Без нацистки символи в Поморие, а комунистическите?

* Община Поморие и кметът Иван Алексиев са първите носители на наградата „Ор Шел Шалом“, учредена по повод 84-годишнината от Кристалната нощ * Троян ми е Поморие

Предизвикано и лично
Кметът Иван Алексиев (вляво) получава наградата, 10 ноември 2022 г.
МНОГО обичам Поморие, той е нашият, моят и на семейството ми, морски град. Заради наши приятели – поморийски софиянци или по-скоро софийски поморийци (те казват анхиалци, по старото/истинското име на Поморие – Анхиало). И заради самото Поморие – „едва на 20 километра, отдалечено от Бургас“, което, всъщност, е било град, когато Бургас не го е имало и е възпято от римския поет Овидий, а в днешно време пази духа на друг велик поет, Яворов. Изобщо троянци обичаме Поморие, когато и да си там, няма как да не срещнеш троянец, ако не вярвате, пробвайте.

ЗАТОВА следя с интерес поморийските новини, добри и лоши. Сещам се, че не толкова отдавна се включих в подписката срещу опитите за бетониране на Яворовите скали, и се надявам тази идиотия да е пресечена завинаги. Във вестника ни пък имаме интервю с прочутия помориец, почетен поморийски гражданин и голям родолюбец – проф. Иван Кочев (вечна му памет), може би последното му интервю. И т. н. А тия дни се чу една безспорно добра поморийска новина. Община Поморие и лично кметът Иван Алексиев са първите носители на наградата за значими усилия в борбата с езика на омразата „Ор Шел Шалом“ (в превод от иврит „Светлина на мира“), учредена от Организацията на евреите „Шалом“, офиса на Американския еврейски комитет в София и Федерацията на ционистите в България. Поводът е 84-годишнината от страховитата т. нар. Кристална нощ на 9-10 ноември 1938 г. в Германия и Австрия, смятана за началото на Холокоста, когато са опожарени и разбити стотици синагоги, еврейски домове и магазини, умъртвени са десетки евреи, а над 30 хиляди са отведени в концентрационни лагери от нацистите. Основанието за  наградата – взетите мерки от кмета г-н Алексиев и общинската администрация срещу продажбата на сувенири с нацистки символи.

„ТОВА отличие наистина е ангажимент и отговорност към бъдещето не само на община Поморие, но и пример за всички общини в страната, че към езика на омразата трябва да се подхожда отговорно и безкомпромисно“, заяви проф. Александър Оскар от „Шалом“, който връчи наградата (10 ноември, БТА, София). А приемайки я, поморийският кмет Иван Алексиев каза в отговор: „Много е важно, особено в днешния свят, да можем наистина – не само на думи, но и с действия – да покажем, че се противопоставяме на езика на омразата, на агресията и на всичко, което е против човешките права и свободи. Кристалната нощ е най-мръсната страница от човешката история и ние не трябва да я забравяме. Ние помним. И кметовете сме длъжни да се противопоставяме на всяка форма на омраза, насилие и агресия. А ние, Община Поморие, като първи носители на този приз, трябва да продължим да даваме пример. Защото от езика на омразата до действието крачката е много малка. Патронът на Поморие е св. Георги Победоносец, който символизира победата на доброто над злото. И аз съм убеден, тъй като нашият град е с над 2500-годишна история, че доброто винаги побеждава злото, не само във филмите, и в реалния живот. Зависи от всички нас“.

Чаши с ликовете на масовите убийци Сталин и Хитлер, докога?!
ПОЗДРАВЛЕНИЯ! Но има едно „но“, което ме смущава. Открай време, това лято също (бяхме в Поморие в средата на м. август), сувенирните щандове, включително на най-централните места в курорта, бяха отрупани с предмети (чаши и други) с ликовете на комунистическите диктатори Ленин и Сталин, наследника им Путин, петолъчки, сърпове, чукове и тем подобни комунистически символи. Които са не по-малки знаци на омразата, кървави знаци на един човеконенавистен режим, сходен на нацисткия, довел до милиони човешки жертви; нещо повече – разпространението им е забранено и инкриминирано по Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен (приет от Народното събрание през 2000 г. и актуализиран през 2016 г.). Очевидно, поне до м. август 2022 г, този закон не важеше в Поморие, пък и къде ли важи, в Троян е същата работа (справка – базара до Троянския манастир). Надявам се обаче носителят на наградата „Ор Шел Шалом“ да продължи да дава пример и да се освободи (и) от комунистическите знаци на омразата, да покаже, по думите на г-н Алексиев, че доброто винаги побеждава злото.  

Генадий Маринов

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |