За лъжичката с катран

* В Поморие? Заслужава си, категорично * Г-н кмете Алексиев, нали онези Ви думи при получаването на наградата „Ор Шел Шалом“ не бяха езикови франтифлюшки и ще продължите да давате пример – за чашите с лика на военнопрестъпника Путин на централната поморийска улица ми е думата?
 
Генадий Маринов
Предизвикано и лятно
Една скорошна ваканционна лятна случка, от края на м. август. За и от Поморие е, но я разказвам, защото предизвикалото я явление не е съвсем чуждо и на Троян. И защото доведе до заслужаваща адмирации управленска реакция. Накратко – сигнализирах (в профила си във фейсбук) за продажбата на централната поморийска улица на сувенири с лика на военнопрестъпника Путин, т. е. за рекламиране/пропагандиране на насилие и омраза. Огласих и получения незабавен отговор от Община Поморие. След публикациите (и пресподелянето им в няколко поморийски фейсбук групи) настана сериозно обществено брожение и пропутинисткият отпор бе твърде шумен – от първосигнални лични атаки до безпочвени обвинения, че съсипвам нечий бизнес и заплахи за саморазправа, включително с „чаша с капка Новичок“. Имаше и гневни принципни несъгласия, сумирано – ние тук (в Поморие) обичаме Путин, обичаме Русия, те са добрите, великите, нашите, щитът срещу лошия Запад, а Украйна, някакъв нискочел я нарече Усрайна, и украинците, те са лошите, злите, виновниците (за всичко); на тях отговорих с краткия коментар: Слава на Украйна, да живей България! По-долу четете двата ми „поморийски“ поста (от фейсбук).
В ЛЮБИМОТО (ми) Поморие. Което, въпреки българските ни неуправии, продължава да хубавее и европее. По-чисто (доста по- от прехваления съседен Бургас), по-изпипано (това най си личи по „дребните“ неща – малките градинки, алеите, тротоарите, пейките, ъгълчетата зад лъскавите фасади и т. н. „подробности“), по-спокойно/хуманно (в това със сигурност пръст имат драстичните мерки срещу безразборното паркиране – очевидно нелеко управленско решение, но си струва, специални поздравления!), с, дано не се заблуждавам, (по)изтиканата към периферията чалгария (музикална и изобщо) и поприбраните рашки, които в предишни години си вееха безпардонно байряка, сякаш са си у тях.

ДА ДОБАВИМ „отколешните“ екстри, които вече са част от поморийския вътък: величественият св. Георги Победоносец – поморийският закрилник, пробождащ змея/злото на самия вход на древното Анхиало (днешното Поморие), чудесната над 4-километрова крайбрежна алея, свързала Стария град с Квартала и дала други измерения на цялото, новата яхтена Марина, съхраненото въпреки перипетиите Лятно кино насред морето – уникално, градската Галерия, Читалището с новата му феерична сграда (дълго време го дострояваха, но успяха, и се получи) и т. н., има още много… Ще кажа само, няма как, за една съвсем скорошна екстра – светлинно-музикалния морски Фонтан насред Поморие, това, както се казва, става с виждане, световно ниво.

В ПОМОРИЕ? Заслужава си, категорично. А днес, 29 август, когато започнаха Яворовите дни – празниците на големия поет, написал най-хубавите си неща тук, в Поморие, най-важните и обичани поморийски дни – още повече.

***

Гледка в голям сувенирен магазин на централната улица в Поморие, 29 август 2024 г.
Путин до Раковски, Левски и Ботев?!
НО ОНОВА за лъжичката с катран, която разваля кацата с меда, не е празна приказка. На Главната улица в Поморие, където ежедневно минава хиляден човекопоток, най-отпред в най-големия сувенирен магазин, както се казва – на първа линия, се мъдрят редици сувенирни чаши с лика на военнопрестъпника Путин. Кръволока, опитващ се да унищожи една суверенна европейска държава, избиващ и в момента невинни хора. Изобразен в някаква извратена суперменска поза с тъмни очила, пистолет в ръка и танкове наоколо: един вид – героят на нашето време. Че това е нагло и тъпо е факт, но то си е и чистопробна и недопустима пропаганда на насилието. И е обидно за нас, българите, чиято държава кръволокът от поморийските чаши обяви за вражеска. И още по-обидно, тъй като до лика на военнопрестъпника случайно или не са наредени чаши с ликовете на най-светлите български герои – Раковски, Левски, Ботев?!

НЕОТДАВНА, в края на 2022 г., Община Поморие и лично кметът Иван Алексиев получиха новоучредената от еврейската организация „Шалом“ награда „Ор Шел Шалом“ (в превод от иврит „Светлина на мира“) за значими усилия в борбата с езика на омразата. Основанието за  наградата – взетите мерки от кмета и общинската администрация срещу продажбата на сувенири с нацистки символи (виж „Без нацистки символи в Поморие, а комунистическите?“ – бел. авт.). Получавайки тогава наградата, г-н Алексиев произнесе емоционално и запомнящо се слово, завършило с думите, цитирам дословно: „Кметовете сме длъжни да се противопоставяме на всяка форма на омраза, насилие и агресия. А ние, Община Поморие, като първи носители на този приз, трябва да продължим да даваме пример. Защото от езика на омразата до действието крачката е много малка. Патронът на Поморие е св. Георги Победоносец, който символизира победата на доброто над злото. И аз съм убеден, тъй като нашият град е с над 2500-годишна история, че доброто винаги побеждава злото, не само във филмите, и в реалния живот. Зависи от всички нас“.

ПОЗВОЛЯВАМ си да попитам – г-н Алексиев, нали тези Ви думи не са езикови франтифлюшки и ще продължите да давате пример, за чашите с лика на военнопрестъпника Путин на централната поморийска улица ми е думата?

29 август 2024 г., Поморие
Генадий Маринов
 
Отговорът

Поздравления, г-н Алексиев!

• Община Поморие отговори на сигнала ни за продажбата на чаши с лика на военнопрестъпника Путин на централната поморийска улица – кратко, ясно и делово

Кметът на Поморие Иван Алексиев в кабинета си
СЛЕД МАТЕРИАЛА ми (виж „За лъжичката с катран“), сигнализиращ за продажбата на сувенирни чаши с лика на военнопрестъпника Путин на централната улица в Поморие, пропаганда на насилието и омразата, тази сутрин, 30 август, получих своевременен отговор от Община Поморие. Отговор, доказващ че управата на прочутия, обичан и набиращ все по-голяма популярност български черноморски курорт и лично кметът му Иван Алексиев не само не си затварят очите пред посочения проблем, но и че веднага са предприели конкретни мерки за решаването му.

ЦИТИРАМ отговора дословно: „Здравейте, г-н Маринов! Благодарим Ви за сигнала. Още тази сутрин по разпореждане на г-н Алексиев екип на „Обществен ред и сигурност“ обиколи всички търговски обекти (в Поморие) и предупреди търговците да изтеглят всякакви подобни сувенири (освен чаши – и хавлии, кърпи и др.) от щандовете си. Община Поморие“. Кратко, ясно и делово. От мое име, надявам се и от името на много приятели и гости на Поморие – благодарности.

НАЯСНО съм, че в Поморие (където редовно летуват руски туристи, има и руснаци със собствени жилища и местният туристически бизнес в някаква степен е заинтересован от тях) подобно управленско решение едва ли е толкова лесно. Което го прави още по-достойно! Поздравления, г-н Алексиев!
30 август 2024 г., Поморие
Генадий Маринов  
 
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |