Националното изложение в Орешак – на 50

* Отбелязаха юбилея с ретроспективната изложба „Традиция с бъдеще“ * ВИП гост на празника бе вицепрезидентът Илияна Йотова * Розалина Русенова към гостите: „Добре дошли в Троян – сърцето на Балкана, добре дошли в Орешак – душата на Балкана“ * Доц. д-р Виолета Василчина: „Щастлива съм, че съм сред вас днес тук“
Юбилейно
Националното изложение – Орешак, 25 юни 2022 г.
В СЪБОТА, 25 юни, Националното изложение – Орешак (пълното наименование на общинското дружество е „Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) – Орешак“ ЕООД) отбеляза своята 50-годишнина. С ретроспективната изложба „Традиция с бъдеще“ в две части – едната на родното българско народно изкуство, другата  с произведения, влезли в колекцията на Националното изложение от многобройните международни изложби през годините; допълнени от няколко документални пана със снимки и текстове, представящи половинвековния път на Националното изложение, негови знакови събития и личности. Всъщност честването на юбилея трябваше да е миналата година (2021 г.), но по ред причини – пандемичните ограничения и трусовете в институцията (отстраняването на бившия управител, празната каса, замрялата дейност, двата неуспешни конкурса за нов управител и избора на нов управител), бе отложено за по-добри времена. Дали и доколко тези времената настанаха, е труден въпрос, а и въздигането на Националното изложение, възвръщането и развитието на позициите му на национален център на художествените занаяти с международна известност е процес и дано се случи; засега е рано да се каже.

Официалните лица, отляво – Виктор Стойчев, Розалина Русенова, Илияна Йотова, Иванка Джабраилова
ЮБИЛЕЙНОТО честване бе сравнително камерно, далеч от мащаба, познат от предишни години, което също подсказваше, че процесът на въздигането ще е труден и дълъг. Което не означаваше непразнично, напротив – бе едно хубаво събитие, по хубав повод и на хубаво място. Добре подготвено, гостоприемно. А сред гостите бяха вицепрезидентът на Републиката Илияна Йотова, изкуствоведката доц. д-р Виолета Василчина, един от най-вещите познавачи на художествените занаяти у нас и свързана с Националното изложение в Орешак от първите му години, областният управител Виктор Стойчев, и. д. игуменът на Троянския манастир отец Стефан, зам.-областният управител Росен Веселинов, майстори и приятели от близо и далеч. „Едно вълнуващо място, в което изкуство, традиция, приятелство вървят ръка за ръка. Не е нужно да си познавач, за да усетиш, за да те докосне дълбоко в сърцето неповторимото изящество, съкровеното, вложено от майсторите“, обърна се към всички тях водещата Пенка Райковска.

Поглед към юбилейната изложба „Традиция с бъдеще“
Сред изложбата
„ДОБРЕ ДОШЛИ в Троян – сърцето на Балкана, добре дошли в Орешак – душата на Балкана. 50 години са и много, и малко. Както във всеки един живот, и Националното изложение изживя възходи и  падения, но винаги остава живо, вече 50 години. Неслучайно тук – в прегръдката на Балкана, на земята на Троянския манастир и в близост до Троянския манастир“, приветства гостите ресорният зам.-кмет на община Троян Розалина Русенова (по независещи от нея причини кметът Донка Михайлова не успя да присъства – бел. ред.). Г-жа Русенова припомни, че Националното изложение върви в една посока, на съхраняване и развитие на традицията с две други троянски културни институции – уникалния за страната Музей на занаятите и Националното училище за приложни изкуства, основано през 1911 г. И не пропусна да се обърне към най-важните хора, майсторите на народните занаяти: „Скъпи майстори, без вас това място губи смисъл, то е за вас, тук е домът на майсторите!“.

БЛАГОДАРНОСТИ изказа и вицепрезидентът Илияна Йотова: „Благодарим за тази чудесна покана да бъдем заедно на този невероятен рожден ден. Това вече е една много сериозна биография, биография, която говори за хора, истински родолюбци. Които в тези 50 години, един доста динамичен период в нашата история, успяха да съхранят това чудесно българско място, пазещо нашата родова памет“. „Днес ние се докосваме до миналото с ясното съзнание, че само това минало може да ни води към бъдещето – за да го съхраняваме и развиваме. Сред ужасния грохот на войни и много тежки икономически и социални кризи, но всичко онова, което става около нас, на опитите да се руши държавност за сметки на дребни политически сметки и интриги. В период, в който сякаш повече се говори за продажба на оръжие, отколкото за мир, този остров тук, Националното изложение в Орешак, заслужава нашето уважение“, каза още г-жа Йотова. А пожеланието й бе: „Надявам се, и с помощта на държавата, този център да възобнови и своите международни контакти и тук да стане международен център на изкуствата и художествените занаяти“. Областният управител Виктор Стойчев пък сподели, че е изключително развълнуван и му е много приятно да е тук и че „трудностите са съпътствали нашите предци, както съпътстват и нас в момента, но това само трябва да ни даде силите и увереността, че доброто предстои“.

На микрофона е доц. д-р Виолета Василчина
С БУРНИ ръкопляскания бе посрещната на микрофона доц. д-р Виолета Василчина. „Щастлива съм, че съм сред вас днес тук. Почти половин век мина и от моето първо запознаване с Орешак, но то беше, изглежда, решаващо, за да определи нестихващия ми интерес в годините към това, което представляват традициите в съвременния живот“, припомни изкуствоведката. И продължи: „Тончо Жечев в „Митът за Одисей“ казваше, че бъдещето е в миналото, обратно на тезата, че миналото е в бъдещето. И струва ми се, че беше прав – да провиди, че голяма част от това, което сме, което са нашите възможности, това, което можем или не можем да направим, е там, в миналото при нашите предци, при онова, което те са осмисляли като необходимо и важно в живота. Не са много хората, които могат да си спомнят през 70-те години какви яростни спорове се водеха у нас за това как трябва да се схваща традицията, всъщност – бореха се етнографи и художници. Едните смятаха, че традицията е традиция само дотам, докъдето може да възпроизвежда така, както е било (до 19. век). Другите смятаха, че традицията е това, което може да оцелее през превратностите на времето, което е пресятото, онова най-ценното, което остава от всичко, което човекът от нашето минало е успял да направи“. А заключителните й думи бяха във възхвала на майсторите: „Помня срещите си с майсторите на занаята. Те бяха не само сръчни, но и много мислещи хора. Бяха търсещи хора. Надявам се, че днес тук са не само техните потомци, не само възпитаниците на художественото училище, но и онези, които са били притеглени завинаги от силата на материала, от съпротивата на материала и от благородството на материала“.

Управителката на НИХЗИ Иванка Джабраилова
 представи юбилейната изложба
ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ на изложбата и закриване на церемонията думата взе управителят на НИХЗИ Иванка Джабраилова. „Няма как да скрия, че се вълнувам – заяви тя. – Не само защото трябва да представя юбилейната изложба и защото тя е юбилейна. А защото всичко това, което е тук, ме кара постоянно да се вълнувам. Вълнуваща е срещата с изкуството в тези зали. С постигнатото от майсторите на така наречените от Феликс Каниц „домашни занаяти“, които времето е превърнало в изкуство – неповторимо, българско, великолепно. Технологиите днес без да искаме ни отдалечават от занаятите, но не и тук, в Националното изложение в Орешак – тук при нас винаги има нещо много мило, много забавно, много специално, изработените предмети, вложените в тях енергия и смисъл, и всичко това ражда много красота.“ Г-жа Джабраилова подчерта, че при подготовката на настоящата юбилейна изложба са се придържали към експозиционните принципи на автора на пространственото оформление на първите изложби в Националното изложение – художника Иван Радев. Припомнени бяха и други големи имена, дали своето за развитието на изложението – проф. Александър Обретенов, проф. Атанас Божков, проф. Христо Вакарелски, Ганко Цанов, майсторите Стоян Йовков, Цочо Ковачев, Найден Тотев, Баю Добрев.

ОФИЦИАЛНАТА част приключи с връчването на юбилейни грамоти на заслужили майстори и дейци за каузата на художествените занаяти и Националното изложение в Орешак. Сред отличените бяха доц. д-р Виолета Василчина, художникът Енчо Ганковски – участник в първата изложба тук, потомственият керамик Николай Йовков, майсторът на ковано желязо Цветан Средков, Цочо Филипов – бивш управленец на областно ниво, помагал много на Националното изложение, Елена Драгова – председател на Задругата на майсторите в Пловдив, везбарката Мария Панева, Магдалена Ангелова от Задругата на майсторите в София, Стоян Стоянов от задругата на майсторите в Добрич. Отделно всички троянски майстори бяха отличени с почетен юбилеен знак.

Засаждането на канадски дъб в двора на Националното изложение, с лопатата е вицепрезидентът Йотова
ПРАЗНИКЪТ продължи с изпълненията на трима талантливи троянски музиканти – световноизвестната акордеонистка Вероника Тодорова, победителят в „Гласът на България“ Радко Петков и Ани Ненова. А в чест на юбилея в двора на Националното изложение бе засято дръвче от вида канадски дъб, отговорността се падна на домакините Иванка Джабраилова и Розалина Русенова заедно с ВИП гостенката Илияна Йотова.

Т21
 
Още по темата:
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |