Какво е елективен мутизъм? (30)

* Терминът описва деца, които с избрани хора в избрани ситуации избират дали да говорят или не; водещите симптоми са свързани с отказ от използване на реч извън дома

Цветелина Цветкова
Колонката на психолога
АВТОРКАТА Цветелина Цветкова е възпитаничка на Езиковата гимназия в родния си Ловеч и магистър по психология от Софийския университет, доскоро софиянка – цели 14 години, но решила да живее в Троян. По думите й – обмислен избор и с добри очаквания. Специализирала е когнитивно-поведенческа психотерапия и има сериозен опит в работата с деца със специални образователни потребности. „Колонката на психолога“ е два пъти в месеца, по различни теми, които имат общо с психологията. „Казвам се Цветелина Цветкова и съм клиничен и консултативен психолог. Моята специалност ме заведе от Ловеч в София, а мъжът ми ме доведе в Троян. Надявам се в тази рубрика да свържа всички места и неща, на които държа“, това ни написа тя в краткото въведение към първата си „троянска“ статия. Но след няколкото троянски месеца последва промяна – не от разочарование, както ни обясни, а заради професионални ангажименти на съпруга лекар. Коментарът й: „Отново в София, но често в Троян“; а „Колонката...“, разбира се, продължава.
Т21

ЕЛЕКТИВНИЯТ МУТИЗЪМ се среща при 3-8 деца на 10 000, като съотношението на момичета и момчета е 2:1. Първото известно съобщение за това разстройство е на немския лекар Кусмаул от 1877 г. Той описва случаи на хора, които отказват да говорят. През 1934 г. Треймър въвежда термина елективен мутизъм, за да опише тези деца, които с избрани хора в избрани ситуации избират дали да говорят или не.

ЕТИОЛОГИЧНИТЕ (болестотворните) фактори за елективен мутизъм за свързани с майчина хиперопека, симбиотично отношение с майката, емоционални и физически травми в детството и др. Много често се споменава, че родителите на такива деца използват мълчанието като средство за изразяване на недоволство. Налице е висока коморбидност (едновременно присъствие) с речеви и езикови нарушения и умствена изостаналост.

ВОДЕЩИТЕ симптоми са свързани с отказ от използване на реч извън дома. Комуникацията в някои случаи се осъществява с оскъдни жестове, еднодумни отговори или шепнешком. В резултат на това са налице трудности в обучението, отказ от ходене на училище и социална дезадаптация. Вкъщи такива деца могат да демонстрират немотивирани емоционални изблици, опозиционно и агресивно поведение.

ЗА ДА БЪДЕ диагностициран елективен мутизъм, е необходимо наличието на следните прояви: експресивната и рецептивната реч да са развити в границите на нормалното за възрастта ниво; постоянно демонстриране на неспособност да се говори в определени ситуации. Тези симптоми трябва да са с продължителност не повече от 4 седмици и да не са в следствие на общо нарушение на развитието или на неусвоена езикова система. Елективният мутизъм трябва да се отграничи от срамежливостта в непозната обстановка.

Цветелина Цветкова, клиничен и консултативен психолог

Библиография: Матанова, В. Психология на аномалното развитие, 2003; МКБ-10. Психични и поведенчески разстройства, 2003.


 Още в „Колонката на психолога

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |