Христо Калистерски: Случилото се е все едно да удариш шамар на брат си

* „Това е все едно да ти влязат вкъщи и да почнат да събират вилиците, лъжиците, ножовете. Затова на 1 ноември, в Деня на народните будители, ще излезем на протест в София“ * „Наши колеги на национално ниво смятат, че атаките срещу „Традиция“ са с цел да се забрани нашата родолюбива дейност, свързана с новото
 четене на историята“
Интервю
Христо Калистерски
Поводът за разговора ни с Христо Калистерски, председателя на местния клон на Национално дружество „Традиция“ (РК „34-ти пехотен Троянски полк“), е неприятен и озадачаващ – скорошната атака на части на ГДБОП (дирекцията за борба с организираната престъпност) срещу водещи членове на „Традиция“ и изземване на законно притежавано старинно колекционерско оръжие. Сред атакуваните е и г-н Калистерски. Че случилото се е абсурдно си личи и с невъоръжено око – дейността на „Традиция“ е максимално публична, а целта е идеална, патриотична и на полза роду. Те връщат националното самочувствие, будят българския дух, реабилитират исторически истини, доказват ни, че има защо да се гордеем. Точно такива бяха и двете грандиозни троянски възстановки, най-мащабните, правени в България – „Дойранъ 1918“ (2018 г.) и „Последните дни на войната“ (2019 г.), организирани от РК „34-ти пехотен Троянски полк“ (Априлци - Троян - Севлиево) и реализирани с участието на колеги  и приятели от „Традиция“ от цялата страна и съдействието на Община Троян и Министерство на отбраната.

Разговаряхме с Христо Калистерски седмица преди организирания от НД „Традиция“ на 1 ноември, Деня на народните будители, национален протест шествие в столицата, в който, разбира се, ще се включи и голяма група от РК „34-ти пехотен Троянски полк“. Познаваме се отдавна и си говорим на ти.

– Каква е тази атака срещу НД „Традиция“ и в частност срещу тукашния клон РК „34-ти пехотен Троянски полк“ (Априлци - Троян - Севлиево) – работите на полза роду, доказали сте го, спазвате всички правила и изведнъж ви изкарват едва ли не контрабандисти на оръжие?
– Ние сме потърпевшите и няма откъде да знаем, други трябва да кажат. Но много изненадващо е, че проверяваха членове на Управителния съвет на „Традиция“, най-активните, най-деятелните хора, авторитети. Иначе казано – тези, които движат нещата в тази посока (на историческите възстановки). Да не забравяме, че „Традиция“ е първото от всички подобни дружества в страната, основоположникът.

– Един вид – удрят в корена?
– Да, точно така. И конкретно удрят хората, които са се доказали в тази сфера, с най-голям стаж и опит, много от тях са бивши военни, занимавали са се с оръжия, познават правилата за колекциониране. Все свестни хора, доказани, с авторитет и тежест в обществото. Които по никакъв начин не биха се занимавали с престъпни дейности. Хора, които многократно са награждавани от Министерството на отбраната и други държавни институции.

– Би ли споменал имена на тарашени представители на НД „Традиция“?
– Те се знаят. Методи Навущанов от Панагюрище, който участва в нашите възстановки в Троян. Ангел Вранчев от с. Баня – също помагаше за възстановките в Троян, той докара напълно безвъзмездно палатките за палатковия лагер тази година, два дни изгражда този лагер със своите момчета. Това са хора, които, колкото и клиширано да звучи, се раздават на полза роду. Столичанинът Ивайло Танчев, който е може би най-големият дарител в България за такъв род събития. Той дава, дарява много, но никога не се е възползвал от това, не е търсил някаква облага или пост. Когато го награждавахме сега, след приключването на възстановката „Последните дни на войната“, аз обявих, че той със сигурност е най-големият патриот в София – той е многократен дарител на Националния исторически музей, на Военно-историческия музей и т. н.

– Ти също бе обект на внимание от ГДБОП?
– Да, и мен ме проверяваха. Коректни бяха момчетата.

– Коректни, да, но големият въпрос е защо ви проверяваха?
– И ние не разбрахме защо, какъв точно е предлогът. Говори се, че имало съмнения, че някои от старите оръжия може да са взети от музеи, откраднати едва ли не.

– Тогава да те питам директно. От случилото се изникват два важни въпроса. Единият е дали във вашата чиста, на полза роду, без никакви задни помисли дейност няма и хора, които играят друга, нечиста игра и точно това да е поводът – някакъв сигнал за подобни хора, присламчили се към вас?
– Може, разбира се. Но аз веднага казвам – тези хора, които сме проверявани, имаме добро име. Знае се, че не се занимаваме с нечисти неща. Освен това ние винаги съдействаме на органите на реда. Мога да кажа, че случилото се е все едно да удариш шамар на брат си – защото при всяка възстановка, а и не само при възстановките, ние поддържаме контакти с полицията и със служба КОС, оръжейниците, които отговарят за оръжията на цивилното население. Постоянно сме във връзка с тях.

– Със сигурност имате отношения и с местните власти, с прокуратурата също и по някакъв начин вашите неща се следят и оттам, вие не вършите някакви нерегламентирана, подривна дейност, максимално на светло сте. Нали е така?
– Точно така е. Затова бе много странен начинът, по който се извършиха тези проверки. Можеше просто да ни поканят на разговор, макар че в крайна сметка точно до това се стигна.

– При теб как се извърши проверката?
– Беше в 8:00 ч. сутринта, навсякъде е започнало в този час. Вече бях на работа, карах шперплат към с. Терзийско. И нашият троянски служител в КОС-а ми се обади по телефона, попита ме мога да си дойда вкъщи и да се видим. Тръгнах веднага, но неприятното бе, че две патрулки плюс още една служебна кола бяха „завардили“ пред нас и бяха стресирали баща ми, той е с изкаран инсулт и се притесни сериозно. Много неприятно беше, струва ми се, че можеше да не е толкова показно, ние и лично аз винаги сме съдействали.

– Стигаме до втория възлов въпрос. Защо атакуват най-авторитетните хора в организацията ви, натрупахте слава, имидж, влияние и може би това подразни или уплаши някого? И още нещо – тарашенето стана в предизборна обстановка, това случайно ли е, човек може да се замисли дали няма някаква (политическа) връзка.
– Имаше опити случилото да се използва в предизборната борба – в една и друга посока. Но при всички случаи това бе спекулация на гърба на „Традиция“. Това, което ние от РК „34-ти пехотен Троянски полк“ решихме, е да изпратим писма след изборите до областния управител, до нашите депутати, до новоизбрания кмет и Общински съвет, задължително и до началника на РУ на МВР в Троян – искаме да ги попитаме дали имат някакви съмнения или обвинения към нас, одобряват ли нашата дейност, имат ли някакви забележки.

– Не ми отговори на въпроса дали е възможно да сте уплашили някого или да се е появила някаква ревност от влиянието и славата, които добихте с мащабната си дейност. Дали не засегнахте някой, който си казва – тези хора стават все по-влиятелни, утре някой от тях може да поиска нещо друго, да се кандидатира например?
– Аз лично усещам подобно отношение от десетина години, откакто започнах да се занимавам с тези неща. И в Троян, и в Априлци го имаше и го има, но това не е толкова важно. Има го и при другите. А наши колеги на национално ниво смятат, че атаките срещу „Традиция“ са с цел да се забрани нашата родолюбива дейност, свързана с новото четене на историята

– Да обобщим – защо вас и защо сега?
– Това, което ни бе иззето като оръжие при акцията, наистина е незаконно да се отнема. Това е все едно да ти влязат вкъщи и да почнат да събират вилиците, лъжиците, ножовете. Затова на 1 ноември, в Деня на народните будители, ще излезем на протест в София, за да насочим вниманието към случващото се. Ние действаме напълно легитимно, разпратили сме и писма до институциите.

Интервю на Генадий Маринов   
Снимките са от двете мащабни възстановки в Троян –„Дойранъ 1918“ (2018 г.) и „Последните дни на войната“ (2019 г.)

Още по темата:

1 Коментара:

Троенец каза...

От къде идва ли?От тези дето променят учебници,история и пр.плюс архитектите на този вид акции(цветановки)Абе с две думи герб и онези за които И.Костов каза че са проклятие за България,ама много "умни" глави тогава се смееха!

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |