Детските страхове (33)

* Ролята на възрастния, който има повече опит в това да се страхува и да се успокоява, е особено важна за децата покрай него

Цветелина Цветкова
Колонката на психолога
АВТОРКАТА Цветелина Цветкова е възпитаничка на Езиковата гимназия в родния си Ловеч и магистър по психология от Софийския университет, доскоро софиянка – цели 14 години, но решила да живее в Троян. По думите й – обмислен избор и с добри очаквания. Специализирала е когнитивно-поведенческа психотерапия и има сериозен опит в работата с деца със специални образователни потребности. „Колонката на психолога“ е по различни теми, които имат общо с психологията. „Казвам се Цветелина Цветкова и съм клиничен и консултативен психолог. Моята специалност ме заведе от Ловеч в София, а мъжът ми ме доведе в Троян. Надявам се в тази рубрика да свържа всички места и неща, на които държа“, това ни написа тя в краткото въведение към първата си „троянска“ статия (виж „Детето и играчките“). Но след няколкото троянски месеца последва промяна – не от разочарование, както ни обясни, а заради професионални ангажименти на съпруга лекар. Коментарът й: „Отново в София, но често в Троян“; а „Колонката...“, разбира се, продължава.
Т21

ОТ КАКВО се страхуват децата? Oт шумове, тъмнината, кучета, природни явления, от това да останат сами, от паяци и жужащи пчели, от клоуни, затворени врати или пък затворени пространства – детските страхове са най-различни, хем от една страна непредсказуеми, хем от друга страна възрастово специфични и типични.

КАКВО обаче може да помогне? Със сигурност не и рационалните обяснения. Когато детето е силно развълнувано, всъщност важи и за големия човек, емоцията е толкова интензивна, че разумните обяснения не вършат работа – хората в повечето случаи реагираме с отричане и оставаме с усещането, че проблемът ни си остава неразбран от другия. Рационалните аргументи имат шанс да бъдат приети, едва след като силата на емоцията намалее – важи за всяка възраст. Говоренето с изплашено дете започва с диалог. Внимателното изслушване на разказа му за това, което го е изплашило, неотричането от страна на възрастния на силата на този страх и поставянето на въпроси („Как стана?“, „Кога стана?“, „Къде живее това чудовище?“ и т. н.) дава това първо успокоение у изплашения, че има на кого да се довери.

РИСУВАНЕТО и децата са две специални неща и то (рисуването) помага много в много отношения в човешкото израстване. Затова на детето може да се каже да нарисува това, от което се страхува. Готовата рисунка става символ на този страх. След това той може да се заключи някъде, листът да се скъса на парчета, или смачка, или пък детето да му се скара – в света на символното всичко е разрешено и определено подобни действия повлияват успокояващо на децата. В този смисъл символните игри също помагат. Деца над 3,5-4 г. биха могли заедно с родител да изиграят случка със страха, като тук е важно самото дете да изиграе своя страх. Изработването заедно на някакъв талисман, който да пази детето, също би могло да намали интензитетът на емоцията, породена от страха. Така то от една страна приема, че е има нещо, което ще му помогне, а от друго, че то самото нещо е направило, за да пребори страха си.

КОГАТО детето вече е по-спокойно, тогава може да се отдели време и да му се обясни рационално какво предизвиква този природен феномен, който го плаши, например че клоуните са хора, които заради своята работа трябва да гримират лицата си и т. н. Живеенето със страхове и тяхното преодоляване е част от човешкия живот, затова ролята на възрастния, който има повече опит в това да се страхува и да се успокоява, е особено важна за децата покрай него.

Цветелина Цветкова, клиничен и консултативен психолог


 Още в „Колонката на психолога

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |