На Голяма Богородица в Троянския манастир

* В празничното слово на патриарх Неофит за пръв път БПЦ заклейми руската агресия в Украйна и заяви подкрепата си за украинските ни „братя по вяра и род“ * Троянската обител и манастирското село посрещнаха многобройните си гости с важни новости
Отзвуци
КАКТО всяка година, от десетилетия, че и столетия насам, многоброен народ от близо и далеч се стече в Троянския манастир за Голяма Богородица, 15 август, деня на Богородично Успение и преселението на душата Богородична в небесните селения на нейния син и Бог, храмовия празник на третата по големина и значимост православна обител в България. А манастирът и манастирското село Орешак посрещнаха поклонниците с важни новости. В манастира – с напреднала реставрация на стенописите в манастирската църква и видимо наближава денят, когато прекрасната църковна живопис на най-големия ни възрожденски художник Захарий Зограф (зографът рисува в Троянския манастир през 1847 г.), ще може да се види в цялото си великолепие и блясък (тук ще си позволим да вметнем, че един нелеп с едрината и грамадарщината си полилей в църковния притвор затуля гледката, но да се надяваме, че рано или късно тази нелепица ще бъде отстранена – бел. ред.). В селото – със започналата и вървяща с добри темпове цялостна реконструкция на почти 4-километровата главна улица, пътя към храма, която ще бъде завършена догодина и ще даде друго усещане при подхода към обителта.

ОТНОВО в центъра на големия манастирски празник бе литийното шествие с чудотворната икона „Богородица Троеручица“, която бе изнесена от обителта и пренесена на ръце до параклиса (срещу входа на Националното изложение на занаятите), където според легендата преди четири века, около 1600 г., бил даден знак Свише, че тук е мястото и тук трябва да се вдигне манастир. По наложила се от няколко години традиция Богородичният лик бе носен от членове на местния клон на патриотичното дружество „Традиция“, пременени в народни носии (ризите им с шевици са дело на прочутата троянска фирма „Везба“). И както си му е редът, литията се водеше от игумена, Негово преосвещенство епископ Сионий.

ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ е, че няколко дни по-рано, на 11 август, специален гост на Троянския манастир бе Негово светейшество българският патриарх Неофит, който е подстриган за монах именно в троянската обител (през 1975 г.). А след това в обръщението си за празника на светото Успение на Богородица (публикувано в сайта на Българската патриаршия) призова: „Нека усърдно да търсим и просим това могъщо нейно ходатайство. Да призоваваме Пречистата да измолва от своя божествен Син мир и благодат за целия свят, блага воля между всички човеци и прекратяване на всяко човеконенавистничество и богоборчество, опетняващи Божия образ в нас. Да я молим да разпростира над целия свят своя Покров, за да предотвратява всяка агресия и войнолюбие, особено когато те засягат братя по вяра и род, което с болка и свити сърца наблюдаваме и днес в православна Украйна и за чието прекратяване отправяме всеки ден нашите горещи молитви към Всеподателя“. Като че ли за пръв път и то от най-високата си трибуна, патриаршеското слово, Българската православна църква заклейми руската агресия в Украйна и заяви подкрепата си за украинските ни „братя по вяра и род“.

ХУБАВО за големия празник Успение Богородично и за специалното му място в Троянския манастир разказа пред камерата на БНТ в празничния ден сладкодумният и. д. игумен архимандрит Стефан: „Традицията на Троянския манастир за богослужението, за отбелязването на празника Успение Богородично е стара традиция, която е описана много подробно в манастирския типик (устав). Според него след светата литургия ще бъде извършено литийно шествие с чудотворната икона до мястото на нейното първо чудо, което литийно шествие е една от основните причини тук да се събират хиляди хора всяка година. Този празник е особено значим за всички християни, тъй като днес ние празнуваме отшествието на пречистата Богородична душа към царството на нейния Син и Бог. Ние знаем, че смъртта на един светия, още повече на пречистата Богородица, не е каква да е смърт, тя е смърт, която ни носи радост. Защото ние чрез тази смърт имаме застъпник на небесата. Ако не беше това преславно Успение на св. Богородица, нямаше да имаме своята най-голяма молитвеница и застъпница пред престола на Бога“.

Т21 
  
Още по темата

1 Коментара:

Илиян Пеевски каза...

Лъжите и манипулациите на Т21 вече минават всякакви граници. Посегнаха и на Патриарха български с малоумната си психодясна и сатанинско-евроатлантическа уродливост. Къде Патриарха говори за Русия? Никъде! И ако автора на този пасквил бе поне малко по-грамотен и информиран, можеше и да разбере за какво говори Патриарха ни. В днешна нацистка Украйна тече тотален погром срещу Православието. Особено последните месеци, където буквално се унищожават и/или поругават православни църкви. С особена жестокост и човеконенавистничество се преследват, арестуват или буквално убиват православни свещеници, а населението се тероризира. И за да е нацистката картинка завършена - западни сатанисти обикалят Украйна и буквално крадат православни икони и старинна църковна утвар и я замъкват в сатанинския си евроатлантически запад.
Само в един увреден пилешки мозък на селски нацист могат да се родят подобни внушения по отношение на българския Патриарх.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |