„Балканци“ отваря на 12 септември

* „Троянският полк спаси България! Ако не бяхме спрели „съюзниците“ при Петрохан и Кресна през втората Балканска война, държавата ни днес нямаше да я има“
Предстоящо
ВЕЧЕ ви информирахме (виж „Христо Калистерски: Този период е обединителен за цяла България“  – бел. ред.) за една дългоочаквана троянска премиера – откриването на новия Културно-исторически комплекс „Балканци“, което ще се състои на 12 септември, четвъртък, от 15:00 ч., а сред поканените е и главнокомандващия на въоръжените сили на републиката. Сега накратко за „Балканци“ в аванс.

• КЪДЕ? Комплексът е разположен в реставрираната старинна къща във възрожденски стил на съгражданина ни Спас Балевски, герой от войните, убит по политически причини в размирната 1925 г. Сградата е със статут на архитектурно-исторически паметник от местно значение и е общинска собственост, адресът й – Троян, ул. „Ген. Карцов“ 72.

• КОЙ? Зад този значим нов и мащабен културно-исторически проект, по който се работи от повече от две години, стои местният клон на патриотичното Национално дружество „Традиция“ – РК „34-ти пехотен Троянски полк (Априлци - Троян - Севлиево). Като трябва специално да откроим две имена – на председателя на клона, а отскоро и национален председател на „Традиция“ Христо Калистерски и моторът на делото майор д-р Дочо Николов (негови са текстовете и немалко от материалните експонати).

• С КАКВИ СРЕДСТВА? „Балканци“ се реализира с европейски средства по проект на РК „34-ти пехотен Троянски полк“, одобрен чрез Местната инициативна група (МИГ) – Троян, Априлци, Утгърчин с председател Цанко Спасовски. Общата проектна стойност е 120 хил. лв.

• КАКВО? Какво ще могат да видят посетителите на комплекса всъщност е най-важният въпрос. Във фокуса е троянското участие във войните за национално обединение (двете Балкански войни, Европейската война/Първата световна и Втората световна) и основно – историята, покрита с героизъм, слава и кръв, на железния 34-ти пехотен Троянски полк. „Троянският полк спаси България! Ако не бяхме спрели „съюзниците“ при Петрохан и Кресна през втората Балканска война, държавата ни днес нямаше да я има“, лаконично обобщи Христо Калистерски. Разказът е в 29 табла (както казахме – текстовете са на майор д-р Дочо Николов), с много архивни снимки, някои показвани за пръв път. И с много воински предмети и артефакти – тук например са изложени точни (и действащи) копия на английска минохвъргачка от Първата световна война, използвана срещу 34-ти пехотен Троянски полк при Дойран и френска огнепръскачка, с каквато е изгорено картечното отделение на поручик Стратия Мазгалов на Добро поле, автентични оръжия и униформи, автентични инструменти, с които троянските войници са копали окопите си на Дойранските позиции. Има възстановка (1:1) на картечно гнездо и фронтова офицерска землянка. 
 
Тук е и оригиналната табела – надупчена с куршуми в най-ново време от македонски вандали – сочеща към прочутата Фердинандова чешма, изградена от нашите войници на Кала тепе над Дойран. В тази „военна“ обстановка могат да се гледат и създадените от РК „34-пехотен Троянски полк“ документални филми за Троянския полк.

• КАК? Засега историческата сбирка няма ясен статут, което по никакъв начин не намалява стойността й, предстоят административни процедури по узаконяването й. Голям проблем обаче е как ще се осигурява достъпът до нея, т. е. кой ще я отваря за посетителите – засега в определени важни дни (най-близкият е 22 септември) това ще вършат доброволци от РК „34-ти пехотен Троянски полк“; а идеята е занапред да се осигури екскурзоводска бройка, като погледите са насочени към Община Троян.

Т21

Още по темата: 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |