110 години камбаната оглася Бели Осъм

* Тържествена литургия и курбан по повод приключилия ремонт на белиосъмската църква „Св. Димитър“, сред гостите – миряни от цялата община, дарители, управници
Вяра
Църквата „Св. Димитър“ след ремонта, с. Бели Осъм

НЕ САМО Бели Осъм, а и околните махалички, всяка скътана в някоя гънка на околните баири, оглася камбаната на църквата „Св. Димитър“. И вече 110 години храмът стои на високото над площада, едновременно скрит и достъпен за богомолци, туристи и за всеки, който иска да се докосне до достолепието й. Съградена със средства и доброволен труд на селото, църквата и сега разчита на спомоществователи и родолюбци. 

Момент от празничната литургия

НАСКОРО завърши ремонтът на белиосъмския храм – укрепени са зидовете, благоустроено е вътрешното пространство, поставена е нова ограда и т. н. И по този хубав повод в събота, 26 септември, в обновения Божи дом се проведе тържествена света литургия, отслужи я Ловчанският владика Гавриил заедно с дякон Петър и отец Калин. С участието на хора на троянската църква „Св. Параскева“, ръководен от младия йерей Войден Божков; тук ще си позволя да вмъкна възхищението си от тези ангелогласни мъже, които чух за пръв път буквално преди дни на литургията по подобен повод в доброданската църква, също отслужена от дядо Гавриил (виж „Празник в чест на църквата в Добродан“ – бел. ред.). Отец Войден, съвсем отскоро в епархията, наистина е създал чудо, а усещането от песнопенията е истинска магия, надявам се скоро в троянския храм да можем и да си купим диск с изпълненията на хора, само казвам.

СЛЕД литургията приветствие прочете кметът на селото Милка Пенчева, която благодари на всички спомоществователи, помогнали не само за ремонта на храма: Дирекция по вероизповеданията, Ловчанска митрополия, Негово високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, Община Троян, Анка Мирчева, Георги Павлов, Дарин Дочев, Денислав Петков, Ива Петрова, Иван Миховски, Марин Радевски, Милко Хаджийски, Минко Петров, Митко Цонев, Петър Църовски. В подготовката на празника с доброволен труд участваха и много жители на селото. А за историята на църквата разказа Донка Банковска, секретар на местното читалище „Изгрев - 1926 г.“.

Празникът завърши с курбан за здраве, приготвен от „Хитър Петър“

ГОСТИ на тържеството бяха миряни от цялата община, представители на местната власт, помагачи на делото, между които инж. Марин Радевски (най-щедрият дарител в общината и собственик на фирма „Калинел“), народният представител инж. Иван Миховски (със сериозен принос за ремонта на църквата), председателят на Общинския съвет инж. Петко Пенков, секретарят на Община Троян Цветелина Калчева. Празникът завърши с курбан за здраве, приготвен в прочутата гостилница „Хитър Петър“, добре позната не само на троянци, а и на гостите на общината.

Ангелина Иванова

Начало

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |