Премиерата на филма за „Дойранъ 1918“ – в Троян на 18 септември

* Проф. Пламен Павлов: Дойранската епопея дълго време в България беше пренебрегвана * Христо Калистерски: Трябваше да изминем близо 10-годишен път * Христо Йовчевски: Когато си искрен и когато нямаш користна цел * Петко Радионов: И го направихме! * Дочо Николов: Във всяко троянско село има паметник на загиналите
Предстоящо
Момент от възстановката „Дойранъ 1918“, Троян, 15 септември 2018 г.
НА 18 СЕПТЕМВРИ в киносалона на троянското НЧ „Наука - 1870 г.“ ще се състои една дългоочаквана премиера, научихме от разпространеното рекламно видео. На документалния филм за грандиозната възстановка „Дойранъ 1918“, състояла се на 15 септември 2018 г. в Троян (местността Турлата) и реализирана от Регионалния клон „34-ти пехотен Троянски полк“ (Априлци, Троян, Севлиево) на Национално дружество „Традиция“ – в чест на 100-годишнината от края на Първата световна война и 150-годишнината от обявяването на Троян за град. Пресъздаваща страховитата Дойранска епопея на Южния фронт през м. септември 1918 г. Едно мащабно дело, постигнато с местни сили, което ще остане в паметта на Троян и троянци и което бе достойно за своя обект – великата Дойранска победа на българското оръжие, немалка заслуга за която имат и момчетата от железния 34-ти пехотен Троянски полк.

проф. Пламен Павлов
В НАЧАЛОТО на трейлъра своята оценка даде проф. Пламен Павлов. „Една от епопеите в българската военна история, може би най-знаменателната и най-известната на света, която влиза в учебниците на британските военни, която на практика е позната на цялата световна военна наука, дълго време в България беше пренебрегвана. Едно от събитията, които категорично трябва да бъдат реабилитирани, по което в момента тече много сериозна преоценка на неговото значение, това е Дойранската епопея“, коментира известният историк.

СЛЕД професора думата имаха четирима от главните действащи лица в организацията на възстановката – председателят на РК „34-ти пехотен Троянски полк“ (Априлци, Троян, Севлиево) Христо Калистерски, Христо Йовчевски, Петко Радионов и Дочо Николов.

Христо Калистерски, Христо Йовчевски, Петко Радионов, Дочо Николов
„НИЕ трябваше да изминем един дълъг път – близо 10-годишен“, коментира предисторията на възстановката г-н Калистерски. А г-н Йовчески допълни: „Тогава взехме решение – Дойран ще бъде пресъздаден в Троян. В началото бяхме оприличавани на група момчета, които искат да си поиграят на войници. Но когато си искрен, когато нямаш користна цел, е лесно да убедиш и да накараш друг родолюбец да ти повярва. Над 120 дни бяха нужни този терен да добие вида на бойно поле“. „Казаха ни – това няма да може да го направите в Троян, прекалено сложно е да бъде направено от един регионален клуб. Имахме много проблеми в началото, свързани с доверието на нашите колеги от страната, което трябваше да спечелим – че ще стане, че ще направим нещо изключително. Беше изключително трудно. И го направихме! Най-грандиозният подобен спектакъл, който България е виждала – 350 човека, облечени в точните униформи, пиротехника, която над 200 пъти разтресе Троян“, бе въодушевеният разказ на г-н Радионов А г-н Николов спомена един важен и многозначителен факт: „Неслучайно във всяко троянско село има паметник на загиналите“.

И ТАКА – на 18 септември, петък, в киносалона на троянското читалище, 19:30.

Т21



Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |