И за тези лапачката е главното

* Не е нормално българските депутатски заплати да са от порядъка на западноевропейските, а другите български заплати, за пенсиите да не говорим, да са два-три пъти, че и горница по-ниски от западноевропейските. Нали?!

Генадий Маринов

Предизвикано

ЯВНО и за тези лапачката е главното. За предишните няма какво да говорим, то бе очеизваждащо. Сегашните, кой знае защо – дали защото ни смятат за много тъпи и че могат да ни лъжат както си искат, или те самите са много тъпи, или пък и двете – хвърлиха фишека, че ще си намаляват заплатите. Но да видим какво се случи по темата на парламентарното заседание на 46-то Народно събрание вчера, четвъртък, 5 август (2021 г.).

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО на Мая (ИБГНИ) основната депутатската плата от три средни за страната, т. е. 4880 лв., да слезе на една средна за страната (1570 лв.), бе ясно, че е фишек, защото бе кристално ясно на всички, че не може да мине. Фишек, ама звучащ приятно и постигнал, наред с щипката пиар за вносителя, и един друг по-важен ефект – лъснаха единодушно озъбените против предложението депутатски муцуни от вси бои. Ива (ИТН), парламентарната шефка, която като че ли почна нещо много да се вживява в шефската си роля (помним и други две, дето много се вживяваха – Цецка и Цвета, а приключиха безславно, но да не се отплесваме – бел. авт.), пък се наостри срещу предложеното намаление с аргумента, че заплатите на цялата държавна администрация били вързани с депутатските и щели и те да пострадат, а то било недопустимо. Ами отвържете ги бе, г-жо председател, кой ви спира да ги отвържете?! Другото предложение на Мая, което тя внесе и в предходното 45-то НС – за орязване на добавките за депутатските транспортни разходи (автобусни, жп и самолетни билети и служебни автомобили), имаше същата съдба, т. е. пълен и единодушен блокаж.

СЪЩОТО се случи и с повече от резонното предложение на Вигенин (БСП), подкрепено от чаровната баба Мика (ИТН), което аз лично, признавам си, повярвах (въпреки че и то засягаше най-милото на депутатите – депутатската пачка), че ще мине. Единодушен блокаж! А то бе за най-нормалното, логично, защо да не кажем и възпитано нещо на света – за замразяване на депутатската заплата, т. е. да ги няма редовните тримесечни индексации (увеличения), и то не завинаги, а само докато отмине пандемичната криза.

НО ПЪК вижте как единодушно и радостно бе гласувано предложението за до 25% допълнителна горница към заплатата за свършена допълнителна работа. Внесе го, странно, Христо, лидерът на ДБ, защото досега нямало лимит на тази горница. Вносителят представи горницата от до 25% като намаление, ама тъй и не се разбра дали е намаление, или увеличение, по-скоро второто, признаха си го депутати. Значи, единодушно бе гласувано само намалението, което се оказа увеличение. Ашколсун, би казал един именит литературен герой.

СЕГА ДА ПРИПОМНИМ, че затвърдената основна депутатска заплата от 4880 лв. е само част от цялото. Цитираме сайта autualno.com: „За облекло парламентарните служители ще получават пари в размер до две средномесечни работни заплати на работещите в бюджетна сфера (т. е. около 3000 лв.), записаха още в новия правилник депутатите. В зависимост от постовете и участията в комисии в парламента депутатите получават допълнителни пари – председателят на НС например получава 55% отгоре, заместниците 45%, а председатели на комисии 35%. Също 35% отгоре взима депутат, който ръководи парламентарна група, заместниците на комисии са с 25% на плюс, а ако народен представител е член на комисия – 15%. Ако пък участва във временна комисия, прибира още 5% отгоре върху заплатата. Повече пари народните избраници получават и за научните степени, доктор е с 10% отгоре, за доктор на науките - 15% “. И тук, макар никак да не ни се иска, ще цитираме и „владетеля на чекмеджетата“ Бойко от ГЕРБ, който в случая като едното нищо ще се окаже прав: „Видях как се метнаха веднага на депутатските мерцедеси, за които говорят, че ще слизат от тях. Видях, че първите решения бяха да си направят заплатите над 10 000 лева“.

И ЗА КАПАК, на същия 5 август един Гълъб (Донев), служебният социален министър, от трибуната на същото това 46-то НС, обяви, че по закон роднините на двамата загинали преди дни в битка с горските пожарища български лесничеи ще получат по 540 лв. помощ. 4880 лв. основна депутатска заплата срещу 540 лв. за загиналите. Стряскащо сравнение. А ако прибавим, че обичайната заплата у нас е под 800 лв., а минималната пенсия – 300 лв., става още по-стряскащо. Но да не бъда разбран погрешно: не, не съм някакъв сиромахомил, напротив – всеки трябва да получава все повече, а уравниловката не е справедливост, а глупост и несправедливост. Но не е нормално българските депутатски заплати да са от порядъка на западноевропейските, а другите български заплати, за пенсиите да не говорим, да са два-три пъти, че и горница по-ниски от западноевропейските. Нали?!

Генадий Маринов

Начало

4 коментара:

Unknown каза...

Поздравления за статията Г-н Маринов.
Точна ясна и неуспорима.

Донка Михайлова каза...

Поздравления г-н Маринов. Осъзнали сте ,че ракът не е баш риба. А като си спомня преди не много време как яростно ни натрапвахте ДъБъ лозунги и клишета. И онзи тройенски мунчо с вид на амбулантен търговец. Подобна рязка метаморфоза осъществихте и по време на корона-кризата. Доколкото си спомням в началото съркастично осмивахте страховете. Щяхте да я борите със сланина и сливова ракия и маршове на 34-ти троянски полк. След като смъртните случаи минаха 200 на ден рязко замълчахте , а след смъртта на Радевски май се и поуплашихте направо.Няма нищо хора сме ,грешка-прошка. И все пак като МОЛ на тази успешна медия хубаво е малко по аналитично размишление преди писането, не за друго ами да не би някой подпийнал гол(в жегите)тройенец да не ви каже ,че сте "фурнаджийска лопата" примерно. Поздравления за статията!

Z@Q каза...

Парламентаризма, така прокламиран и величан е замислен с една единствена цел-поробване на държави от имащите се за господари на света!
Илюзията обаче е и за двете страни:
едните мислят, че живеят в свободно и демократично общество, а другите, че наистина са все силни!
Идващите времена ще отсипят всекиму!
Другото е "чакъл"!

КОРЕКТЕН каза...

Какво Ви е мнението за общ.съветници и за техните вземания?Припомнете на обществеността,коя общ.съветничка/бивша/ предложи да няма възнаграждение за общ.съветници.И още за нея...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |