Да минеш през мъката (29)

* На всеки му е „писано“ да премине през ситуация на загуба и скръб, според д-р Елизабет Кюблер-Рос етапите са пет: отричане, гняв, пазарене, депресия, приемане

Цветелина Цветкова
Колонката на психолога
АВТОРКАТА Цветелина Цветкова е възпитаничка на Езиковата гимназия в родния си Ловеч и магистър по психология от Софийския университет, доскоро софиянка – цели 14 години, но решила да живее в Троян. По думите й – обмислен избор и с добри очаквания. Специализирала е когнитивно-поведенческа психотерапия и има сериозен опит в работата с деца със специални образователни потребности. „Колонката на психолога“ е два пъти в месеца, по различни теми, които имат общо с психологията. „Казвам се Цветелина Цветкова и съм клиничен и консултативен психолог. Моята специалност ме заведе от Ловеч в София, а мъжът ми ме доведе в Троян. Надявам се в тази рубрика да свържа всички места и неща, на които държа“, това ни написа тя в краткото въведение към първата си „троянска“ статия. Но след няколкото троянски месеца последва промяна – не от разочарование, както ни обясни, а заради професионални ангажименти на съпруга лекар. Коментарът й: „Отново в София, но често в Троян“; а „Колонката...“, разбира се, продължава.
Т21

НА ВСЕКИ човек му е „писано“ да премине през ситуация на загуба и скръб. Д-р Елизабет Кюблер-Рос, психиатър, отделя на база своите проучвания по темата пет етапа, през които хората преминават. Тя събира данни и интервюира много пациенти, с които разговаря за техните преживявания. Според нейния модел етапите на скръбта са: отричане, гняв, пазарене, депресия и приемане. 

• ОТРИЧАНЕ. Първият етап, когато се сблъскаме със ситуацията на загуба, е отричането. „Не, не и аз, това не може да е вярно“, са думите на повечето хора, с които Кюблер-Рос говори. Отричането е защитен механизъм на човешката психика с цел да се справи със силното емоционално напрежение, което е настъпило – „Ако отрека проблема, значи го няма“.

• ГНЯВ. Само че проблемът си остава и така отричането в даден момент се замества от следващия етап – гневът. Той от своя страна е емоция с много силен интензитет, която трудно човек може да контролира. В резултат на това човек със своето поведение би могъл да провокира напрежение в най-близкото си обкръжение или пък да се затвори и самоизолира, което също изисква разбиране и голямо търпение от страна на близките.

• ПАЗАРЕНЕ. Третият етап е този на пазарене. В такива моменти ни хрумват мисли, започващи с „Ако...“: „Ако това се нареди, ако сега се оправя, вече ще правя еди как си...“. На този етап човек е склонен много да премисля и да вярва, че ако е направил нещо различно в миналото си, нещата сега ще са различни. Мъчителен етап, в който човек трескаво премисля и се терзае.

• ДЕПРЕСИЯ. Четвъртият етап е депресията. Тя е свързана с тъга. Тъгата като емоция се появява при човек, когато той усеща и приема нещо важно за него за невъзвратимо загубено. Надеждата да се случи чудо вече е намаляла и човек е вече по-склонен да приеме своята нова ситуация.

• ПРИЕМАНЕ. При последния етап – приемането – тъгата е заместена със спокойствието от приемането на тази нова ситуация.
ПЕТТЕ етапа на този модел могат да се разгледат в по-широк план. Всяко разочарование, което се преживява като загуба, изисква своето време за преживяване и допускането на това да се случи, дава шанс на човека да приеме неприятната ситуация и да продължи напред.

Цветелина Цветкова, клиничен и консултативен психолог


 Още в „Колонката на психолога

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |