Задържаха управителя на Националното изложение - Орешак

* Обвинен е заедно със счетоводителката на общинското дружество в присвояване на над 15 хил. лв.; разкритията са при одит, извършен от Община Троян, образувано е досъдебно производство * Отзвуците на сесията на местния парламент
Крими Актуализиран
Иван Чакъров
ВЧЕРА, 24 юни, полицейски части са влезли в Националното изложение (НИХЗИ) в с. Орешак („Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата - Орешак“ ЕООД) и са извели с белезници управителя на общинското дружество Иван Чакъров и счетоводителка Дарина Терзиева, научи Т21. Двамата са били задържани за 24 часа и в Районна прокуратура - Троян е образувано досъдебно производство за присвояване на парични средства.

ДНЕС, 25 юни, от Окръжна прокуратура – Ловеч дадоха допълнителни разяснения по случая. Причинената щета възлиза на над 15 хил. лв., като липсата е открита при одит по сигнал, извършен от Община Троян. Одитният доклад е бил изпратен в Районна прокуратура - Троян и въз основа на данните на доклада е установено, че са налице основания за извършено престъпление от общ характер. В хода на разследването са претърсени четири обекта – автомобил, административна сграда и две жилища, и са иззети документи, имащи връзка с делото.

ИВАН ЧАКЪРОВ, богослов по образование и бивш преподавател във Великотърновския университет, пое потъналото общинското дружество през 2009 г. и за кратко успя да го изправи на крака и да му върне статута на сериозна културна институция. Основно негова е заслугата да се възобновят (от 2013 г.) изложбите с международно участие, прекъснати за период от четвърт век – последната, преди новото начало, е през 1988 г. През 2019 г. НИХЗИ - Орешак представи България на Изложението на културните и творческите индустрии в Нинбо (Китай) и на Седмицата на културното наследство в Шарджа (ОАЕ).

Отзвуците на сесията на
 местния парламент
Донка Михайлова

СЛУЧИЛОТО се в Националното изложение - Орешак бе коментирано и на сесията на Общинския съвет в Троян на 25 юни; като предвидената в дневния ред информация за финансовото състояние и дейността на дружеството с гласуване на освобождаване от отговорност на управителя и счетоводителя, бе оттеглена. „Още миналата година имахме сигнали от граждани за извършени нарушения в Националното изложение - Орешак. В края на годината аз назначих вътрешен одит – за да направи една много сериозна проверка. Проверката продължи доста дълго и в хода й се установи, че в работата на ръководството на НИХЗИ - Орешак има сериозни нарушения. Беше установено системно и чувствително разминаване на информацията за финансовото състояние, която се води в дружеството и отчетите, подавани в Общинския съвет; бяха установени и други действия, пораждащи съмнения за измама. На няколко пъти бях информирана за проблема от вътрешните одитори. И след връчването на мен и на управителя на окончателния одитен доклад, становището на юристите беше, че са констатирани съмнения за измама. Съгласно Закона за одита в публичния сектор в такива случай възложителят е длъжен да информира прокуратурата. Изпратихме доклада в прокуратурата, като научихме, че в този период МВР и прокуратурата успоредно са правили свое разследване“, бяха разясненията на микрофона, дадени от кмета Донка Михайлова.

Николай Тодоров
„ИЗРАЗЯВАМЕ силното си безпокойство от случващото се не само сега, но и през последните години по отношение на контрола и управлението на общинските ни дружества. Тези дружества, съгласно обществения договор, не са наши – нито на Общинския съвет, нито на кмета, нито на администрацията, ние сме представители на истинския собственик, гражданите. За съжаление, от току-що изнесените от кмета факти и резултатите от действията на прокуратурата и следствието в Националното изложение - Орешак, се поражда усещането и твърдото убеждение за институционална криза от начина, по който Община Троян упражнява правомощията си в дружествата с общинско участие“, заяви от името на групата съветници на местната коалиция „Глас Народен“ председателят й Николай Тодоров.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |