Христо Калистерски: Случилото се е все едно да удариш шамар на брат си

* „Това е все едно да ти влязат вкъщи и да почнат да събират вилиците, лъжиците, ножовете. Затова на 1 ноември, в Деня на народните будители, ще излезем на протест в София“ * „Наши колеги на национално ниво смятат, че атаките срещу „Традиция“ са с цел да се забрани нашата родолюбива дейност, свързана с новото
 четене на историята“
Интервю
Христо Калистерски
Поводът за разговора ни с Христо Калистерски, председателя на местния клон на Национално дружество „Традиция“ (РК „34-ти пехотен Троянски полк“), е неприятен и озадачаващ – скорошната атака на части на ГДБОП (дирекцията за борба с организираната престъпност) срещу водещи членове на „Традиция“ и изземване на законно притежавано старинно колекционерско оръжие. Сред атакуваните е и г-н Калистерски. Че случилото се е абсурдно си личи и с невъоръжено око – дейността на „Традиция“ е максимално публична, а целта е идеална, патриотична и на полза роду. Те връщат националното самочувствие, будят българския дух, реабилитират исторически истини, доказват ни, че има защо да се гордеем. Точно такива бяха и двете грандиозни троянски възстановки, най-мащабните, правени в България – „Дойранъ 1918“ (2018 г.) и „Последните дни на войната“ (2019 г.), организирани от РК „34-ти пехотен Троянски полк“ (Априлци - Троян - Севлиево) и реализирани с участието на колеги  и приятели от „Традиция“ от цялата страна и съдействието на Община Троян и Министерство на отбраната.

Разговаряхме с Христо Калистерски седмица преди организирания от НД „Традиция“ на 1 ноември, Деня на народните будители, национален протест шествие в столицата, в който, разбира се, ще се включи и голяма група от РК „34-ти пехотен Троянски полк“. Познаваме се отдавна и си говорим на ти.

– Каква е тази атака срещу НД „Традиция“ и в частност срещу тукашния клон РК „34-ти пехотен Троянски полк“ (Априлци - Троян - Севлиево) – работите на полза роду, доказали сте го, спазвате всички правила и изведнъж ви изкарват едва ли не контрабандисти на оръжие?
– Ние сме потърпевшите и няма откъде да знаем, други трябва да кажат. Но много изненадващо е, че проверяваха членове на Управителния съвет на „Традиция“, най-активните, най-деятелните хора, авторитети. Иначе казано – тези, които движат нещата в тази посока (на историческите възстановки). Да не забравяме, че „Традиция“ е първото от всички подобни дружества в страната, основоположникът.

– Един вид – удрят в корена?
– Да, точно така. И конкретно удрят хората, които са се доказали в тази сфера, с най-голям стаж и опит, много от тях са бивши военни, занимавали са се с оръжия, познават правилата за колекциониране. Все свестни хора, доказани, с авторитет и тежест в обществото. Които по никакъв начин не биха се занимавали с престъпни дейности. Хора, които многократно са награждавани от Министерството на отбраната и други държавни институции.

– Би ли споменал имена на тарашени представители на НД „Традиция“?
– Те се знаят. Методи Навущанов от Панагюрище, който участва в нашите възстановки в Троян. Ангел Вранчев от с. Баня – също помагаше за възстановките в Троян, той докара напълно безвъзмездно палатките за палатковия лагер тази година, два дни изгражда този лагер със своите момчета. Това са хора, които, колкото и клиширано да звучи, се раздават на полза роду. Столичанинът Ивайло Танчев, който е може би най-големият дарител в България за такъв род събития. Той дава, дарява много, но никога не се е възползвал от това, не е търсил някаква облага или пост. Когато го награждавахме сега, след приключването на възстановката „Последните дни на войната“, аз обявих, че той със сигурност е най-големият патриот в София – той е многократен дарител на Националния исторически музей, на Военно-историческия музей и т. н.

– Ти също бе обект на внимание от ГДБОП?
– Да, и мен ме проверяваха. Коректни бяха момчетата.

– Коректни, да, но големият въпрос е защо ви проверяваха?
– И ние не разбрахме защо, какъв точно е предлогът. Говори се, че имало съмнения, че някои от старите оръжия може да са взети от музеи, откраднати едва ли не.

– Тогава да те питам директно. От случилото се изникват два важни въпроса. Единият е дали във вашата чиста, на полза роду, без никакви задни помисли дейност няма и хора, които играят друга, нечиста игра и точно това да е поводът – някакъв сигнал за подобни хора, присламчили се към вас?
– Може, разбира се. Но аз веднага казвам – тези хора, които сме проверявани, имаме добро име. Знае се, че не се занимаваме с нечисти неща. Освен това ние винаги съдействаме на органите на реда. Мога да кажа, че случилото се е все едно да удариш шамар на брат си – защото при всяка възстановка, а и не само при възстановките, ние поддържаме контакти с полицията и със служба КОС, оръжейниците, които отговарят за оръжията на цивилното население. Постоянно сме във връзка с тях.

– Със сигурност имате отношения и с местните власти, с прокуратурата също и по някакъв начин вашите неща се следят и оттам, вие не вършите някакви нерегламентирана, подривна дейност, максимално на светло сте. Нали е така?
– Точно така е. Затова бе много странен начинът, по който се извършиха тези проверки. Можеше просто да ни поканят на разговор, макар че в крайна сметка точно до това се стигна.

– При теб как се извърши проверката?
– Беше в 8:00 ч. сутринта, навсякъде е започнало в този час. Вече бях на работа, карах шперплат към с. Терзийско. И нашият троянски служител в КОС-а ми се обади по телефона, попита ме мога да си дойда вкъщи и да се видим. Тръгнах веднага, но неприятното бе, че две патрулки плюс още една служебна кола бяха „завардили“ пред нас и бяха стресирали баща ми, той е с изкаран инсулт и се притесни сериозно. Много неприятно беше, струва ми се, че можеше да не е толкова показно, ние и лично аз винаги сме съдействали.

– Стигаме до втория възлов въпрос. Защо атакуват най-авторитетните хора в организацията ви, натрупахте слава, имидж, влияние и може би това подразни или уплаши някого? И още нещо – тарашенето стана в предизборна обстановка, това случайно ли е, човек може да се замисли дали няма някаква (политическа) връзка.
– Имаше опити случилото да се използва в предизборната борба – в една и друга посока. Но при всички случаи това бе спекулация на гърба на „Традиция“. Това, което ние от РК „34-ти пехотен Троянски полк“ решихме, е да изпратим писма след изборите до областния управител, до нашите депутати, до новоизбрания кмет и Общински съвет, задължително и до началника на РУ на МВР в Троян – искаме да ги попитаме дали имат някакви съмнения или обвинения към нас, одобряват ли нашата дейност, имат ли някакви забележки.

– Не ми отговори на въпроса дали е възможно да сте уплашили някого или да се е появила някаква ревност от влиянието и славата, които добихте с мащабната си дейност. Дали не засегнахте някой, който си казва – тези хора стават все по-влиятелни, утре някой от тях може да поиска нещо друго, да се кандидатира например?
– Аз лично усещам подобно отношение от десетина години, откакто започнах да се занимавам с тези неща. И в Троян, и в Априлци го имаше и го има, но това не е толкова важно. Има го и при другите. А наши колеги на национално ниво смятат, че атаките срещу „Традиция“ са с цел да се забрани нашата родолюбива дейност, свързана с новото четене на историята

– Да обобщим – защо вас и защо сега?
– Това, което ни бе иззето като оръжие при акцията, наистина е незаконно да се отнема. Това е все едно да ти влязат вкъщи и да почнат да събират вилиците, лъжиците, ножовете. Затова на 1 ноември, в Деня на народните будители, ще излезем на протест в София, за да насочим вниманието към случващото се. Ние действаме напълно легитимно, разпратили сме и писма до институциите.

Интервю на Генадий Маринов   
Снимките са от двете мащабни възстановки в Троян –„Дойранъ 1918“ (2018 г.) и „Последните дни на войната“ (2019 г.)

Още по темата:

1 Коментара:

Троенец каза...

От къде идва ли?От тези дето променят учебници,история и пр.плюс архитектите на този вид акции(цветановки)Абе с две думи герб и онези за които И.Костов каза че са проклятие за България,ама много "умни" глави тогава се смееха!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |