Учредителната сесия на местния парламент в Троян е на 7 ноември

* На нея ще встъпят в длъжност новоизбраният общински кмет и новоизбраните селски кметове, основната й задача е изборът на председател * Какви са вариантите и ще станем ли свидетели на поредната председателска битка?
Предстоящо
Модернизираната през 2018 г. зала на Общинския съвет очаква новите си обитатели
НА БАЛОТАЖА в неделя, 3 ноември, пет троянски села – ще си изберат кметовете, с което Местни избори 2019 отиват в историята. А идния четвъртък, 7 ноември, от 13:30 ч. ще се проведе учредителната сесия на новия Общински съвет в Троян, мандат 2019/2023 г. и ще встъпят в длъжност новоизбраният общински кмет Донка Михайлова и новоизбраните селски кметове. От общинската администрация канят на инаугурацията всички жители на общината, входът е свободен.

УЧРЕДИТЕЛНАТА общинска сесия, както е по закон (ЗМСМА, чл. 23, ал. 1, 2), се свиква от областния управител в 14-дневен срок след обявяването на резултатите от изборите и преди същинската й работа новите народни избраници – общински съветници и кметове – се заклеват, клетвата също е регламентирана и текстът й е посочен в закона (ЗМСМА, чл. 32, ал. 1). Сесията се ръководи от най-възрастния/доайена сред съветниците, като за втори пореден мандат честта тук се пада на Минко Акимов, ГЕРБ. А основната й задача е да избере новия председател на местния парламент (което понякога не е лесна работа и се стига до ожесточена председателска битка, през 2015 г. сесията даже бе прекратена и „преиграна“ няколко дни по-късно – това поне сочи досегашната троянска практика; но дали „традицията“ ще се спази, ще разберем в четвъртък – бел. ред.).
Т21

Генадий Маринов

Бележка на редактора 

Няколко възможни
председателски варианта

ДА ПРИПОМНИМ съотношението на силите в новия Общински съвет - Троян: управляващата на национално ниво партия ГЕРБ и БСП, която излъчи новия/стар кмет в Троян, имат по 10 съветници, местната коалиция „Глас Народен“ е с 4-ма съветници, ДПС е с 3-ма, а коалиционният партньор на „герберите“ ВМРО – с 2-ма.

ВЪПРОСНАТА местнопарламентарна конфигурация подсказва няколко възможни председателски варианта, и основните са три. Първи, и най-вероятен – преизбиране на досегашния председател инж. Петко Пенков, това ще е своеобразен реванш на ГЕРБ за кметската загуба и в някаква степен урежда БСП (за успокоение на основния противник, а и г-н Пенков и кметът Михайлова вече доказаха, че могат да работят заедно); с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО, общо 15 и осигуряващи нужното мнозинство, но не е изключено да се прибави и някой „отклонил се“ глас от другите. Втори – ДПС, който с тримата си съветници се очертава нещо като „регулировчик“ в новия троянски парламент, на национално ниво е „скрит“ партньор на ГЕРБ, но не е изключено на местно ниво да заиграе в обратната посока, т. е. с БСП, което може да обърка сметките на „герберите“ и отново да изкара отпред бившия председател Николай Тодоров; разбира се, това е с доста условности – основната е „Глас Народен“ да бие ръката с кметската партия. Трети, подозиран и преди и не (съвсем) нелогичен, но неслучил се досега – двамата големи (ГЕРБ и БСП) да се договорят на „високо“ равнище за председателския пост, а и не само, и да игнорират малките („Глас Народен“, ДПС и ВМРО); което пак води към инж. Пенков. Има и други варианти, но нека не гадаем, скоро ще стане ясно.

Генадий Маринов

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |