Господарката на сцената

* „Троянци за Троян” – концертът, който ще се помни * Акордеонът на Вероника накара троянската публика да полети

Аплодисменти за всички
ГОЛЯМОТО ни „Браво!” е за всички участници в концерта „Троянци за Троян” (10 октомври), организиран по повод празника на Троян – Петковден, 145-годишнината от обявяването на Троян за град, Деня на българската община и 85-ия рожден ден на една от най-големите звезди на българската оперета и наша землячка Лиляна Кисьова.

Вероника на сцената, сн. Руслана Попсавова
ЗА Валентина Корчакова и Марчо Апостолов от Държавния музикален театър „Стефан Македонски”, дошли да пеят за Троян и за именитата си колежка Лили Кисьова. И пели с много хъс и удоволствие, под акомпанимента на пиано на великолепната Ваня Петрова.

Валентина Корчакова и Марчо Апостолов пеят за Троян
Елица Наумова и Сисо, сн. Руслана Попсавова
Христо Младенов
Сценичният дует Вероника Тодорова и Ивайло Иванов
ЗА Елица Наумова и Христо Младенов – доказали се пред цяла България в „Гласът на България” и вече с име и позиции на националната сцена, но обичащи и търсещи и родната троянска (сцена и публика). „Това е моята сцена, тук съм си у дома”, заяви преди изпълнението си Ели, това толкова чаровно, талантливо и борбено троянско момиче, което наскоро направи втора авторска песен с ефектен клип, продуцирани от самата нея. „Обичам ви Троян! И искам да поздравя от мое име и от името на Ели и Вероника нашата троянска музикална педагожка Мариета Жекова, която ни подкрепяше в най-трудните моменти”, тези думи на Христо предизвикаха заслужени аплодисменти. Също за нетроянеца Сисо (Станислав Георгиев) – сценичния партньор на Ели, включил се отлично в троянския концерт.

ЕСТЕСТВЕНО за водещия – троянецът Теодор Шишманов, момчето с дълбокия глас от обичаната от поколения българи „Тоника СВ”. Тео бе не само находчив и умен водещ, но придаваше допълнителен чар, стил и професионализъм на сцената, разбрахме, че има сериозна заслуга и по нелеката организация на тази „еклектична” музикална вечер; припомни ни и какъв великолепен изпълнител е с парчето „Сантиментален валс” – по негов текст и музика на приятеля му Валди Тотев. „Когато бях в „Тоника” един приятел от Троян ми подхвърли няма ли да почна да пея с… думи. И аз го послушах – не само започнах да пея с думи, но и да си пиша песните”, шеговито обясни водещият.

Водещият Тео Шишманов
НО - в което единодушни бяха и публиката, и изпълнителите – голямата звезда на „Троянци за Троян”, господарката на сцената в тази прелестна вечер бе Вероника Тодорова, момичето със златните пръсти, акордеонистката, която ни разби представите за „ограничените” възможности на акордеона, която накара троянската публика да полети. Момичето от с. Дебнево, минало през Музикалната школа в Троян и Музикалната академия в Пловдив, а през 2006 г. в Норвегия обявено за акордеонист №1 в света и от години жънещо успехи по европейските и световни сцени. В момента Вероника живее в Германия, концертира със собствената си група „Вероника Тодорова бенд” и работи с най-добрия преподавател по акордеон, италианеца проф. Ренцо Руджиери. Но Вероника не бе само виртуозът, който води където си иска своята публика – в дълбоките води на класиката и джаза, великолепието на българския фолклор, модерните парчета, авторските импровизации… Тя бе сърдечна, непринудена, забавна, истинска – и това допълнително усилваше магията между нея и нас, хората в пълния читалищен салон.

ОТ ЕДИН момент нататък към акордеона на Вероника се присъединиха барабаните на Ивайло Иванов – местен музикант любител, запознал се със звездата едва няколко часа по-рано и само с една кратка репетиция, но доказал, че който си го може, го може. Партньорството им бе чудесно и бе възнаградено с нестихващите аплодисменти и за двамата. „Гост музикантът на гост музиканта”, шеговито го представи Вероника и на няколко пъти лично го аплодира.

И НАКРАЯ – още веднъж „Браво!” на всички участници. Браво и на организатора и спонсора – Община Троян. Защото „Троянци за Троян” бе концерт, който ще се помни.

4 коментара:

Анонимен каза...

Страхотно преживяване беше, особено с Вероника......чак се разплаках от вълнение. БРАВО на талантливото момиче!

Иванко каза...

Кой казва, че акордеонът има ограничени възможности? Това просто не е вярно. Чувал съм за Вероника, но не съм я слушал. Много бих искал. Ето, пак ви завиждам.

Анонимен каза...

Беше страхотен концерт! Благодарим на всички и най- вече на нашата племенница Вероника! Браво

Анонимен каза...

Стефан Генков: Поздравления и от мен, от далечна Канада .Щастлив и горд съм , че моето родно Дебнево ражда и отглежда такива талантливи български чада. Бъди здрава и разнасяѝ славата на България по всички краища на света! Желая нови творчески постижения и изяви на световния подиум!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |