Посрещнахме одеждите на св. Петка

* Румънският дар за Троян пристигна заедно с чудотворната икона „Достойно естъ” * Дядо Гавриил: „За Троян и троянци е голяма чест,
 че одеждите на св. Петка остават тук!”
Вяра
„ЗА ТРОЯН и троянци е голяма чест, че одеждите на св. Петка остават тук!” Това каза Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил при посрещането днес (13 октомври, неделя, 16:00 ч.) в Троян на чудотворната икона „Достойно естъ” от патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” в София и одеждите на св. Параскева (Петка), пристигащи от Яш (Румъния), където се намират мощите на светицата. С владиката бяха още игуменът на Троянския манастир Браницки епископ Григорий, архиерейският наместник на Троянска духовна околия и председател на троянския катедрален храм „Св. Параскева” отец Марин, отец Станимир, други духовници от Троян и Ловеч, много граждани, дошли да посрещнат и отдадат почит на светините.

ДЯДО ГАВРИИЛ не пропусна да благодари на румънските духовници, решили да дарят одеждите на св. Петка на Троян и троянската църква „Св. Петка” (всяка година нетленните мощи на св. Петка в митрополитския храм в Яш се преобличат в нови одежди, а старите се даряват на някой достоен православен храм по света – бел. Т21).

СЛЕД ПОСРЕЩАНЕТО на централния троянски площад с литийно шествие иконата и светите одежди бяха изпроводени до троянския храм и изложени за поклонение и благословение. А празничната Вечерня бе отслужена от дядо Гавриил и дядо Григорий в съслужение с отец Марин и други духовници. Утре – 14 октомври (понеделник), когато се чества и прославя св. Петка, архиереите ще оглавят празничната Света Литургия. Както се разбра, одеждите на св. Петка остават в Троян завинаги, а иконата „Достойно естъ” ще отпътува за София във вторник (15 октомври) в 12:00 ч.

Т21

Още по темата:

Още снимки от събитието:

11 коментара:

Анонимен каза...

Виждам светлият лик на бате Ангел да се откроява в тълпата. Добър човек, смирен християнин...

Анонимен каза...

А можеше др.Балев да направи списък кои могат да участват в литийното шествие, а не всеки на който му хрумне да ходи и да посреща това свято дарение и чудотворна икона.
Можеше, ама сигурно е нямал време др.Балев, зает да прави друг списък - кой може да се среща с др.Миков и кой не.
Но, за това - подробно в коментар по статия /ако има/ за тази "непринудена и отворена" среща с г-н Миков... по списък с правоимащите представители на здравите сили в комунистически Троян.
ИП

Анонимен каза...

Илияне, др. Миков ще се среша с др. БаУев, а не с др. БаЛев !!!

Анонимен каза...

На срещата имаше наистина много хора, с различна политическа ориентация, хора, които по никакъв начин не симпатизират на комунистите. И колкото и да ви е чудно, бяха впечатлени от срещата. Аз лично бях там като представител на един от Консултативните съвети. Айде, Илиян Пеевски да не търси под вола теле.

Анонимен каза...

В Троян много трудно ще се проумее какъв грандиозен гаф сътвори Балев. Първо да дели общинските съветници, а после да вкарва останалите по списък. Да дели Народа на правоимащи и правонямащи за една уж отворена среща с председател на Народно събрание. Такова чудо не се помни последните 24 години, въпреки, че всякакви овластени величия са идвали в този град.
Разбира се за един председател на консултативен съвет, който е такъв за да обслужва и лъска имиджа на властта това е напълно нормално и още по-нормално е И.Пеевски да му е виновен за всичко в този пропадащ и рекомунизиран град.
Разбирам Миков да е впечатлен от срещата, ама участниците да са се впечатлили - това е меко казано признак на безгръбначен слугински манталитет и робска психика. От какво се впечатлихте бе, другарю председател на казионен консултативен съвет? Да не са ви обещали нова безплатна екскурзия някъде в чужбина за сметка на данъкоплатците? Или си направихте обща снимка "на памят" с др. господ_ин Миков?

Анонимен каза...

Един от Консултативните съвети... Дори не искам да си помислям с какви "мозъци" в подобни мозъчни тръстове е напълнила леля Донка общината. Я тоя председател да каже на какъв съвет е председател и каква я свърши за времето като такъв,освен да ходи на безплатни екскурзийки ? А Балев, няма смисъл да го коментираме. Хомосексуалистите, никой не може да ги разбере (:

Анонимен каза...

Очевидно 4-тия е Хр.Йовчевски, който стана председател на консултативен съвет с много шум и като "Аслан". След година и нещо май заприлича повече на "нас.ан".
Йовчевски, а теб кой и кога те е делегирал от участниците в този консултативен съвет да ги представляваш на тази среща с Миков? Или за теб, Балев и Русенова няма и не съществуват правила в този град и можете да си правите каквото си искате? Както директорката Русенова, която дава пълна заплата на подчинения си Балев, знаейки, че Балев половин ден го няма в училището, ако изобщо ходи последно време на работа. Ама нали това са парите на данъкоплатците. Какво ли ви пука на вас. Важното е да има от къде да грабите и да лапате.

Анонимен каза...

Пеевски, Пеевски, вместо да сипеш жлъч, защо не направи "протест"срещу Миков?Или твоята местна коалиция БСП ДПС и атака не ти даде нишан за това?Може би просто не са достатъчно успели,за да спечелят форевър омразата ти?:))))))))))))))))))))))))))

Анонимен каза...

8-мия, ти природно тъп ли си и трябва ли да ти се обяснява и разяснява допълнително, че Пеевски беше умишлено спрян за да не може да протестира директно пред Миков и да ви изкара кирливите ризи?

Анонимен каза...

8-ми, е иванка църова...

Анонимен каза...

Хубав, искрен и близък до хората празник. Браво!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |