Трима наши с благотворителен концерт във Франкфурт

* Световноизвестната акордеонистка Вероника Тодорова заедно с „Гласът на България“ Радко Петков и приятелката им Весела Думанова ще излязат на сцената в зала „Volkshaus Sossenheim“ на 11 ноември
 * Каузата – набиране на средства за лечението на
 малката Ани от Габрово
Предстоящо
Вероника Тодорова, Радко Петков, Весела Думанова
НА 11 НОЕМВРИ във Франкфурт (Германия) трима троянци – Вероника Тодорова, Радко Петков и Весела Думанова, и тримата бивши или настоящи възпитаници на музикалната педагожка Мариета Жекова (ВС „Гласове“), ще се съберат заедно на немска сцена. В благотворителен концерт, набиращ средства за подпомагане лечението на 10-годишната Ани Георгиева Михайлова от Габрово, която страда от рядка болест и се бори за зрението си. Домакин на концерта е зала „Volkshaus Sossenheim“, начало 20:00 ч. Това необикновено събитие е подкрепено от българското дружество „Булгариен хилфе“ във Франкфурт.

ИДЕЯТА е на Вероника – светноизвестната акордеонистка виртуоз, родена в с. Дебнево и направила първите си музикални стъпки в Детската музикална школа в Троян, която от години живее в Германия и концертира из цяла Европа и по света. Заедно с нашите в благотворителния концерт ще участват музикантите от интернационалната група на Вероника – Геза Хуба (барабани), Детлеф Гьорке (бас китара), Кристофър Херман (виолончело), Георги Калайджиев (цигулка) и Огнян Савов (китара). Очакванията са звездата на вечерта да е Радко, 17-годишният ни съгражданин, който спечели „Гласът на България“ (2017 г.) с невероятно зрелия си и многостранен глас.

ГЛАВНИЯТ двигател на събитието, Вероника, ми сподели в разговор по телефона, че много се вълнува и старателно подготвя всичко, свързано с концерта, на който за първи път ще излезе на немска сцена заедно със свои съграждани, Радко и Весела. Вероника си припомни първата среща с Радко Петков в Троян преди повече от 10 години, когато музикалната педагожка Мариета Жекова й го представила с думите: „Това е твоят брат и твое продължение“. След близо 15 години, това лято, през м. юли, тримата случайно се срещат на площада в Троян (Вероника си идва рядко в България, защото програмата й е доста натоварена). Радват се един на друг, говорят си, правят планове, мечтаят, и това чак до разсъмване. Талантите Господ ги събира!

ОЧАКВАЙТЕ репортаж от концерта във Франкфурт. А вие, съграждани троянци, разкажете навсякъде по света за тримата таланти от нашия край и поканете българите в Германия на концерта на 11 ноември. Сърдечен поздрав от Германия!

16 октомври 2017 г., Германия
Ваша: Красимира Пъдешка-Аманфо

P. S. Разпространявам съобщението за благотворителния концерт чрез социалните мрежи в десетки групи на българи в Германия и Европа.
 

Вероника Тодорова в "Троянци за Троян", 2013 г.
Бележка на редакцията

ПРЕЗ 2013 Г., около празника на града ни, на 10 октомври, в Троян бе организиран един запомнящ се концерт, неслучайно озаглавен „Троянци за Троян“ – на сцената в троянското читалище се качиха наши съграждани, музиканти, направили име на сцените по света и у нас. Концертът се превърна в събитие за града ни, не само музикално, и жалко че идеята да стане традиционен се провали. А голямата звезда в онази невероятна троянска вечер бе именно Вероника Тодорова. Ще си позволим да припомним какво казахме за нея тогава (виж „Господарката на сцената“):

„Но – в което единодушни бяха и публиката, и изпълнителите – голямата звезда на „Троянци за Троян”, господарката на сцената в тази прелестна вечер бе Вероника Тодорова, момичето със златните пръсти, акордеонистката, която ни разби представите за „ограничените” възможности на акордеона, която накара троянската публика да полети. Момичето от с. Дебнево, минало през Музикалната школа в Троян и Музикалната академия в Пловдив, а през 2006 г. в Норвегия обявено за акордеонист №1 в света и от години жънещо успехи по европейските и световни сцени. В момента Вероника живее в Германия, концертира със собствената си група „Вероника Тодорова бенд” и работи с най-добрия преподавател по акордеон, италианеца проф. Ренцо Руджиери. Но Вероника не бе само виртуозът, който води където си иска своята публика – в дълбоките води на класиката и джаза, великолепието на българския фолклор, модерните парчета, авторските импровизации… Тя бе сърдечна, непринудена, забавна, истинска – и това допълнително усилваше магията между нея и нас, хората в пълния читалищен салон.“
Т21 

5 коментара:

Анонимен каза...

Ама на нен ми е мъчно за Радко :)

Анонимен каза...

Ми Стрялката няма ли да прави европейско турне?

Анонимен каза...

Не видях Весела Думанова на афиша.Или тя е от изненадите на вечерта?

Анонимен каза...

Хубаво е, че правят такова нещо с идеята да помогнат на едно дете.
Дано поне и някой от нашите "бизнесмени" се бръкнат по джобовете.
Пък голямата "звезда" Радко.......
По-добре да беше без него, но нищо. Дано поне съберат достатъчна сума за лечението.

Анонимен каза...

"Новия" клип на Радко е трагедия.
Нагазил до кръста в някакво блато или тресавище.
Просто прилича на изплюващ хипопотам, който се показва от тинята.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |