Ще събираме (ли) разделно отпадъците

* 95 от контейнерите тип „Бобър“ ще се трансформират  в съдове за разделно събиране на хартия, метали, стъкло, и пластмаса * Община Троян призовава гражданите да бъдат отговорни и да се възползват от предоставената им възможност
Тема с продължение
ОБЩИНА ТРОЯН прави нова стъпка в посока на разделното събиране на битовите отпадъци. Става дума за „преформатиране“ на 95 от съществуващите пластмасови контейнери тип „Бобър“, използвани досега за общо събиране, в съдове за разделно събиране на четири вида отпадъци – хартия (вестници, списания, кутии и кашони, картони, хартиени листи), метали (метални съдове и предмети, кенчета, консервени кутии, капачки от буркани), стъкло (счупена посуда, бутилки, буркани, кутии от козметични продукти, стъклени опаковки) и пластмаса (пластмасови бутилки и туби, кофички, полиетиленови торбички, найлони). Това ще стане чрез поставяне върху въпросните „бобри“, които са само част от общото количество такива контейнери на територията на общината, на цветни указателни стикери за събиране в тях само на хартия, метали, стъкло и пластмаса.

ДАЛИ тази система за разделно събиране на битовите отпадъци ще проработи при всички случаи ще зависи от коректността и дисциплината на ползвателите (троянските граждани). Като този път оправданието „ние ги разделяме, те пак ги смесват (в камионите за транспортиране)“, както се случваше при направения преди години и провалил се първи опит за разделно събиране на троянския боклук, няма да е основателно – разделно събраните отпадъци ще се транспортират разделно за вторична преработка. Пристигналият на площадката за предварително третиране (стопанисвана от общинското дружество „Хемус ресурс - Троян и Априлци“ ООД) разделно събран отпадък ще се сортира, пресова, балира и опакова във вид, подходящ за последващо преработване.

ОТ ОБЩИНСКАТА администрация припомнят, че до момента на територията на община Троян разделно се събират следните отпадъци: зелени (биоразградими), текстил и кожа (дрехи, други текстилни отпадъци, обувки, чанти), батерии и акумулатори, автомобилни гуми (в гумаджийниците), електрическа и електронна техника (подобна стара техника може да се връща на съответните търговците, които са задължени да я приемат съгласно Наредбата за излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване, чл. 10, ал. 1). 

Община Троян призовава гражданите да бъдат отговорни и да се възползват от предоставената им възможност за правилно управление на различните потоци отпадъци и се надява, че подобно на много други екоинициативи настоящата също ще намери широк отклик сред троянци.
 
Т21, по информация на Община Троян
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |