Дислексия (27)

* „Независимо от причините, за всеки проблем има решение – дислексията е доказателство за това правило“

Цветелина Цветкова
Колонката на психолога
АВТОРКАТА Цветелина Цветкова е възпитаничка на Езиковата гимназия в родния си Ловеч и магистър по психология от Софийския университет, доскоро софиянка – цели 14 години, но решила да живее в Троян. По думите й – обмислен избор и с добри очаквания. Специализирала е когнитивно-поведенческа психотерапия и има сериозен опит в работата с деца със специални образователни потребности. „Колонката на психолога“ е два пъти в месеца, по различни теми, които имат общо с психологията. „Казвам се Цветелина Цветкова и съм клиничен и консултативен психолог. Моята специалност ме заведе от Ловеч в София, а мъжът ми ме доведе в Троян. Надявам се в тази рубрика да свържа всички места и неща, на които държа“, това ни написа тя в краткото въведение към първата си „троянска“ статия. Но след няколкото троянски месеца последва промяна – не от разочарование, както ни обясни, а заради професионални ангажименти на съпруга лекар. Коментарът й: „Отново в София, но често в Троян“; а „Колонката...“, разбира се, продължава.
Т21

В ПОСЛЕДНИТЕ 10-15 години се наблюдава трайна тендеция към увеличаване на броя на децата, които имат затруднения в овладяването на програмата в масовото училище. Тя засилва интереса към търсенето на ранни идентификационни белези с цел превенция. Именно поради това специфичните разстройства на развитието на училищните умения са една от най-динамично развиващите се области на съвременната психология.
 
И ТУК идва думата Дислексия, която много родители чуват в началните класове, но признаците за нея могат да се видят и в по-ранна възраст. С този термин могат да се опишат проблемите на група деца, чиито способности за четене, писане и смятане са значително под стандартните за съответната възраст, но способностите им в други сфери дават основание от тях да се очаква повече. Някои приравняват дислексията с неспособност за четене, но тя дава отражение не само върху него.

ДИСЛЕКСИЯТА
всъщност е съвкупност от множество симптоми, които влияят върху обучението по четене, писане, вербално изразяване, ориентиране във времето и пространството, които изолирано едно от друго не дефинират проблема. Появата на един симптом предизвиква проявата на друг, които като съвкупност обособяват дислексията при конкретното дете. Признаци, които могат да се проявят преди училище, са късното проговаране, по-трудното заучаване на нови думи, затруднения във фината моторика (рязане, сгъване, нанизване), по-трудно заучаване на стихчета, форми, цифри и букви, трудно запомняне на по-сложни инструкции.
 
ПО-РАННОТО
откриване на проблема всъщност улеснява решението му, защото по този начин се печели повече време за работа и се помага на детето да му е по-лесно в училище. Може да се обобщи: Независимо от причините, за всеки проблем има решение – дислексията е доказателство за това правило.

Цветелина Цветкова, клиничен и консултативен психолог

Библиография: Матанова, В. Психология на аномалното развитие.185-199;
Психически и поведенчески разстройства. 203-209.


 Още в „Колонката на психолога

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |