Спипаха нелегално троянско такси – много са, твърдят легалните

* Срещу 56-годишния шофьор е образувано досъдебно производство – от 2020 г. деянието е криминализирано и го грози затвор плюс конфискация на автомобила * Около 20-25 са незаконните таксита в Троян, уточняват троянски превозвачи
Крими
Ако има воля, проблемът с ментетата може са се реши за няколко дни, твърдят троянски превозвачи
НА 15 НОЕМВРИ е образувано досъдебно производство срещу 56-годишен троянец заради незаконна таксиметрова дейност и е сезирана прокуратурата. Установено било, че въпросният е осъществявал таксиметров превоз на хора с автомобил, жълт на цвят и маркиран с отличителни таксиметрови знаци, но без да притежава задължителното разрешително по Закона за автомобилните превози (чийто чл. 6. гласи „Обществен превоз на пътници и товари се извършва от превозвач, който притежава лиценз за извършване на превоз на пътници или товари на територията на Република България“ – бел. ред). Това съобщиха в официално съобщение от пресцентъра на Областната дирекция (ОД) на МВР – Ловеч. А от наши източници научихме, че нелегалното такси е било спипано по време на курс в тъмните часове на денонощието, нямало е касов апарат, както и разрешителното от Община Троян със съответния стикер, удостоверяващ плащането на таксиметровата такса (300 лв. за нашата община).

ОТ РАЗГОВОРА ни по повода с представители на законните таксиметровите фирми в Троян стана ясно, че това не е единичен случай, а по-скоро редовна и масова практика. По техните думи в града ни „джиткат“ около 20-25 незаконни таксита; които освен че не гарантират сигурност и качество на клиентите, ощетяват легално работещите 65 троянски таксита, както и бюджета. Попитахме възможно ли е да се пресече тази незаконна таксиметрова дейност, отговорът бе категоричен – ако органите имат воля, за два-три дни проблемът с такситата менте в Троян ще бъде решен. Но тъй като въпреки подаваните сигнали това не се случва, изводите, които се налагат, не са особено приятни (през 2020 г. собственикът на най-голямата троянска таксиметрова фирма „Дим такси“ подаде сигнал до няколко институции, включително и до вестника ни, като посочи данните на пет нелегални таксиметрови автомобила, виж „Докога да търпим!“ – бел. ред.).

ЩЕ ПРИПОМНИМ, че през 2020 г. деянието извършване на превоз на хора „без разрешение, регистрация или лиценз“ бе криминализирано. И нелегалният троянски таксиметраджия, наред с отнемането на книжката за година и глобата, го грози затвор плюс конфискация на автомобила в полза на държавата (виж Наказателен кодекс, чл. 234г, ал. 1. „Който без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейския съюз, извършва по занятие обществен превоз на пътници, се наказва с лишаване от свобода от една до три години“ и ал. 3. „Моторното превозно средство, послужило за извършване на деянието, се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е, а когато липсва или е отчуждено, се присъжда неговата равностойност“ – бел. ред.).   

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |