Намалиха годишния данък на такситата с 20%

* Решението бе взето на последната за 2017 г. сесия на местния парламент, новото ниво е 400 лв., досега превозвачите плащаха 500 лв.
Ново
СЪС СВОЕ решение №592, прието на последната му за 2017 г. сесия (21 декември) с 28 гласа „за“ и 1 „въздържал се“, Общинският съвет в Троян намали годишния данък на фирмите за таксиметров превоз на хора на територията на общината. Досега троянските таксита плащаха 500 лв. (на автомобил), като това ниво на местния данък (определян от съответните Общини в зададените по закон граници от 300 лв. до 1000 лв.) бе прието през 2016 г. и предизвика доста недоволства; таксиметраджиите се аргументираха, че в далеч по-големи градове от Троян (например Плевен) въпросният местен данък е със сходни стойности и дори по-нисък.

НОВОПРИЕТОТО ниво от 400 лв. на таксиметровия данък в Троян е с 20% (100 лв.) по-ниско от досегашното и вероятно ще получи одобрението на превозвачите. Таксиметровият превоз в Троян е сравнително добре развит (нови автомобили, добро обслужване, покритие и цени), което е важно за град като нашия – проточил се на над 12 км, пренаситен откъм автомобили и с труден градски транспорт.

В МОМЕНТА в града работят шест таксиметрови фирми с общо 66 автомобила: „Дим такси“ (0670/55555), „Перфект такси“ (0670/6006), „Елит (Ивета) такси“ (0670/6 60 60), „Сити такси“ (0670/5 50 50), „Дая такси“ (0670/6 24 24). „От името на всички колеги в Троян благодаря на общинската администрация и на Общинския съвет за решението, справедливо е и сме доволни много“, коментира пред Т21 Иван Макариев, собственикът на най-голямата троянска таксиметрова фирма „Дим такси“.

Т21

Още по темата:

14 коментара:

Анонимен каза...

Общинският съвет има добра годишна програма,щом последната му сесия за 2018 година е вече факт.То като се замислиш и да не е последната какво ли ще свършат!?!?

Анонимен каза...

Хахахаха, колко е прав 1-ви :)
Една сесия, но гениална. Стига толкова за тази година.
Иначе не е справедливо да им го намалят.
Я хората да кажат колко от вас са получавали касова бележка преди слизане от таксито?
Един даже едва не се опита и да налита на бой при искане от мен за бележка. Не помня от коя фирма беше, но при всичките е подобна ситуацията.
Даже трябва да им се вдигне.
Нека е по средата между 300 и 1000 - т.е 650лв.
Няма да ги завали. И без това в сивия сектор тези пари ги изкарват за 2 до 3 седмици.

Анонимен каза...

Браво !
Колкото таксиметровите издават касови бонове, толкова и личните лекари - НИКОГА !
Сега да легализират и твърдите наркотици.

Анонимен каза...

То и аз като се замисля не съм получавал касов бон.
Да не говорим, че даже и апарата не пускат в повечето случай.

Анонимен каза...

Добре е да се информира какви са били мотивите за това намаление. Това, че в някой друг град данъкът бил по-нисък не е мотив.
Но, обезлюдяването на Троян е един много сериозен мотив. Не само за таксиметровите фирми, а за всичко.
Обезлюдяването удря на всякъде и по всичко. Общинската болница, училищата, ВиК сектора, бюджета на общината, градския транспорт, фирмите и т.н.
И сега, забележете - обезлюдяването на Троян никога не е било проблем за общинското ръководство и ОбС Троян. Никога! Този ужасяващ проблем дори не се дискутира или споменава. Този ужасяващ проблем няма да го видите в нито една от краткосрочните или дългосрочните програми за развитието и бъдещето на Троян. Този проблем няма да го видите отразен в нито един от бюджетите на все по-успешната Михайлова. Както казват шопите - "те таково животно нема".
Нещо повече, все по-успешната Михайлова и ОбС Троян дори не изпълняват Програма 2020, а са оставили Троян да върви по течението и каквото стане. Ден за ден, месец за месец, година за година. Няма и кой да ги попита, троянските подобия на медии и журналисти отдавна са ослепели, оглушели и онемели. Превърнали са се в "дръжки на микрофони", които биват привиквани "на кметското килимче" уж на някакви пресконференции, а всъщност на инструктаж за да "отразят" само и единствено това, което все по-успешната ни кметица иска и смята за необходимо. Нищо по-различно от това, което правеха и все по-успешните кадри на БКП преди 3 десетилетия.

Анонимен каза...

Илияне, за много години!

Анонимен каза...

Може да се майтапите с Илиян Пеевски,но за съжаление си е напълно прав!
Аман от хейтъри дето само плюят работодателите начело с Марин Радевски,че давали по 300—400 лева заплата.Не,това не е вярно!Ако някой работи за 300—400 лева,то от него и чеп за зеле не става.Дърводелските фирми дават по 1000—1500—2000 лева заплати,но искат да се работи,а не да се плюмпа.И ако някой завижда на някой собственик,че карал еди—какъв си джип,ходил еди—къде си,пък той му изкарвал парите,нека си направи фирма,законът го позволява.
Но не в това е проблемът.Нашите общински управници не можаха да разберат,че не заплатата е най—важна.Хората бягат от Троян,защото няма какво да правят тук.Няма кино,театърът поне до преди ремонта беше ужас.Кръчмите отвратителни.За по—сериозни болести—Плевен или София.Няма един парк.Къпинчо го унищожиха насила.Задайте си въпроса какво може да прави един млад човек в Троян,та ако ще да взема и 3000лв. заплата.Освен изобилие от кебапчийско—чалгаджийски мероприятия като панаири,сливи и пр. друго не се сещам.
Мислете,господа управници,мислете!Че след няколко години ще си останете само вие!

Анонимен каза...

Глупости.
Кой взема 2000лв?
Да, 1000лв успяват на някой места да докарат, ама с колко часа работа?
Нека ти кажа - 250+.
Или казано по друг начин само в неделя се почива и се работи по 9-10 часа.
Е, мерси за тези 1000лв.
Единствените читави работодатели в града са Викис и Копа - там дават около 1000лв при сравнително нормално работно време и добри условия на труд.
Останалите са робовладелци.
Има и 2-3 малки фирми с по няколко работника, където също се случват добре нещата.
А такситата - неквалифициран труд, сива икономика, нагли шофьори на пътя - все ще те засече или ще излезе в последния момент пред теб. А сега им намалят и данъка.
Не го заслужават.
След като имаме няколко фирми, значи се печели много. Значи носят на още по-голям данък.

Анонимен каза...

В продължение - заплатата си е важна.
Шопите чакат да дойде петък и да отидат някъде на почивка, а бедните роби да се приберат на село.
Аз тука ако изкарвам 1000лв за 5 дена по 8 часа, много лесно ще си запаля колата и събота и неделя ще съм на почивка.
Така че точно заради ниските заплати бягат хората.
И има работа за бакшишите, понеже хората нямат пари да поддържат кола - винетка 100лв, преглед 30лв, гражданска 180 и данък 30-60 (при нормалните коли до 100 коня) и какво се получава?
Близо 400лв без колата да е излязла от гаража. А след това вече имаш гориво, после смяна на ангренаж на 50000км, масло на всеки 10000 и други по-дребни неща.
Ами заплатата си е проблема.

Анонимен каза...

Викис и Копа вика...Я покажи фишове или извлечение на заплатите от двете фирми.И преди да ме репликираш познай в коя от двете фирми се подават едни бели пощенски пликове в деня за заплата:20-ти!

Анонимен каза...

Това го има при над 90% от частниците.
Да, по фиш си на около 400лв, а останалото са ти неофициални пари.
Хайде да видим колко частни фирма в които това го няма?
Може би Копа и жабарина на Орешак. Може да има и още 2-3 + може би мобилните оператори.
В Калинел и Рико има ли неофициални пари?
А в дърводелските фирми и почти всички останали, че даже и офисите?
За хората е по-важно, че поне получават долу-горе добри пари.
За държавата това е сива икономика, но народа поне е
долу-горе добре.

Анонимен каза...

Ти виждал ли си хиляда лева на живо? Посочи поне петима работници от фирмите, които си споменал, да получават парите за които твърдиш.

Анонимен каза...

Не мога, понеже ще ме съдят.
Повярвай ми има такива хора.
И нека да има - заслужават си го.
А защо не питаш оня с 2-те хиляди заплати????

Анонимен каза...

Ала-бала, приказки, рекли-казали...Кой е тоя с двете хилки?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |