Компост от новата инсталация за градините в Троян

* Кметът Михайлова: „Принос за производството на компоста имат всички граждани, които изхвърлят зелените си отпадъци в специално предназначените и обозначени съдове, поставени в града през лятото на миналата година“
Икономика
Троянски компост за троянските градини и паркове
ТРОЯН вече използва компост, произведен от новата компостираща инсталация за преработка на зелени отпадъци, която заедно с намиращата се в съседство и също новоизградена сепарираща инсталация за преработка на битови отпадъци бе официално открита през м. април 2021 г. (виж „Прерязаха лентата на новите инсталации за отпадъците“ – бел. ред.). „Компостът, с който започва обогатяване на почвата в парковете и градинките в Троян, е произведен в компостиращата инсталация. Принос за производството на компоста имат всички граждани, които изхвърлят зелените си отпадъци в специално предназначените и обозначени съдове, поставени в града през лятото на миналата година. Отпадъците се събират отделно и се транспортират със специално предназначени за целта камиони до компостиращата инсталация. С настъпването на есента съдовете бяха прибрани за съхранение и ще бъдат отново поставени по местата в началото на м. април“, коментира в профила си във фейсбук кметът Донка Михайлова.

ПРИПОМНЯМЕ. Новите инсталации – компостширащата с капацитет 2200 т. годишно и сепариращата с капацитет 6300 т. годишно, бяха изградени по проект на Община Троян в партньорство с Община Априлци по европейската Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020; проектната стойност бе 6,2 млн. лв., от които 3,9 млн. лв. европейски средства, 689 хил. лв. съфитансиране от държавата, 689 хил. лв. принос на двете общини и 1 млн. лв. ДДС и други разходи. „Технология с поглед в бъдещето“, заяви при откриването г-жа Михайлова. И неведнъж, и тогава, и по други поводи, бе подчертавана голямата цел на придобивката – намаляването на количествата депонирани на сметището битови отпадъци, оттам намаляване на отчисленията, плащани от Троян и Априлци по чл. 60 и чл. 64 от Закона за управление на отпадъците и в крайна сметка постигане на модерно и ефективно управление на отпадъците без повишаване на такса смет. Ресорният зам.-кмет инж. Бистра Чолакова пък посочи при откриването очакваните практически резултати: от компостиращата инсталация – производство на компост, който ще обогатява почвата с органични вещества, ще подпомага прочистването на замърсени почви и ще икономисва средства от напояване и използване на изкуствени торове; от сепариращата инсталация – отделяне на пластмаси, метали, стъкло, гума и кожи, голяма част от които ще могат да се включат повторно в производството на нови продукти. По-предпазливи бяха и са очакванията за икономическия ефект от продажбата на продукцията от двете инсталации.

Новата компостираща инсталация в деня на откриването, 23 април 2021 г.
НОВИТЕ инсталации бяха включени в капитала на учреденото специално за управлението им дружество „Хемус ресурс – Троян и Априлци“ ООД (90% дялов капитал на Община Троян и 10% на Община Априлци), за временно изпълняващ длъжността управител на което бе назначен общинският служител Радион Букарев. През м. август миналата година в двете общини бяха поставени специални метални съдове за разделно събиране на зелени (градински) отпадъци, суровината за захранване на компостиращата инсталация – общо 120 съда (88 в община Троян и 32 в Априлци). В началото на м. декември 2021 г. Пламен Бойновски, икономист, идващ от частния бизнес, спечели конкурса за титулярен управител на „Хемус ресурс – Троян и Априлци“ ООД и пое отговорността за работата на двете инсталации, от които има сериозни очаквания.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |