Празникът на Манастира и Орешашкият панаир идат

* Броени дни ни делят от може би най-голямото и с най-дълбоки корени празнично събитие в Троянския край – храмовия празник на Троянската света обител „Успение Богородично“ и тясно свързания с него
 Орешашки панаир
Предстоящо 12-15 август
Литийното шествие с чудотворната икона, Троянски манастир, 15 август 2010 г.
БРОЕНИ дни ни делят от може би най-голямото и с най-дълбоки корени празнично събитие в Троянския край – храмовия празник на Троянската света обител „Успение Богородично“, Голяма Богородица, 15 август, и тясно свързания с него и провеждащ се в дните около Голяма Богородица, сега 12-15 август, Орешашки панаир (зародил се в началото на 19. век като занаятчийско тържище, на което тукашните майстори и майстори от цялата страна предлагали стоката си след освещаването и благословията от домакините от манастира, по-късно добил развлекателна/панаирджийска част с въртележки, циркови артисти и т. н., минал през един десетилетен, съсипал смисъла му биташки период и днес постепенно възвръщащ чисто занаятчийския си характер и пряка и неотменима свързаност с манастирския празник, връщащ се към корените си – бел. ред.). Програмата за манастирския празник и панаира виж отделно. 
 
ТАЗИ година официалното откриване на Орешашкия панаир ще е на 13 август, събота, 17:00 ч., пред входа на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) – Орешак, което в предишни години администрираше събитието, а сега е съорганизатор. А голямата новина е поредната мащабна историческа възстановка, организирана от РК „34-ти пехотен Троянски полк“ (Априлци, Троян, Севлиево),  тукашната структура на национално дружество „Традиция“ – представяне на панаира  във вида му от първата половина на 20. век. Възстановката е по разказа „Три дни“ на именития троянец Димитър Гимиджийски (1893-1966) – адвокат, писател, предприемач, кмет, журналист, основател и автор на излизалия в периода 1927-1942 г. троянски вестник „Хемус“, почетен гражданин на Троян. Ангажирани са над 70 души, наши и от други краища на страната членове на „Традиция“, а мястото е пред входа на националното изложение, където, според свидетелства на историци, е бил епицентърът на Орешашкия панаир. Ще видим цялостна реконструкция на отколешното тържище – с традвиционните занаятчийски стоки, каруците, старинните носии, ритуалът по освещаването и откриването, алъш-веришът в действие, някогашната атмосфера.

ЗА ХРАМОВИЯ празник на Троянския манастир – третия по големина и значение православен храм в България, а според едно скорошно социологическо проучване най-разпознаваемия, най-популярен и смятан за символ на целия Старопланински район (от Ком до Емине) културно-исторически обект – не се очакват изненади. Традиционните църковни служби – Вечерното богослужение на 14 август, неделя, и Архиерейската света литургия и Литийното шествие с изнасянето на чудотворната икона на прсв. Богородица Троеручица в деня на Успение Богородично (Голяма Богородица), 15 август, понеделник. За очакваните десетки хиляди поклонници и гости от близо и далеч е излишно да казваме – безспорно е, че празникът на Троянския манастир се е превърнал в истински всенароден празник и така ще е и тази година. Неизвестно остава дали ще пристигне Негово светейшество българският патриарх Неофит – традиция от времето на земляка ни патриарх Максим.

Успение Богородично

Успение (заспиване) на Пресвета Богородица е един от големите християнски празници. Чества се на 15 август и от православни, и от католици. Пресветата Дева се почита като покровителка на майчинството, брака и семейното огнище. Успение Богородично е изключителен знак, потвърждение и доказателство за човешката природа на Исус Христос.

Според Светото писание това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си. Три дни по-рано Архангел Гавраил й съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Най-старото място, свързано с култа към св. Богородица, е храмът „Успение Богородично“ в Йерусалим, издигнат през 4. век на мястото, където според преданието е било положено тялото на Божията майка в Гетсиманската градина.

Народът е нарекъл празника Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, 8 септември, когато се чества рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица след тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.
Внимание!

В празничните дни посетителите на Троянския манастир, придвижващи се с автомобили, ще бъдат насочвани към обособените паркинги. Няма да се допуска паркирането на превозни средства по тротоари, банкети и свободни площи около Троянския манастир и по обходния маршрут за движение. Движението на превозни средства към с. Черни Осъм и вилната зона на с. Орешак ще се осъществява по ул. „Иван Лалев“ и обходен маршрут, обозначен с указателни табели.

Забранява се движението на пътни превозни средства по ул. „Стара планина“ в с. Орешак в участъка от Стария съвет до Троянския манастир за времето от 13:00 ч. на 12 август, петък до 6:00 ч. на 16 август, вторник.

Т21
   
Още по темата

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |