ФАЕЛ подкрепя участието на млади майстори на Орешашкия панаир

* Целта на проекта е да организира и финансира дейности и обучение на млади майстори, занимаващи се с традиционни занаяти в община Троян
 
Златни ръце
 
ФОНДАЦИЯ ФАЕЛ* с председател проф. Димитър Хаджиниколов за втора поредна година финансира общ щанд на млади майстори на традиционни занаяти от община Троян в ежегодния панаир на народните занаяти в с. Орешак (Орешашкия панаир), 12-15 август. Тази година по този начин в панаира участват три талантливи млади майсторки – Радина Таракчиева (керамика), Стела Андреева (текстил) и Мая Найденова (дървообработване).
На щанда на Радина Таракчиева
МАЙСТОР РАДИНА ТАРАКЧИЕВА представя традиционни керамични съдове с класическа и модерна троянска шарка, също така ще проведе и демонстрации по точарство. На демонстрациите по грънчарство с дървено крачно колело малки и големи имат възможност да опитат този занаят и да усетят глината в ръцете си.  
Стела Андреева
МАЙСТОР СТЕЛА АНДРЕЕВА представя кукли и играчки от плат. Тя сама създава моделите, изработва кройките и ушива куклите. Работи с висококачествени памучни и вълнени платове. Изработва и предмети за домашен декор и уют.
Мая Найденова
МАЙСТОР МАЯ НАЙДЕНОВА се занимава с производство на различни дървени изделия – сувенири, аксесоари за дома и фигурки за деца. Тя е от семейство на дърводелци и се опитва да запази семейната традиция, като продължава да показва красотата на дървото под различна форма. На панаира представя изделия от дърво, аранжирани тематично.
ПОДКРЕПАТА на фондация ФАЕЛ за участието на млади майстори на традиционния панаир в Орешак е в рамките на проект за подкрепа на майстори занаятчии, занимаващи се с традиционни занаяти. Целта на проекта е да организира и финансира дейности и обучение на млади майстори, занимаващи се с традиционни занаяти в община Троян.

ОБУЧЕНИЕТО на участниците в проекта за древните български знаци и символи в българския бит и култура, намиращи приложение в народните занаяти, се планира за м. септември, лектор по темата ще бъде доц. Анна Аврамова. Третото направление на проекта предвижда посещение на 18-ия Международен панаир на традиционните занаяти в Етъра, 3-5 септември, с оглед разширяване на международните контакти и обмяната на опит.

Фондация ФАЕЛ

* Бел. ред. Фондация ФАЕЛ е основана през 1995 г. в Ловеч съгласно Спогодбата между Република България и Конфедерация Швейцария за техническа помощ за подпомагане на селското стопанство чрез изграждане на преработвателни и обслужващи предприятия. Партнира си тясно с Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество (ШАРС). След 2009 г. концентрира усилията си в насърчаване на производството на биохрани, развитието на екологичен туризъм, установяването на контакти между предприемачи от България и други страни, в частност Швейцария.
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |