Браво, Вероника! Браво, „Jam on the River 2021“!

* Третият фест на Лъката край Дебнево – букет от звезди, отлична организация, стълпотворение * „Всичко това е благодарение на Вероника, ако не беше тя, нищо нямаше да се случи. Тя беше човекът, който каза – ние ще го направим. И го направи!“
На Лъката край реката
Вероника Тодорова и Кристофър Херман на сцената на „Jam on the River 2021“, Дебнево, 7 август
ЩЕ ЗАПОЧНА с едно признание. Че не ми се вярваше. Не ми се вярваше на селската поляна край Дебнево да се случи такова нещо като третия фест „Jam on the River 2021“ (7-8 август). Предишните два – и те станаха, но бяха някак по-обикновени, по-разбираеми. А сегашният! Нещо невероятно – като организация, мащаб, модерност, дух, послания, многолюдност, пъстрота, за музикалното ниво е излишно да говорим, световно. Голям фен съм, посещавал съм го многократно и смея да твърдя, че познавам другото сходно събитие в района – „Джаз под звездите“ на Деветашкото плато, и то е нещо голямо, на световно ниво. Но тук, в Дебнево, бе по-голямо, по-стройно и организирано, и с повече внимание към тези, за които е направено – публиката. Моето много голямо и много искрено браво! Най-напред за най-важния човек – инициаторът, идеологът и фронтменът на събитието Вероника Тодорова (виж „Вероника Тодорова: Животът е един подарък, който да разопаковаш докрай“ – бел. ред.). Тя просто е уникална, явно не само като музикант, а и като организатор и мениджър. Но не е само тя, защото такива неща се правят със съмишленици и помагачи, които, разбира се, трябва да се намерят и увлекат, но преди това трябва да ги има, да я има средата, явно я има – браво и на тях.   

ПО-КОНКРЕТНО. Пътувахме към Лъката край Дебнево, мястото на събитието, с два автомобила, ние и наши гости, и се уплаших – автомобилното стълпотворение бе невиждано, като на Голяма Богородица в Орешак; но организацията – с контрольорите/диспечерите (от Община Троян), напътствията, разпределението, всичко бе перфектно. И се оказа, че денят се познава от сутринта. Другото, сергии, бирарии, места за сядане и т. н., бе същото – максимално удобно и изцяло в полза на нейно величество публиката. А за сцената, озвучаването, рекламата (вмъквам и сергията с брандирана фестивална „стока“ – сувенири, гривни, магнитчета, дипляни, дискове и т. н., с една много мила и емпатична млада дама „зад щанда“), цялостната организация на пространството – само най-хубавите думи, наистина бе направено както трябва. Много важно нещо за подобни събития е „скара-бирата“ – никакви забележки и в тази посока; и тук няма как да не кажа две думи, без да омаловажавам никой друг от „кетеринга“, за „Кайзера“, забелязал съм, че където и да се случи такова хубаво нещо в района, прочутата орешашка механа е „съучастник“ и има пръст в цялата хубава работа, така бе и на „Jam on the River 2021“.
 
И СЕГА за най-важното, за това, от което произтичаше всичко останало, за случващото се на сцената. Преди години бях омагьосан от една изява на Вероника на сцената на троянското читалище, тогава си позволих да я нарека Господарката на сцената (виж „Господарката на сцената“ – бел. ред.). И знам, че не съм сбъркал, не съм и прекалил. Тя наистина е господарката на сцената, така бе и на „Jam on the River“, 2021 г. Но тази титла има две страни – че е музикант от световна величина и акордеонът й може всичко, се знае, музикалните специалисти са го казали, призна го наскоро и големият цигулар Веско Ешкенази, поканил Вероника за участие в неговото юбилейно турне, признаха го и Теодосий Спасов, Стефан Вълдобрев, Иван Лечев, Стунджи, китаристът Ангел Димитров, виолончелистът Кристофър Херман и другите от сцената на „Jam on the River 2021“, признават го навсякъде по света. Но за другото не е необходимо да си специалист – този неин невероятен микс от сърдечност, темперамент, светлина се усеща от всеки, завладява всички. А това момиче е наше, троянско, и дойде тук, при нас, от голямата световна сцена. Шапки долу!

ЩЕ СИ ПОЗВОЛЯ да спомена още нещо, личното си пристрастие от афиша на „Jam on the River 2021“ – към акордеона на Вероника и виолончелото на немеца Кристофър Херман; това бе едно дуетно великолепие, съвършената хармония и музикантски, и като светоусещане, двама виртуози, тук и сега, на поляната край Дебнево.

ЗА ФИНАЛ. Надеждата ми е, че „Jam on the River“ ще го има и занапред, защото така яко ни зариби, че ще е „престъпление“ да спре. А че има потенциал, е безспорно. Пък и такъв величествен и невероятно красив декор като на дебневенската Лъка няма никъде. И съвсем накрая, но не по значение, да аплодираме „много специално“, както се изрази великолепната водеща на феста, ловчалийката Юлиана Близнакова (тя бе на нивото на големите музиканти на сцената и прибави немалко), хората, които подкрепиха идеята. Ето ги помагачите: Община Троян и лично кметът Донка Михайлова, фирма „Биопрограма“ (Дебнево) и собственикът й Десислав Дионисиев, фирма „Елимекс“ (Троян) и собственикът й Иван Радевски, фирма „Хлебопроизводство и сладкарство“ (Троян) и собственикът й Иван Стойчев, Езиково училище „Нова“ (Германия), Немско-българското дружество в Дармщат (Германия), фирма „Калинел“ (Троян), печатница „Дъга“ (Ловеч), фирма „Родопа Троян“ и собственикът й инж. Петко Пенков, Шато „Каиса“ (Клисура) и собственикът му Минко Минков, фирма „Керамика Ковачеви“ (Дебнево), фирма „МИГ - Мирослав Стойчев“ (Дебнево), фирма „КЕШ - Красимир Христов“ (Добродан), Александрина Дженева, фирма „Рейнбоу мюзик“ (Ловеч), която осигури сцената, звука и осветлението; има и още, но няма как да изброим всички.

ЩЕ ЗАВЪРША с думите на г-н Дионисиев от сцената на „Jam on the River 2021“, те казват най-важното: „Всичко това е благодарение на Вероника, ако не беше тя, нищо нямаше да се случи. Тя беше човекът, който каза – ние ще го направим. И го направи!“. И с едно чудесно послание на водещата към публиката и спомоществователите: „Ние не можем без вас, надяваме се, че вече и вие не можете без нас“. А шегата на Вълдобрев в самия край на концерта на „Обичайните заподозрени“, с който бе закрит двудневният „Jam on the River 2021“, дооформи картината: „Светът е голям и спасение дебне в Дебнево“. До догодина!

Генадий Маринов

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |