКО не бива да подминаваме класиците от ямболския камерен оркестър „Дианополис“, с които Вероника си партнира отдавна, а това лято имаха съвместен концерт в Ямбол. Нито пък гайдарите и тъпанджиите от „Троп`Ангелс“, които разлюляха Лъката. Нито трите формации от първия ден – много младата и много талантлива акапелна група „Spectrum Vocal Band“, фолклорния квартет на Ангел Демирев и формация „Жарава“. Нито местните читалищни състави (фолклорен и балетен) от Дебнево. Стана дума вече – нищо случайно нямаше на Jam on the River 2022, още по-малко на сцената, класа във всичко.

Момент от All Star концерта
Един американски троянец: Догодина пак съм тук!
И НАКРАЯ, но не по значение, за спомоществователите – много са и няма да ги изреждам, сред тях са и няколко известни троянски фирми, Общината също. И към голямото си браво и за тях ще си позволя да им кажа, че не са си дали парите на вятъра, че трябва да са горди с инвестицията си в Jam on the River и Вероника Тодорова. До догодина, Вероника вече ни го обеща.

Генадий Маринов
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |